De Monómeros-zaak wordt een factor in de Colombiaanse presidentscampagne

/, Venezuela/De Monómeros-zaak wordt een factor in de Colombiaanse presidentscampagne
Bron: José Manuel Blanco Díaz 
redradiove 3 januari 2022 (SP)
orinocotribune 4 januari 2022 (EN) ~~~

Nu de presidentsverkiezingen in Colombia nog maar vijf maanden van ons verwijderd zijn, begint het politieke klimaat te intensiveren en ontstaan er nieuwe argumenten over de toekomst van het land. Zo worden de vele fouten van de huidige president Iván Duque op sociale media herhaaldelijk aangehaald door de linkse kandidaat Gustavo Petro.

Petro noemde onlangs de verantwoordelijkheid die Duque heeft voor de diefstal van het Venezolaanse kunstmestbedrijf Monómeros met hoofdkantoor in Barranquilla, Colombia, dat werd gestolen in medeplichtigheid met de zelfbenoemde “interim-president” van Venezuela, Juan Guaidó. In dit verband wees Petro ook op de schade die de plundering van dit Venezolaanse goed heeft berokkend aan de Colombiaanse bevolking.

Hij wees erop dat als gevolg van de criminele toe-eigening van het bedrijf door Colombia en Guaidó, Colombiaanse boeren nu meer dan het dubbele moeten betalen om de meststoffen te kopen die door Monómeros worden geproduceerd.

“De meststoffen voor een groot deel van de Colombiaanse landbouw waren afhankelijk van Monómeros, het bedrijf dat Duque aan Guaidó schonk nadat hij het onteigende en plunderde,” schreef Petro op Twitter. “Nu zijn meststoffen twee keer zo duur voor Colombiaanse boeren.”

Zo is de Monómeros-zaak een factor geworden in de presidentsverkiezing van Colombia, waarbij Gustavo Petro het aan de kaak stelt als een van de grootste zwendelpraktijken in de geschiedenis van de internationale zaken, waarin Duque en Guaidó de hoofdrolspelers zijn in de verduistering van het bedrijf Monómeros, een Venezolaanse buitenlands bezit op Colombiaans grondgebied.

Verwachtingen voor 29 mei

Zoals blijkt uit recente studies en enquêtes is Gustavo Petro de favoriet voor de presidentsverkiezingen die gepland zijn voor 29 mei van dit jaar. Hij is al enkele maanden de favoriet.

Men moet echter in gedachten houden dat de mogelijkheden voor een progressieve leider beperkt zijn in een land dat al tientallen jaren onder controle staat van een oligarchie en dat extreem nauwe banden heeft met de drugskartels die in het land actief zijn. Men mag ook nooit de sterke invloed en de controle van de VS over Bogota uit het oog verliezen.

Kortom, de komende verkiezingscampagne zal een grote uitdaging zijn voor de linkse partijen in Colombia, een uitdaging die zeker duidelijker zal worden naarmate de verkiezingen dichterbij komen. Verwacht wordt dat tegen midden maart verschillende sectoren van de Colombiaanse politiek hun steun zullen betuigen.

Ondertussen vallen extreem-rechts en centrum-rechts Petro aan met beschuldigingen als dat hij een communist en een vijand van de democratie is, en doen ze er alles aan om hem in diskrediet te brengen en het publiek ervan te weerhouden een kandidaat te steunen die in staat is veranderingen in het land door te voeren.