Bron: Whitney Webb, 
MintpressNews  12 juli 2017 ~~~ 

Deze week werd Leopoldo Lopez, een zogenaamde “revolutionaire” en belangrijke figuur in de rechtse oppositie van Venezuela, vrijgelaten uit de gevangenis en onder huisarrest geplaatst wegens “gezondheidsproblemen”. Hoewel gevierd door buitenlandse media, heeft Lopez een geschiedenis van het aanzetten tot dodelijk gewelddadige protesten.

Whitney Webb

Sinds zij de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties is geworden, is Nikki Haley druk bezig geweest met het oppakken van waar Samantha Power is opgehouden. In de afgelopen maanden heeft Haley op Twitter de standpunten van de Trumpregering te verwoord met betrekking tot verschillende buitenlandse regeringen, in het bijzonder die van staten die als “onvriendelijk” worden beschouwd voor Amerikaanse belangen, zoals Iran, Syrië en Venezuela.

Onlangs twitterde Haley over de vrijlating van Leopoldo López, een prominente figuur in de Venezolaanse oppositie, die na drie jaar gevangenisstraf onder huisarrest werd geplaatst wegens “gezondheidsproblemen”.

López werd oorspronkelijk gearresteerd voor het plannen en bevorderen van gewelddadige protesten, die uiteindelijk 43 levens hebben geëist, om de democratisch gekozen regering onder leiding van president Nicolás Maduro te verdrijven.

Haley schreef: “Terwijl we blij zijn dat @leopoldolopez thuis is bij zijn familie, zullen we blijven pleiten voor de volledige vrijheid van hem en alle Venezolaanse politieke gevangenen”.

Aan haar tweet hing een afbeelding van López met de Venezolaanse vlag met het opschrift “Democratieën sluiten hun burgers niet op en plaatsen ze niet onder huisarrest voor het vreedzaam protesteren tegen hun regering.”

Het bijschrift van het beeld was ongebruikelijk om twee redenen. De eerste is dat vreedzame demonstranten in de VS in feite gevangen zijn gezet, zoals het recente geval van Desiree Fairooz, die in de gevangenis zit omdat hij alleen maar om een lid van de Trumpregering heeft gelachen. Het tweede is de karakterisering van López als iemand die vreedzaam protesteert tegen de Venezolaanse regering, een verklaring die vaak wordt herhaald door pro-oppositionele nieuwszenders, westerse media en politici, maar die in feite weinig basis heeft.

De Leopoldo López die de pers voor u verbergt.

López wordt in de westerse pers vaak geprezen als “gewetensgevangene” en “vurig leider”. Newsweek schreef eens schitterend over zijn “fonkelende chocoladekleurige ogen en hoge jukbeenderen”, en noemde hem een “revolutionair die alles heeft.” De Spaanse krant El País heeft hem zelfs de Venezolaanse Nelson Mandelavvvvv genoemd. Veel nieuwszenders hebben hem een waarschijnlijke toekomstige president van Venezuela genoemd. De politieke geschiedenis van López suggereert echter dat hij nauwelijks de man van het volk en de politieke martelaar is die men van hem verwacht.

López is geboren in het hogere echelon van de Venezolaanse elite. De familie van López is afkomstig uit een lange lijn van de Venezolaanse politieke aristocratie. Zo is hij een directe afstammeling van de 19de-eeuwse bevrijder, dictator verworden, Simón Bolívar en van de eerste president van Venezuela, Cristóbal Mendoza.

Hij werd naar de VS gestuurd om zijn opleiding af te ronden in elitaire instellingen zoals de Hun School of Princeton, een privé-internaat waarvan de alumni Saoedische prinsen en de kinderen van de Amerikaanse presidenten en Fortune 500 CEO’s deel uitmaken. Van daaruit gaat hij naar het Kenyon College in Ohio en vervolgens naar de John F. Kennedy School of Government van Harvard. Sommige journalisten hebben beweerd dat López een relatie met de CIA is begonnen toen hij in Kenyon zat.

Ook tijdens zijn studie in de VS was López mede-oprichter van de groep Primero Justicia (Justice First) in 1992, die later een politieke partij van centraal belang werd in de rechtse Venezolaanse politiek.

López stapte bij zijn terugkeer in Venezuela in 1996 niet meteen in de politiek, maar nam een lucratieve baan aan als analist bij het semi-geprivatiseerde Venezolaanse staatsoliebedrijf Petroleos de Venezuela (PDVSA), waar hij tot 1999 werkte. In die tijd heeft hij samen met zijn moeder – die ook bij het bedrijf werkte – honderdduizenden dollars naar Primero Justicia omgeleid – een illegale daad onder de Venezolaanse corruptiewetgeving.

Dit corruptieschandaal kwam echter pas jaren later aan het licht, toen een onderzoek in 2007 de misstand onthulde en López een aantal jaren verbood om een politiek ambt te bekleden.

Nadat hij zijn baan bij PDVSA had verlaten, deed López in 2000 zijn intrede in de Venezolaanse politiek en werd hij gekozen tot burgemeester van Chacao, een district van Caracas dat bekend staat als een van de rijkste gebieden van heel Venezuela. Twee jaar later reisde López vrij vaak naar Washington, D.C. “om het hoofdkwartier van het IRI (International Republican Institute) te bezoeken en ambtenaren van de regering van George W. Bush te ontmoeten”, aldus de journaliste Eva Golinger.

Het IRI is een van de drie stichtingen van de National Endowment for Democracy, een door de Amerikaanse regering gefinancierde NGO die verbonden is met talloze inspanningen om het regime in het buitenland te veranderen, waaronder Egypte (2013) en Oekraïne (2014). Het instituut wordt momenteel voorgezeten door de Amerikaanse senator John McCain (R-AZ).

Het IRI heeft samen met het Nationaal Democratisch Instituut (NDI) ook rechtstreeks Primero Justicia, de partij die López is begonnen, gefinancierd, evenals zijn huidige politieke partij Voluntad Popular, die López in 2010 heeft opgericht.

In 2002, toen hij nog steeds burgemeester was, nam López rechtstreeks deel aan de door de VS gesteunde staatsgreep die tot doel had de democratisch gekozen president Hugo Chávez af te zetten. López nam specifiek deel aan de illegale gevangenneming van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken en Justitie Ramón Rodríguez Chacín en aan gewelddadige aanvallen op de Cubaanse ambassade van Caracas, waarbij een groep demonstranten met geweld het gebouw probeerde binnen te komen. Toen ze hun entree niet konden forceren, hebben ze water en elektriciteit naar het gebouw afgesloten en ramen en voertuigen vernield.

Leopoldo Lopez houdt een gasmasker vast terwijl hij deelneemt aan de staatsgreep van 2002 tegen Hugo Chavez. (Archieffoto)

Chávez verleende López gratie voor zijn rol in de staatsgreep in 2007 en López werd pas in 2008 tot 2014 uitgesloten van politieke functies na de onthulling van zijn vroegere corrupte transacties bij PDVSA, evenals de ontdekking van zijn misbruik van openbare middelen terwijl hij burgemeester was.

In de jaren daarna heeft López geprobeerd afstand te nemen van de couppoging van 2002, die bij de Venezolanen aan beide zijden van het politieke spectrum nog steeds zeer impopulair is. De advocaten van López beweerden in 2014 dat “López op geen enkel moment ooit een voorstander van de staatsgreep was, noch dat hij bondgenoot was van de zakelijke leiders die het leidde,” ondanks het feit dat er videobewijs is waaruit blijkt dat hij deelnam aan de ontvoering van Chacín of het feit dat zijn eigen vader, Leopoldo López Gil, een zakelijke leider was die een decreet tekende tot opschorting van de Venezolaanse grondwet, dat was uitgevaardigd door de kortstondige staatsgreepregering.

De donkere kant van de Venezolaanse oppositie

In de jaren na de staatsgreep op Chavez begon López verschillende rechtse figuren te ontmoeten die in heel Latijns-Amerika bekend waren, waaronder talrijke ontmoetingen met de beruchte voormalige president van Colombia, Alvaro Uribe, die bekend stond om zijn banden met de moorddadige paramilitaire groeperingen in Colombia.

Kort daarna begon López gewelddadige tactieken te steunen, zoals die welke werden gebruikt bij de couppoging van 2002, en nam hij zijn rol op zich als leider van de meest extreme fractie van de rechtervleugel van Venezuela. Hierdoor werd hij al snel een ongelooflijk verdeeldheid zaaiende figuur binnen de Venezolaanse oppositie.

Volgens een Amerikaanse diplomatieke kabel uit 2009 stelde Mary Ponte van de Primero Justicia-partij die López mede heeft opgericht dat “Lopez voor de oppositiepartijen op de tweede plaats komt, achter Chavez. Het enige verschil tussen de twee is dat López er een stuk beter uitziet.” In dezelfde kabel noemden ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken López een “verdeeldheid zaaiende figuur binnen de oppositie […] die vaak wordt omschreven als arrogant, wraakzuchtig en machtswellustig – maar de ambtenaren van de partij geven ook toe aan zijn blijvende populariteit, charisma en talent als organisator”.

Het vermogen van López om steun te genereren onder rechtsradicale jongeren, zowel in Venezuela als in het buitenland, is de sleutel tot de inspanningen van de Venezolaanse oppositie geweest. In 2013 kreeg López gezelschap van verschillende andere sleutelfiguren uit de oppositie die begonnen te pleiten voor de “exit” van de gekozen regering, met name na de verpletterende verkiezingsnederlaag van de oppositie in dat jaar, waarbij socialistische kandidaten 75 procent van de burgemeesterposities kregen.

Ook in 2013 werd een uitgelekt gesprek met de grootste politieke bondgenoot van López, Maria Corina Machado, openbaar gemaakt. Het gesprek beschreef wat Ramon Guillermo Aveledo, de voorzitter van de oppositiegroep Mesa de la Unidad Democrática, vertelde aan de ondersecretaris van Latijns-Amerikaanse Zaken Roberta Jacobsen, die hij onlangs in Washington had ontmoet.

Zij verklaarde:

Ik kwam erachter dat Ramon Guillermo Aveledo het State Department vertelde dat de enige manier om dit op te lossen (salir de esto) is door een crisis, een coup of een zelfcoup uit te lokken en te accentueren. Of een proces van het aandraaien van de duimschroeven en het domesticeren om een systeem van totale sociale controle te genereren.”

Het jaar daarop hebben López en Machado de studentenmarsen ter herdenking van Venezuela’s nationale jeugddag op opportunistische wijze benut door gewelddadige protesten aan te wakkeren bij de jeugdige oppositie, waarover López veel invloed heeft.

Op deze foto van 18 februari 2014 worden de Venezolaanse congresvrouw Maria Corina Machado, links, en Leopoldo Lopez, centrum, omringd door anti-regeringsdemonstranten voordat Lopez zich overgeeft aan de nationale garde, in Caracas, Venezuela. Voor veel Venezolanen worden de twee belangrijkste leiders van de oppositie, de voormalige presidentskandidaat Henrique Capriles en de gevangengenomen Leopoldo Lopez, nog steeds beschouwd als deel uitmakend van een elite die losstaat van het leven van de arbeidersklasse. (AP/Juan Manuel Hernandez)

Maria Corina Machado en Leopoldo Lopez worden omringd door anti-regeringsgezinde demonstranten voordat Lopez zich overgeeft aan de nationale garde in Caracas, 18 februari 2014. Juan Manuel Hernandez | AP

Wat als vreedzame mars begon, is in chaos veranderd toen jonge oppositieleden een parallelle mars leidden die gewelddadig werd toen demonstranten openbare gebouwen, waaronder het kantoor van de procureur-generaal, vernielden en Molotovcocktails gebruikten om eigendommen te verbranden en wegen te versperren.

De gevechten eisten drie levens, maar 40 anderen zouden spoedig het leven verliezen omdat López – na de eerste gebeurtenis – oproept tot meer “verzet” in de straten. Dit verzet nam de vorm aan van gewelddadige straatbarricades, guarimbas genaamd, die een populaire tactiek blijven onder de demonstranten van de oppositie. Ondanks het stijgende aantal doden bleef López aandringen op meer gewelddadige protesten en werd later gearresteerd voor zijn rol in het aanzetten tot en het plannen van de gebeurtenissen.

De arrestatie van López werd een reden voor de gewelddadige protesten die volgden, met name in het district Chacao dat hij ooit regeerde en dat een brandpunt van de recente onrust is geweest. Van achter de tralies is López blijven oproepen tot gewelddadig verzet tegen de huidige regering, waarbij hij vorige maand zelfs de strijdkrachten van het land aanspoorde om in “opstand” te komen tegen president Maduro.

Volgens TeleSur hopen Venezolaanse functionarissen dat het plaatsen van López onder huisarrest de oppositie – zowel demonstranten als leiders – ertoe zal aanzetten gehoor te geven aan oproepen tot vrede en dialoog. Gezien de achtergrond van López lijkt dit echter hoogst onwaarschijnlijk.

De rol van López in het geweld, evenals het geweld van extremistische groeperingen van de Venezolaanse oppositie, is grotendeels genegeerd door de reguliere pers, aangezien dergelijke ongemakkelijke waarheden niet in het belang van de VS zijn. Amerikaanse politici en media willen López graag behandelen als een heldhaftige politieke gevangene, terwijl ze weigeren de wreedheden te erkennen die zijn begaan door delen van de oppositie die hem als leider verafgoden.

Zo was de berichtgeving in de media over het lynchen en verbranden van de 21-jarige Orlando Figuera minimaal. In mei werd Figuera aangevallen nadat gewelddadige demonstranten veronderstelden dat hij een Maduro-aanhanger was vanwege zijn huidskleur. Hij werd geslagen, gestoken en in brand gestoken – later stierf hij aan zijn wonden. De demonstranten van de oppositie hebben in de loop van de protesten van 2017 talloze mensen in brand gestoken.

Voor de onafhankelijke journalisten die vanuit Caracas ter plaatse verslag hebben gedaan, is het geweld dat door oppositiegroeperingen wordt gebruikt – grotendeels geconcentreerd in de rijke wijken van Caracas – overduidelijk en zelfs levensbedreigend geweest. De onafhankelijke Amerikaanse journalist Abby Martin reisde naar Caracas om leden van de oppositie en aanhangers van de regering te interviewen, maar werd al snel, samen met haar producent Mike Prysner, het onderwerp van doodsbedreigingen nadat de Venezolaanse oppositieleiders hen ervan beschuldigden “infiltranten” te zijn.

Kijk naar Abby Martin’s documentaire over het gebruik van geweld door de Venezolaanse oppositie in Caracas

Lopez krijgt steun van buitenlandse overheden en media

Ondanks zijn gewelddadige tactiek en gemengde populariteit in Venezuela hebben de Amerikaanse regering en de internationale media zich achter López geschaard. Tijdens zijn gevangenschap ontmoette zijn vrouw, voormalig model en televisiepersoonlijkheid Lilian Tintori, de Amerikaanse senator Marco Rubio en president Donald Trump. Rubio introduceerde onlangs de Venezuela Humanitarian Assistance and Defense of Democratic Governance Act (Wet op de humanitaire hulp en de verdediging van het democratisch bestuur in Venezuela) die, als hij wordt aangenomen, maar liefst 10 miljoen dollar naar de Venezolaanse oppositie zou sluizen.

Na de bijeenkomst twitterde Trump dat López een politieke gevangene was die onmiddellijk bevrijd zou moeten worden.

MintPress heeft bij verschillende gelegenheden verslag gedaan van de inspanningen van de VS om de democratisch gekozen regering van Venezuela te destabiliseren, te verzwakken en omver te werpen. Van economische oorlogsvoering tot directe financiering van de oppositie en “democratiebevorderende” NGO’s, de VS hebben hun vijandige positie ten opzichte van de Chavista-regering bekend gemaakt en hebben van 2002 tot 2010 meer dan 100 miljoen dollar uitgegeven aan de inspanningen van de Venezolaanse oppositie. De regering van Obama heeft ongeveer 20 miljoen dollar toegezegd in de loop van haar acht jaar in het Witte Huis.

Dit werd vooral waar nadat Chávez in 2007 de Venezolaanse olie-industrie nationaliseerde, waardoor verschillende machtige Amerikaanse energiebedrijven het land uit gezet werden (dat ‘s werelds grootste oliereserves heeft) en miljoenen verloren. Een van die bedrijven was ExxonMobil, waarvan de CEO op dat moment de huidige minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson was. Dit verklaart de persoonlijke vendetta van Tillerson tegen het Chavista-regime, hetgeen zijn roep om regimechangev, slechts enkele dagen na het aantreden van Trump, heeft beïnvloed.

Zoals María Páez Victor, een in Venezuela geboren socioloog, in 2014 schreef: “De echte oppositie in Venezuela is de VS, zijn bondgenoten en zijn agenten die de illegale pijplijn van dollars voeden, die in nep-NGO’s en de oppositiepartijen vloeien.” Leopoldo López is niet alleen een van de belangrijkste begunstigden van de “echte oppositie”, hij is ook de affichejongen (het ikoon) ervan.

Topfoto: Oppositieleider Leopoldo Lopez houdt de Venezolaanse nationale vlag op, als hij een groep demonstranten van de oppositie buiten zijn huis in Caracas, Venezuela, 8 juli 2017 begroet. Fernando Llano | AP