Bron: Marta Andujo 
amerika21 4 januari 2022 ~~~

De olieproductie stijgt weer. Experts verwachten einde van hyperinflatie. Regering legt nadruk op het overwinnen van de olie-rente-economie

Caracas. Na een groei van het bruto binnenlands product (bbp) met 9,3 procent in het derde kwartaal van 2021 in vergelijking met dezelfde periode in 2020, heeft Venezuela de trend gekeerd na 32 kwartalen van vrije val van zijn economie. Het land heeft zijn olieproductie in november opgevoerd tot 824.000 vaten per dag (bpd), 90 procent meer dan het maandelijkse gemiddelde van het voorgaande jaar. Volgens de unanieme mening van economen zou de hyperinflatie in het nieuwe jaar tot een einde moeten komen.

Terwijl het Spaanse dagblad La Voz de Galicia de veranderingen in het economisch beleid van de regering van Nicolás Maduro analyseerde als de basis van deze ontwikkeling, werd in een verslag van het persbureau Reuters gekeken naar de mogelijke redenen voor de productiestijging in de oliesector. Reuters heeft naar eigen zeggen geen commentaar ontvangen van Caracas of Washington. Het is duidelijk dat het sanctieregime van de VS en de mogelijkheden om dit te omzeilen kritische factoren zijn voor het herstel van de Venezolaanse economie.

Volgens Reuters heeft de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA overeenkomsten bereikt die haar in staat stellen meer bijzonder zware ruwe olie tot exportkwaliteiten te verwerken. Grote delen van de Venezolaanse olie kunnen alleen worden geproduceerd met een verdunningsmiddel, waarvan de aanvoer is afgesneden door de Amerikaanse sancties. Alleen de gestage aanvoer uit Iran zou de situatie weer hebben veranderd. Bovendien heeft PDVSA de hulp gekregen van kleine boorbedrijven om weer boorplatforms aan de gang te krijgen.

Reuters ziet een “ruilovereenkomst tussen het staatsbedrijf PDVSA en de National Iranian Oil Company (NIOC) die in september van start ging” als het “belangrijkste keerpunt”. Dit omvatte onder meer de aankoop van de verdunner die nodig is voor de winning en verwerking van olieafzettingen in de Orinoco-gordel.

De binnenlandse verkoop van brandstoffen in US-dollars en de hogere olie-export naar Azië zouden de PDVSA ook in staat hebben gesteld haar schulden bij dienstverlenende bedrijven af te lossen, haar kredietwaardigheid te herstellen en daardoor de activiteiten in de installaties weer op te starten. Ondertussen blijven de sancties van de VS en het gebrek aan liquide middelen de toegang tot gespecialiseerde booruitrusting beperken en de modernisering van de installaties bemoeilijken.

Volgens La Voz de Galicia heeft Maduro geluisterd naar economische adviseurs van de voormalige Ecuadoraanse president Rafael Correa en draagt een aanpassingsprogramma dat Venezuela sinds 2019 uitvoert, hun handtekening. Dit omvat in het algemeen een openstelling van de economie en een voorlopige dollarisering van het land.

Volgens schattingen wordt momenteel 70 procent van de transacties gedekt door de dollar, en volgens het economisch onderzoeksbureau Ecoanalítica is de liquiditeit in dollars vijf keer zo groot als die van de gedevalueerde nationale munteenheid, de bolívar.

Als gevolg van de economische hervormingen is het kapitaal naar het land beginnen te stromen, aldus La Voz de Galicia die de directeur van Venezuela’s eerste investeringsbank Venecapital, Rodrigo Naranjo, citeert

Maduro zelf heeft zondag in een interview met de Spaanse journalist Ignacio Ramonet op de Venezolaanse staatstelevisie VTV gesproken over een mogelijk herstel van de economie en de maatregelen van zijn regering.

Hij zei te verwachten dat de economie in de tweede helft van 2022 met 7,5 procent zal groeien. Venezuela heeft zijn eigen “economische motoren”, het land “heeft economische spierkracht en industriële en technologische capaciteit, het heeft de kennis om met zijn eigen motoren vooruit te komen en de oude kapitalistische economie die afhankelijk is van olie te vervangen”, benadrukte Maduro.

Het staatshoofd erkende dat de Amerikaanse sancties het land een zware slag hebben toegebracht, “aan het economisch inkomen en daarmee aan het economisch inkomen van de staat, van de arbeidersklasse, van de Venezolaanse familie, van de Venezolaanse zakenwereld”.

Hij zei dat zijn regering de productiekrachten vrijmaakte in het schema van een oorlogseconomie. “Onze economie is de facto een oorlogseconomie, het is ons brutaal opgelegd”. “We hebben geleden, we zijn van lijden naar verzet gegaan en van daaruit naar economische groei, dat is de manier waarop we hebben geleefd als gevolg van de sancties.”

In het interview somde Maduro de belangrijkste punten op waarmee het economisch herstel mogelijk gemaakt was. Deze omvatten het versoepelen van de geldcirculatie door middel van wijzigingen in de valuta- en prijscontroles, belastinghervormingen en een plan voor overheidsuitgaven en investeringen om het begrotingstekort terug te dringen. Een nieuw juridisch kader is ontworpen om investeringen te vergemakkelijken en veilig te stellen.

Tegelijkertijd werd het mechanisme voor de dialoog met alle particuliere sectoren van het land gereactiveerd in de Nationale Raad voor de Productieve Economie. Het tariefbeleid moet dienen als een mechanisme ter bevordering en “bescherming van de industrie en de nationale producenten” in het kader van de naleving van internationale overeenkomsten, aldus Maduro’s uitleg.

De staatsoliemaatschappij PDVSA vierde de productiestijging tijdens de jaarwisseling Bron: @PDVSA