Bron:  Mnar Adley  
mintpressnews 24 november 2021 ~~~

“Ik dat onze olie-industrie zal groeien en misschien nog wel belangrijker zal worden dan ze al was, omdat we nu weten hoe we veel dingen zelf kunnen doen waarvan we dachten dat we ze niet konden. En de sancties hebben ons in die zin geholpen.” Zei Jorge Arreaza, Venezuelaans Minister van Basic Industries

Speciale rapporteurs van de VN schatten dat 100.000 mensen de afgelopen tien jaar in Venezuela zijn gestorven door gebrek aan medicijnen als gevolg van de Amerikaanse sancties. Bijna 60% van die doden vielen onder de regering Trump, nadat Washington zijn economische oorlogsvoering tegen de Bolivariaanse staat had opgevoerd. Tijdens het Trump-tijdperk was Jorge Arreaza minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela en heeft hij jarenlang diplomatieke banden met andere landen opgebouwd te midden van de agressieve hybride oorlog van Washington.

“Tijdens 22 jaar revolutie hebben we te maken gehad met president Clinton, president Bush, president Obama, president Trump en president Biden. En er zijn geen grote verschillen tussen hen, want het gaat er niet om wie er in het Oval Office zit; het gaat erom wie de beslissingen in de Verenigde Staten echt in handen heeft,” vertelde Arreaza aan MintPress. Hij vervolgde:

De druk is minder met Biden omdat, terwijl hij geen sancties heeft opgeheven (ze zijn gehandhaafd, ze schaden de mensen en veroorzaken veel schade aan onze economie en onze samenleving), hij [ook] geen nieuwe sancties heeft ingesteld. In het Trump-tijdperk was dit bijna dagelijks … Zolang de elite die de VS regeert niet accepteert en erkent dat er vrije mensen zijn in Latijns-Amerika en dat we onafhankelijke naties zijn en niet hun achtertuin, dat ze ons moeten respecteren – als dat niet gebeurt, zullen we altijd spanningen hebben.”

Terwijl Donald Trump de sancties tegen Caracas liet escaleren, was het wel degelijk de regering-Obama die het kader van het sanctieregime van de Verenigde Staten opbouwde om de haviken in zijn regering te paaien, vertelde Alex Main, directeur Internationaal Beleid van het Center for Economic and Policy Research aan MintPress:

“Door middel van een executive order (uitvoeringsbevel) creëerde Obama het kader van het sanctieregime tegen Venezuela, door Venezuela tot een ongewone en buitengewone bedreiging te verklaren; dat is wat hij moest doen om de International Economic Emergency Powers Act te gebruiken, die Amerikaanse presidenten in staat stelt om unilateraal sancties op te leggen aan buitenlandse entiteiten zonder goedkeuring van het Congres te hoeven krijgen.”

Main legde uit dat Trump voortbouwde op Obama’s raamwerk, waardoor Marco Rubio regime-verandering haviken kon kiezen voor hoge posities, waar ze een kruistocht tegen de Zuid-Amerikaanse natie uitvoerden. Hij vervolgde:

In augustus 2017, tijdens het golfen, dreigde Trump Venezuela voor het eerst met militair ingrijpen. Binnen dezelfde maand kondigde de Amerikaanse president ingrijpende financiële sancties aan die bedoeld waren om de Venezolaanse regering en, bij uitbreiding, het land te verstikken. Dit leidde tot een snelle daling van de olieproductie, door het gebrek aan beschikbare financiering om de olievelden te onderhouden. De regering-Trump bleef haar economische oorlog escaleren, waardoor er minder deviezen overbleven om importproducten te kopen, waaronder medicijnen en voedsel.”

Eerder dit jaar verliet Arreaza zijn positie als minister van Buitenlandse Zaken en werd hij aangesteld als de nieuwe minister van Basisindustrieën, om te helpen bij het toezicht houden op en het ontwikkelen van een plan om Venezuela’s industrieën die het meest getroffen zijn door sancties, olie en mineralen, nieuw leven in te blazen. Het doel is Venezuela in staat te stellen minder afhankelijk te worden van invoer en zelfvoorzienend te worden in het licht van de sancties. Venezuela herbergt niet alleen de grootste oliereserves in Latijns-Amerika, maar ook de grootste mineraalreserves in de regio – waaronder ijzererts, aluminium, goud en andere edele metalen waar westerse bedrijven hun oog op hebben laten vallen om de tech-boom te voeden. Terwijl de olie-industrie leed onder een gebrek aan financiering, kon de mineraalwinningsindustrie zich niet ontwikkelen en tot bloei komen omdat Venezuela door sancties geen onderdelen kon importeren om de mijnbouwmachines te repareren.

Arreaza heeft er alle vertrouwen in dat de olie-industrie sterker dan ooit zal terugkomen, dankzij de vindingrijkheid van de werknemers van de staatsoliemaatschappij PDVSA, die volgens hem al bijna weer op het niveau is van voor de Amerikaanse sancties. Hij ging verder:

We hebben dingen gedaan waarvan de VS niet eens dacht dat we ze konden doen om onze olie-industrie te herstellen. En wij vertrouwden natuurlijk op de arbeidersklasse van PDVSA. Zij hebben dit op eigen kracht gedaan. Wij, als regering, brachten alle reserveonderdelen en chemische componenten die nodig waren. Ik kan je niet vertellen hoe, want als ik je dat zou vertellen, dan zouden ze proberen om dit tegen te houden. Maar het was de arbeidersklasse, de arbeiders van PDVSA, die dit wonder echt heeft laten gebeuren. Ik denk dus dat onze olie-industrie zal groeien en misschien nog wel belangrijker zal worden dan ze al was, omdat we nu weten hoe we veel dingen zelf kunnen doen waarvan we dachten dat we ze niet konden. En de sancties hebben ons in die zin geholpen.”

Arreaza merkte ook op dat de regering plannen heeft om de olie-inkomsten te gebruiken om de samenleving te ontwikkelen en banen te creëren in heel Venezuela. “We moeten onze economie diversifiëren.

En de olie zal het belangrijkste instrument zijn dat we hebben om in andere sectoren van onze economie te investeren,” zei hij. Als zijn beweringen juist blijken te zijn, heeft Venezuela de storm misschien doorstaan en liggen er zonniger dagen in het verschiet voor het land, tot grote ontsteltenis van Washington.

Mnar Adley is oprichter, CEO en hoofdredacteur van MintPress News, en is ook een regelmatige spreker over verantwoordelijke journalistiek, seksisme, neoconservativisme binnen de media en journalistieke start-ups. Ze begon haar carrière als een onafhankelijke multimedia journalist die verslag deed van de Midwest en nationale politiek terwijl ze zich richtte op burgerlijke vrijheden en sociale rechtvaardigheid kwesties. Haar verslaggeving en exclusieve interviews plaatste ze op haar blog MintPress, dat ze later omvormde tot de wereldwijde nieuwsbron die het vandaag de dag is. In 2009 werd Adley ook de eerste Amerikaanse vrouw die de hijab droeg als presentatrice/verslaggeefster van het nieuws in de Amerikaanse media.
Haar emailadres is: mnar@mintpressnews.com. Je kunt Mnar op Twitter volgen: @mnarmuh