Bron: Ben Norton  
TheGrayzone 18 juni 2020 ~~~

De oligarchen en gevestigde politieke partijen van Mexico hebben zich verenigd in een geheime alliantie om te proberen de linkse president López Obrador uit de macht te zetten, met hulp van de media, Washington en Wall Street. In uitgelekte documenten wordt hun slinkse strategie uiteengezet.


Door Ben Norton

Enkele van de machtigste krachten in Mexico verenigen zich in een campagne om te proberen de eerste linkse president van het land sinds decennia, Andrés Manuel López Obrador, ten val te brengen. En ze hebben blijkbaar steun in Washington en van Wall Street.

De Mexicaanse leider, in de volksmond bekend als AMLO, is een progressieve nationalist die campagne voerde op de belofte om “de donkere nacht van het neoliberalisme te beëindigen”. Hij heeft sindsdien een revolutionaire visie geïmplementeerd die hij de “Vierde Transformatie” noemt. Hij heeft gezworen om armoede, corruptie en drugsgeweld te bestrijden.

López Obrador vormt ook een uitdaging voor de consensus over het Amerikaanse buitenlands beleid. Zijn regering bood onderdak aan de gekozen socialistische president van Bolivia, Evo Morales, en aan leden van Evo’s politieke partij die verbannen werden na een door Trump gesteunde militaire staatsgreep.

AMLO had ook een historische ontmoeting met de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel en verklaarde zelfs dat Mexico bereid zou zijn de eenzijdige Amerikaanse blokkade van Venezuela te doorbreken en de belegerde Chavista-regering benzine te verkopen.

Dit beleid heeft AMLO de toorn van oligarchen in en buiten zijn land opgeleverd. Op 18 juni heeft de Amerikaanse regering haar druk op Mexico opgevoerd, waarbij zij zich richtte op bedrijven en individuen, met sancties voor het zogenaamd verstrekken van water aan Venezuela, als onderdeel van een olie-voor-voedsel humanitaire overeenkomst.

De waarde van de Mexicaanse peso daalde onmiddellijk met 2 procent na het opleggen van de sancties door de regering van Trump.

Deze openingssalvo’s van de economische oorlog van Washington tegen zijn zuidelijke buurman kwamen slechts enkele dagen nadat López Obrador een ### persconferentie had gegeven, waarin hij onthulde dat de politieke partijen die de Mexicaanse politiek in de decennia voor hem hadden gedomineerd, zich in het geheim hebben verenigd in een complot om te proberen de president te verdrijven, jaren voordat zijn democratisch mandaat in 2024 afloopt.

De krachten die proberen de AMLO uit de macht te halen zijn onder andere grote media-netwerken, grote bedrijven, zittende gouverneurs en burgemeesters, voormalige presidenten en invloedrijke bedrijfsleiders. Volgens een uitgelekt document noemen ze zichzelf het Brede Oppositieblok (Bloque Opositor Amplio, of BOA).

En zij vermelden dat zij binnen hun team lobbyisten in Washington hebben, financiële investeerders op Wall Street, en belangrijke nieuwsagentschappen en journalisten van zowel binnenlandse als buitenlandse mediakanalen.

BOA plot om AMLO te demoniseren met mediapropaganda.

In een persconferentie op 9 juni publiceerde de Mexicaanse regering een uitgelekt strategiedocument, naar verluidt opgesteld door het Brede Oppositieblok, getiteld “Let’s Rescue Mexico” (Rescatemos a México). De AMLO-regering vermelde dat de oorsprong van het lek onbekend is.

Deze pagina’s bevatten een uitvoerende samenvatting van ,,Project BOA,” schetsend wat het een ,,plan van actie” noemt – een blauwdruk van concrete stappen de oppositiealliantie voor het afzetten AMLO zal nemen.

De omslag van het gelekte document, de samenvatting van het Project BOA-plan, “Let’s Save Mexico”.

Een van de belangrijkste punten in het plan is het volgende: “Lobbyen door de BOA in Washington (Witte Huis en Capital Hill) om de schade te benadrukken die de regering van de [Vierde Transformatie] doet aan Noord-Amerikaanse investeerders.”

De lobbystrategie is sterk gericht op het keren van de VS tegen de AMLO: “Meer dan het vergelijken met Venezuela,” zegt het document, “zou BOA de zeer hoge massamigratie van Mexicanen naar de Verenigde Staten moeten benadrukken als de crisis van werkloosheid en onveiligheid erger wordt.”

Dan voegt het BOA toe: “Herhaal dit verhaal in de Amerikaanse en Europese media.”

Het deel van het BOA-plan over lobbyen in Washington en het gebruik van de media om anti-AMLO berichtgeving te pushen

In de gelekte pagina’s staat dat BOA de “internationale pers (VS en Europa)” aan zijn kant heeft, samen met “buitenlandse correspondenten in Mexico”.

Het document noemt zelfs specifieke mediakanalen, samen met individuele journalisten en social media beïnvloeders, die zouden kunnen helpen hun anti-AMLO propaganda te verspreiden. Op de lijst staan enkele van de bekendste nieuws uitgevers in Mexico: Nexos, Proceso, Reforma, El Universal, Milenio, El Financiero en El Economista.

De lijst van sympathieke anti-AMLO mediakanalen en journalisten in het BOA-document

Het “actieplan” maakt duidelijk dat deze machtige oppositiealliantie haar uitgebreide controle over de media wil gebruiken om de AMLO obsessief de schuld te geven van “werkloosheid, armoede, onveiligheid en corruptie” in Mexico.

BOA stelt zelfs ondubbelzinnig in zijn plan dat het “groepen van sociale media netwerken, beïnvloeders en analisten zal gebruiken om aan te dringen op de vernietiging van de economie, van de democratische instellingen en het politieke autoritarisme van de regering van de 4T” (een gebruikt acroniem voor het Vierde Transformatieproces van AMLO).

Het is vooral ironisch, dat het BOA document met tegenzin erkent dat de López Obrador “regering erin geslaagd is om de economische impact van de gezondheidscrisis van het coronavirus te verzachten door grote hoeveelheden overheidsgeld te geven aan de getroffenen, door middel van sociale programma’s”.

De gelekte pagina’s geven ook toe dat AMLO een goedkeuring rating heeft van meer dan 50 procehttps://www.cnnchile.com/pais/encuesta-cep-enero-2020-gestion-gobierno-pinera-estallido-social_20200116/nt – lager dan zijn piek op 86 procent steun in het begin van 2019 of zijn 72 procent aan het einde van het jaar, maar nog steeds indrukwekkend voor een regio waar Amerikaanse gesteunde leiders zoals Chili’s Sebastián Piñera of Colombia’s Iván Duque goedkeuring ratings hadden van respectievelijk 6 procent en 24 procent.

De gevestigde politieke partijen en voormalige presidenten van Mexico verenigen zich om AMLO af te zetten.

Met de steun van de regering van de VS en de volledige dominantie van de verhalen in de media, is het plan van het Blok van de Brede Oppositie om alle gevestigde politieke partijen van Mexico te verenigen.

Gezamelijk zouden deze partijen mogelijk hun kandidaten onder de paraplu van BOA kunnen verenigen, volgens het document. Hun doel zou zijn om bij de parlementsverkiezingen van 2021 een einde te maken aan de meerderheid die de linkse partij Morena van de AMLO in de Mexicaanse Kamer van Afgevaardigden heeft behaald.

Daarna stelt BOA duidelijk dat het van plan is om hervormingen in de Mexicaanse wetgevende macht te blokkeren en uiteindelijk president López Obrador tegen 2022 af te zetten – ten minste twee jaar voor het einde van zijn ambtstermijn.

Het is veelzeggend dat het document “Let’s Rescue Mexico” niets zegt over de gemiddelde Mexicaanse arbeidersklasse en hun deelname aan het politieke proces. Het erkent ook niet het bestaan van vakbonden of actieve grassroot organisaties, die de basis vormen van de AMLO-beweging en zijn Morena-partij.

Dit is niet verwonderlijk, gezien het feit dat de BOA-alliantie enkele van de machtigste figuren in de Mexicaanse heersende klasse opnoemt.

Alle grote politieke partijen zijn opgenomen: de rechtse Nationale Actie Partij (Partido Acción Nacional, of PAN), de centrumrechtse Institutionele Revolutionaire Partij (Partido Revolucionario Institucional, of PRI), de centristische Burgerbeweging (Movimiento Ciudadano, of MC), en zelfs de voormalige Partij van de Democratische Revolutie (Partido de la Revolución Democrática, of PRD) de AMLO.

De lijst van politieke partijen in het BOA-document

BOA omvat ook de nieuwe politieke partij México Libre, een constructie voor de voormalige rechtse president Felipe Calderón, een belangrijke bondgenoot van George W. Bush die een catastrofale “oorlog tegen drugs” in Mexico verklaarde, met tienduizenden doden tot gevolg.

Samen met Calderón noemt BOA de voormalige president Vicente Fox, een andere rechtse bondgenoot van de VS, als een coalitiebondgenoot. Fox werkte nauw samen met de regering Bush tijdens zijn termijn als president om de linkse regeringen in Latijns-Amerika te isoleren en probeerde zelfs op ondemocratische wijze AMLO als burgemeester van Mexico-Stad te verwijderen en hem te verbieden zich kandidaat te stellen voor het presidentschap.

BOA zegt ook steun te hebben van de gouverneurs van 14 staten in Mexico, samen met oppositiewetgevers in zowel de Senaat als de Kamer van Afgevaardigden, rechters van het Electoral Tribunal of the Federal Judiciary (TEPJF), en ambtenaren van het National Electoral Institute (INE).

Wall Street-investeerders en Mexicaanse oligarchen steunen de anti-AMLO-alliantie.

Naast het hele Mexicaanse politieke establishment wordt het Brede Oppositieblok gesteund door een machtige financiële oligarchie, zowel in eigen land als in het buitenland.

Samen met zijn ,,anti-4T lobbyisten in Washington,” vermeldt het gelekte document, heeft de BOA “Wall Street investeringsfondsen” achter zich.

BOA voegt toe dat het wordt ondersteund door “bedrijven die verbonden zijn met T-MEC,” mhet Spaanse acroniem voor de nieuwe “United States-Mexico-Canada Agreement” vrijhandelsovereenkomst, in de volksmond bekend als NAFTA 2.0.

De machtige bedrijvengroepen en bedrijven die in het BOA-document zijn opgenomen

Sommige van de rijkste kapitalisten in Mexico zijn geassocieerd met BOA. Genoemd in het gelekte document is de Mexicaanse corporate #### behemoth FEMSA en oligarchen van de bijbehorende Monterrey Group, die de New York Times ooit beschreef als “een hechte familie van rijke en conservatieve zakenlieden“.

De BOA pagina’s wijzen ook op Mexico’s machtige Business Coordinating Council (Consejo Coordinador Empresarial) en Employers Confederation of the Mexican Republic (Coparmex) als bondgenoten.

De oppositie ontkent betrokkenheid in BOA, terwijl hitte voor AMLO opvoeren.

In de dagen na de persconferentie van López Obrador waarin het Brede Oppositieblok werd blootgelegd, ontkende een aantal van de prominente figuren die bij de alliantie betrokken waren, zoals Felipe Calderón, hun betrokkenheid.

Sommige van deze politieke en economische elites beweerden zelfs dat BOA niet bestaat, en probeerden de schandalige onthulling van de president in twijfel te trekken, en beschuldigen hem van ervan het schandaal te verzinnen.

Maar hun inspanningen maken duidelijk deel uit van een grotere campagne van Mexicaanse oppositiegroeperingen om president Andrés Manuel López Obrador af te zetten. Naarmate de Vierde Transformatie van AMLO vordert, is hun destabilisatietactiek steeds extremer geworden.

López Obrador heeft zelf gewaarschuwd voor de radicalisering van de rechtse oppositie. Zoals The Grayzone al eerder meldde, verwees de president onheilspellend naar de dreiging van een mogelijke staatsgreep in november 2019.

Als verwijzing naar Mexico’s voormalige president Francisco Madero, een leider van de Mexicaanse Revolutie en linkse zielsgenoot die in 1913 werd vermoord, twitterde de AMLO: “Hoe verkeerd de conservatieven en hun haviken ook zijn… Nu is het anders… Een nieuwe staatsgreep zal niet worden toegestaan”.

Het volgende deel in deze onderzoeksserie van The Grayzone laat zien hoe extreemrechtse krachten in Mexico aandringen op een staatsgreep tegen AMLO.


Ben Norton is journalist, schrijver en filmmaker. Hij is de assistent-redacteur van The Grayzone, en de producent van de Moderate Rebels podcast, die hij samen met redacteur Max Blumenthal heeft georganiseerd. Zijn website is BenNorton.com en hij tweet op @BenjaminNorton