Bron: albaciudad 3 januari 2021, 
orinocotribune 3 januari 2021 ~~~ 

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde deze zaterdag dat Washington de tegenstanders van Maduro in Venezuela sinds 2017 $1,2 miljard heeft “verstrekt”.

In een bericht op zijn Twitter-account in het Spaans gaf het bovengenoemde orgaan van de Amerikaanse regering aan dat de steun gericht was op “kwetsbare Venezolanen”, een verklaring die een golf van kritiek uitlokte van Venezolanen, die hun verbazing over deze openbaring niet konden verbergen en zich afvroegen: “Waar is het geld, echt?

“Die dollars kwamen terecht bij familieleden van de valse oppositie in het buitenland,” zei een Venezolaan, verwijzend naar de tweet van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Wat is de bestemming van de genoemde humanitaire hulp? Omdat ik en mijn familie er nooit een cent van hebben gekregen”, bekritiseerde een andere burger.

De Venezolaanse viceminister van Buitenlandse Zaken voor Internationale Communicatie, William Castillo, zei van zijn kant dat het geld bestemd was om de leiders van de oppositie van Venezuela’s extreemrechtse groep onder leiding van Juan Guaidó, die zichzelf uitroept tot “interim-president” van Venezuela met politieke en economische steun van de VS, te verrijken.

In januari 2020 onthulde het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) dat het sinds 2017 de Venezolaanse oppositie financiert met zo’n 467 miljoen dollar aan “humanitaire hulp”.

Gezien dit feit heeft de president van Venezuela, Nicolás Maduro, sterke kritiek geuit en persoonlijk opdracht gegeven tot een onderzoek om vast te stellen waar de fondsen naartoe zijn gegaan, zowel binnen als buiten het Latijns-Amerikaanse land.

Daarnaast adviseerde de Venezolaanse president afgelopen december de leden van het Amerikaanse Congres om een onderzoek in te stellen naar de bestemming van de miljarden dollars die de vertrekkende Amerikaanse regering, voorgezeten door Donald Trump, in de afgelopen twee jaar aan de leiders van Venezuela’s extreem rechtse organisaties Leopoldo López, Julio Borges en Juan Guaidó heeft geleverd om de Caraïbische natie te destabiliseren.

Topfoto: Trump en zijn hulpje Guaido | Archieffoto