Bron: palestinechronicle 7 oktober 2023

Hoe reageerde Rusland op de massale militaire campagne van het Palestijnse verzet en hoe verschilt dat standpunt van dat van Washington?

Het Russische standpunt over de Israëlische bezetting van Palestina bleef ongewijzigd ondanks het feit dat, in tegenstelling tot eerdere gewelddadigheden, het dit keer het Palestijnse verzet was dat als eerste toesloeg.

Ook het standpunt van Washington bleef ongewijzigd.

Rusland: Wapenstilstand, Onderhandelen

Dit is het Russische standpunt zoals dat zaterdag werd verwoord door de woordvoerster van het Moskouse ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova.

“We roepen de Palestijnse en Israëlische partijen op om onmiddellijk een staakt-het-vuren in te stellen, geweld af te zweren (en) de nodige terughoudendheid te tonen,” zei ze.

Zakharova riep de partijen op om met de hulp van de internationale gemeenschap “een onderhandelingsproces op te zetten dat gericht is op de totstandkoming van een alomvattende, duurzame en lang gehoopte vrede”.

Het langdurige conflict tussen Israël en Palestina “kan niet met geweld worden opgelost, maar alleen met diplomatieke middelen”, voegde Zakharova eraan toe.

De woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalde ook dat Moskou vasthoudt aan zijn standpunt ten gunste van onderhandelingen “voor de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad, die in vrede en veiligheid met Israël leeft”.

Daarentegen toonden het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en talloze Amerikaanse functionarissen van de regering en beide dominante partijen Republikeinen en Democraten totale steun voor Israël, terwijl ze de Palestijnen veroordeelden.

US: ‘Afschuwelijke aanval

Dit is een van de verklaringen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kort na het begin van de oorlog:

“De Verenigde Staten veroordelen ondubbelzinnig de afschuwelijke aanvallen van Hamas-terroristen tegen Israël, inclusief burgers en burgerlijke gemeenschappen.

“Er is nooit een rechtvaardiging voor terrorisme. We zijn solidair met de regering en het volk van Israël en betuigen onze deelneming met de Israëlische levens die bij deze aanvallen verloren zijn gegaan.

“We blijven in nauw contact met onze Israëlische partners. De Verenigde Staten steunen het recht van Israël om zichzelf te verdedigen.”

Van zijn kant tweette de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken op het sociale mediaplatform X:

“We veroordelen ondubbelzinnig de afschuwelijke aanvallen van Hamas-terroristen tegen Israël” en “We zijn solidair met de regering en het volk van Israël en betuigen onze deelneming voor de Israëlische levens die verloren zijn gegaan bij deze aanvallen.”

Hetzelfde standpunt werd uitgedragen door de Amerikaanse president Joe Biden:

“De Verenigde Staten veroordelen ondubbelzinnig deze afschuwelijke aanval tegen Israël door Hamas-terroristen vanuit Gaza, en ik heb premier Netanyahu duidelijk gemaakt dat we klaar staan om alle passende middelen van steun te bieden aan de regering en het volk van Israël.”

Topfoto: De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en de Russische woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken Maria Zakharova. (Afbeelding: archief)


[NOTE openbaararchief]: Alle westerse regeringleiders volgen het Israelisch-amerikaanse standpunt. Vanwege de Israelische lobby en chantage is daartegen slechts zeer minimale oppositie van volksvertegenwoordigers.

Gerelateerd (berichten in subarchief /Palestina):