Bron: Medea Benjamin - Marcy Winograd, counterpunch Winograd 17 juli 2023 ~~~ 

Tijdens zijn toespraak tijdens de NAVO-top in Litouwen noemde president Biden de VS en Europa “ankers voor mondiale veiligheid”, terwijl er in werkelijkheid geen ankers zijn in deze steeds gevaarlijker en gepolariseerde tijd van nooit eindigende oorlog in Europa. Onze NAVO-bondgenoten zijn niet, zoals Biden zou suggereren, ankers in een turbulente zee van demonen, maar eerder katalysatoren die de ketel van oorlog roeren namens het Amerikaanse imperium.

De instabiliteit van het NAVO-bondgenootschap bleek duidelijk uit de controverse over de belangrijke kwestie van het lidmaatschap van Oekraïne. Biden en zijn regering probeerden aan beide kanten van de medaille te werken. Aan de ene kant hield Biden vol dat “de toekomst van Oekraïne bij de NAVO ligt”. Maar vervolgens werkte de VS samen met Duitsland om ervoor te zorgen dat de top slechts een vage verklaring aflegde over de toetreding van Oekraïne als de bondgenoten akkoord gaan en “aan de voorwaarden wordt voldaan”, wat de toorn opwekte van een woedende president Zelensky. Biden’s nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei tegen CNN dat iedereen “goed moet beseffen” dat Oekraïne toelaten tot de NAVO op dit moment “oorlog met Rusland betekent”.

Maar dit betekent niet dat Biden of de NAVO bereid zijn om vredesbesprekingen te steunen. Integendeel. De NAVO-top kwam vlak na Biden’s veelbesproken beslissing om verboden clusterbommen naar Oekraïne te sturen. En tijdens de top kondigde Frankrijk plannen aan om nieuwe langeafstandsraketten te sturen; Duitsland kondigde een nieuwe ronde van militaire hulp aan, inclusief tanks en artilleriegranaten; en 11 NAVO-landen beloofden Oekraïense piloten te trainen om met F-16 gevechtsvliegtuigen te vliegen die nucleaire wapens kunnen dragen. Kortom, de Oekraïense Zelensky liep weg van de NAVO-top met een toezegging van jarenlange militaire subsidies, een virtuele blanco cheque om van Oekraïne voor altijd een proxy te maken om de Amerikaanse hegemonie te handhaven. Terwijl NAVO-leden Oekraïne steeds meer vernietigende wapens sturen, werpt de angstaanjagende mogelijkheid van een grotere oorlog, zelfs een kernoorlog, een schaduw over de hele wereld.

In plaats van te zoeken naar een onderhandelde oplossing voor de (,volgens hen, -Red) misdadige invasie van Rusland, heeft de NAVO vredesbesprekingen gemeden waarin belangrijke kwesties aan de orde zouden kunnen komen, zoals neutraliteit voor Oekraïne, referenda over de toekomst van de Donbas en de Krim, een gedemilitariseerde zone langs de grens tussen Oekraïne en Rusland en nucleaire ontwapeningsovereenkomsten die de Russische korteafstandskernwapens uit Wit-Rusland zouden verwijderen in ruil voor de verwijdering van Amerikaanse antiballistische raketten in Roemenië.

De NAVO heeft de wereld in de richting van meer militarisering geduwd, precies op dit delicate moment in de geschiedenis waarop we onze middelen moeten investeren in het tegengaan van de klimaatcrisis die de toekomst van deze planeet bedreigt met instortende ecosystemen, bosbranden en overstromingen. Bovendien zouden de tientallen miljarden dollars die worden uitgegeven om de oorlog tussen Rusland en Oekraïne voort te zetten, kunnen worden geïnvesteerd in het verlichten van de wereldwijde armoede die het dagelijkse welzijn van miljoenen gezinnen wereldwijd beïnvloedt.

Opnieuw zien we dat de modus operandi van de NAVO oorlog is. De NAVO is nooit een defensieve alliantie geweest. De NAVO viel in 1999 Joegoslavië binnen zonder mandaat van de VN-Veiligheidsraad. De NAVO voerde 20 jaar oorlog in Afghanistan, waardoor de bevolking straatarm achterbleef en weer in handen kwam van de Taliban. De NAVO gooide in 2011 illegaal de regering van Libië omver. Naast de huidige oorlog met Rusland heeft de NAVO haar zinnen gezet op China en bouwt ze aan een provocerende militaire alliantie in Azië en de Stille Oceaan met Zuid-Korea, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland om China tegen te werken. De NAVO is ook een melkkoe voor wapenfabrikanten en is de vijand van nucleaire ontwapening door haar verzet tegen het VN-verdrag inzake het verbod op kernwapens.

Volgend jaar vindt de NAVO-top plaats in Washington DC ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de NAVO. Het zou een goed moment zijn voor de opkomst van een wereldwijde vredesbeweging die zegt dat 75 jaar nucleaire proliferatie, oorlog en geschenken aan militaire aannemers genoeg is. Zonder de NAVO zou Europa zijn eigen veiligheidsarchitectuur opbouwen om de veiligheidskwesties van alle belanghebbenden, inclusief Rusland, aan te pakken. Zonder de NAVO zijn er meer kansen om confrontaties met China te vermijden. Zonder de NAVO zou de wereld veiliger zijn. In een wereld waar mensen wanhopig een einde willen maken aan oorlog en graag een verschuiving zien van publieke middelen van het leger naar menselijke behoeften, zou de NAVO inderdaad een relikwie uit het verleden moeten worden.

Medea Benjamin is medeoprichter van CODEPINK for Peace en auteur van verschillende boeken, waaronder Drone Warfare: Killing by Remote Control. Ze heeft deelgenomen aan protesten buiten de gevangenis Guantanamo in Cuba tegen marteling, bij het Witte Huis en tijdens hoorzittingen in het Congres.

Marcy Winograd van Progressive Democrats of America was in 2020 DNC-afgevaardigde voor Bernie Sanders en was medeoprichtster van de Progressive Caucus van de Democratische Partij van Californië. Als coördinator van CODEPINKCONGRESS leidt Marcy oproepen op Capitol Hill om medesponsors en stemmen te mobiliseren voor wetgeving op het gebied van vrede en buitenlands beleid.

Topfoto: Afbeelding van NAVO-button | door Marek Studzinski.