Bron: Eric London
World Socialist Web Site 26 oktober 2022 ~~~~

Maandag stuurden 30 leden van de Congressional Progressive Caucus een brief aan president Joe Biden met het voorstel dat de VS met Rusland onderhandelen om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. In de brief worden “de catastrofale mogelijkheden van nucleaire escalatie en miscalculatie” aangehaald en wordt de bezorgdheid geuit dat de oorlog miljarden mensen wereldwijd de toegang tot voedsel en andere benodigdheden ontneemt.

Op dinsdag, met de “catastrofale mogelijkheden” even groot als de dag ervoor, trokken de Democratische ondertekenaars – waaronder alle vier congresleden van de Democratische Socialisten van Amerika (DSA) – hun brief in, wezen oproepen tot onderhandelingen af en zegden hun volledige steun aan de oorlog toe.

De ommekeer was onmiddellijk en totaal. In een dinsdag gepubliceerde verklaring noemde Caucus-voorzitter Pramila Jayapal (Democratische staat Washington) de brief van maandag “ongelukkig” en verontschuldigde zich namens de ondertekenaars van de brief voor het veroorzaken van een ” verstoring ” van de oorlogsinspanning. “De Congressional Progressive Caucus trekt hierbij zijn recente brief aan het Witte Huis over Oekraïne in,” verklaarde ze. Geen enkel lid van de caucus sprak zich uit tegen de intrekking.

Vanaf links: Rep. Alexandria Ocasio-Cortez, D-N.Y., Rep. Ayanna Pressley, D-Mass, en Rep. Rashida Tlaib, D-Mich, op 26 februari 2019 in Washington. [AP Photo/J. Scott Applewhite].

Jayapal heeft de brief niet alleen ingetrokken, ze heeft de caucus ook beloofd de oorlog te steunen totdat Rusland gedwongen wordt te capituleren. “Elke oorlog eindigt met diplomatie,” schreef ze, “en deze zal dat ook doen na de Oekraïense overwinning.” Maar volgens de maandag gepubliceerde brief zal het “risico van catastrofale escalatie” alleen maar toenemen als de Russische regering “een realistisch kader voor een staakt-het-vuren” ontbeert. Terwijl de ondertekenaars maandag schreven dat “het alternatief voor diplomatie een langdurige oorlog is, met zowel de bijbehorende zekerheden als catastrofale en onkenbare risico’s”, kozen zij dinsdag voor “langdurige oorlog” en aanvaardden zij de risico’s.

Dat is de reactionaire dynamiek van de Democratische Partij politiek. Dit profiel van politieke lafheid toont eens te meer aan dat de Democratische Partij, net als haar Republikeinse tegenhanger, niets anders is dan een politieke steunpilaar van het Amerikaanse imperialisme. Het is een vehikel voor het roekeloze streven van Wall Street naar wereldheerschappij. Haar “linkse” vleugel, vertegenwoordigd door politici als Alexandria Ocasio-Cortez (Democraat-New York), is geen uitzondering.

Deze helden van de hogere middenklasse “links” buitelen over elkaar om hun handtekeningen uit te wissen van de brief van maandag waarin om onderhandelingen wordt gevraagd. In een transparant valse poging om haar ondergeschikten de schuld te geven, zei Jayapal (die beweert een voorstander te zijn van de rechten van werknemers tegenover werkgevers) schandelijk genoeg dat de brief “helaas door het personeel werd vrijgegeven zonder onze controle”.

Veel ondertekenaars gebruikten dezelfde zinnen om uit te leggen dat ze de onderhandelingen niet langer steunen, alsof ze uit een gemeenschappelijk script lazen. Mark Pocan (Democraat-Wisconsin) tweette: “Ik heb geen idee waarom het nu naar buiten kwam. Slechte timing.” Sara Jacobs (Democraat-Californië) zei: “Timing in de diplomatie is alles. Ik heb deze brief op 30 juni ondertekend, maar sindsdien is er veel veranderd.” Ilhan Omar (Democraat-Minnesota), die werd gesteund door de DSA, zei: “Timing is alles in overheidsbeleid, brieven worden geschreven als reactie op een moment en in de politiek gaan momenten voorbij met de snelheid van het licht. In dit specifieke geval was de brief een reactie op intel (informatie) die we kregen over de oorlog en de weg vooruit.”

Omar’s toespeling op het ontvangen van “intel” in briefings van de CIA en het Pentagon is het zoveelste bewijs dat pseudo-links een arm is van het Amerikaanse imperialisme die “reageert” op de verzoeken van de militair-inlichtingendiensten. Recente “intel” die Omar en de rest van de Progressive Caucus na de brief van maandag ontvingen was dat ze deze onmiddellijk moesten intrekken en van koers veranderen, wat ze prompt deden.

Uren na de publicatie van de brief bedankte de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, de congresleden voor hun “zeer doordachte bezorgdheid”, maar wees hun oproepen tot onderhandelingen van de hand door te zeggen dat alleen de Oekraïners mogen bepalen “hoe succes eruit ziet en wanneer er onderhandeld moet worden”.

Op dinsdagochtend verwees Huisvoorzitter Nancy Pelosi (Democraat-Californië) zijdelings naar de brief van de Democraten in opmerkingen aan de pers in Kroatië, waar zij bijeenkomsten houdt in het Internationale Krimplatform om Balkanleiders te mobiliseren tegen Rusland. “De steun voor Oekraïne,” zei Pelosi, “zal niet stoppen. Het is bipartisan, bicameral en het begint in het Witte Huis met onze president.” Pelosi, die het voorzitterschap uitsluitend bekleedt dankzij haar banden met het financiële kapitaal, beloofde dat de Democraten de oorlog zouden steunen “totdat de overwinning is behaald”, en herhaalde de extreem-rechtse Oekraïense nationalistische slogan: “Slava Ukraini!”.

Na het Pentagon en Wall Street te hebben gehoord, heeft de Progressive Caucus een 180 graden draai gemaakt. Elk van de zelfbenoemde “socialistische” ondertekenaars – Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Jamaal Bowman en Cori Bush – gaven zich gewonnen zonder een kik te geven. Ocasio-Cortez reageerde niet op een persverzoek van WSWS voor commentaar op de zaak.

Het snelle monddood maken van de brief van de Progressive Caucus is een bewuste beslissing van de leiding van de Democratische Partij om vast te stellen dat zij geen enkele uiting van populair anti-oorlogsgevoel binnen haar gelederen zal tolereren in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen.

Binnen enkele uren na de publicatie van de brief van maandag publiceerde de Washington Post een redactioneel commentaar met de titel: “Dit is niet het moment om te wankelen in het verzet tegen de Russische agressie”.

Het hoofdartikel begint met een verwijzing naar verklaringen van de Republikeinse Huisleider Kevin McCarthy eerder deze maand dat een Republikeins Congres geen “blanco cheque” voor Oekraïne zou uitschrijven en besluit door de oorspronkelijke brief “nutteloos” te noemen en te stellen dat Rusland hem zal gebruiken voor propagandadoeleinden. De Post concludeert: “Het Witte Huis heeft het idee vriendelijk doch krachtig afgewezen, zoals het had moeten doen. Dit is niet het moment om te wankelen – en dat geldt voor wetgevers in beide partijen.”

Jayapal’s verklaring van dinsdag was zorgvuldig om de Democraten te presenteren als ondubbelzinnig pro-oorlog:

Vanwege de timing wordt onze boodschap door sommigen verward met de recente verklaring van de Republikeinse leider McCarthy die dreigt de hulp aan Oekraïne stop te zetten als de Republikeinen het roer overnemen. De gelijktijdigheid van deze verklaringen wekt de ongelukkige indruk dat Democraten, die elk pakket van militaire, strategische en economische bijstand aan het Oekraïense volk krachtig en unaniem hebben gesteund en goedgekeurd, op de een of andere manier op één lijn staan met Republikeinen die de stekker uit de Amerikaanse steun aan President Zelensky en de Oekraïense strijdkrachten willen trekken […..]


Red: De slotconclusie van de schrijver in de laatste 3 paragrafen lijkt partijpolitiek gekleurd, en is daardoor ongeschikt voor een onafhankelijk archief. U kunt het desgewenst lezen op de wsws , 26 oktober 2022.

Topfoto: Van links naar rechts: Rep. Alexandria Ocasio-Cortez, D-N.Y., Rep. Ayanna Pressley, D-Mass, en Rep. Rashida Tlaib, D-Mich, op 26 februari 2019 in Washington. [AP Photo/J. Scott Applewhite].


Zie ook de [VIDEO] analyse van Patrick Henningsen in het 21stcenturywire programma van 28 oktober