Bron: southfront.press 18 augustus 2023 ~~~ 

Sinds het tegenoffensief van het Oekraïense leger is mislukt, doet de NAVO haar best om de oorlog te laten escaleren en verlengen.

Terwijl de Russische strijdkrachten hun offensief aan het noordelijke front van Donbass voortzetten, verliezen de Oekraïense strijdkrachten al de weinige posities die ze tijdens hun tegenoffensief in de zomer wisten te bereiken. Onlangs vernietigde het Russische leger een Oekraïense troepenmacht op een van hun bruggenhoofden in de regio Kherson.

De situatie is niet beter voor het Oekraïense leger. Na maanden van gevechten zijn de Oekraïense militairen Urozhainoe binnengetrokken. Maar al op 18 augustus beweerden voorlopige berichten van het front dat de belangrijkste Oekraïense eenheid in het dorp was vernietigd. Zolang het gebied onder controle is van de Russische artillerie, kunnen de Oekraïners er geen grote reserves naartoe overbrengen. Oekraïense pogingen om de flanken in het gebied van Oezjainoe te bereiken mislukten, terwijl de verliezen aan manschappen en buitenlands militair materieel toenemen. Volgens het Russische leger verloor het Oekraïense leger alleen al op 16 augustus meer dan 850 militairen.

Om de mislukkingen aan het front te verbergen, richtte Kiev opnieuw een drone op Moskou. De UAV werd onderschept door de Russische luchtverdediging en sloeg enkele ramen kapot in het zakencentrum van Moskou.

Ondertussen werd een andere Oekraïense marinedrone vernietigd toen hij schepen van de Russische Zwarte Zeevloot probeerde aan te vallen.

De hulpeloosheid van haar Oekraïense marionetten bracht de NAVO in een nieuwe fase van haar betrokkenheid bij de oorlog.

Britse autoriteiten hebben nieuwe contracten getekend ter waarde van 90 miljoen pond voor de levering van luchtverdedigingssystemen aan Kiev. Duitsland zal naar verluidt twee extra Iris-T luchtafweerraketsystemen sturen.

De rol van de belangrijkste aanstichter van de wereldwijde oorlog wordt nog steeds gespeeld door Washington.

De Verenigde Staten hebben uiteindelijk ingestemd met de overdracht van F-16 gevechtsvliegtuigen van Denemarken en Nederland aan Oekraïne na voltooiing van de training van de piloten. Er zijn geen obstakels meer voor de levering van F-16 gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne, aldus Kopenhagen.

De Verenigde Staten stemden ermee in Oekraïense piloten te trainen op de F-16. De vliegtuigen zouden tegen het einde van het jaar naar Oekraïne gestuurd kunnen worden. Denemarken en Nederland sloten zich aan bij het trainingsprogramma, gesteund door de VS, België, Frankrijk en het VK.

Het Kremlin verklaarde dat, aangezien de F-16 kernkoppen kan dragen, de overdracht van F-16’s naar Kiev beschouwd zou worden als een nucleaire dreiging vanuit het Westen.