Bron: ORIËNTAL REVIEW 5 juli 2023 ~~~

De NAVO-top in Vilnius is gewijd aan slechts één specifiek probleem: het voortduren van de oorlog in Europa. Op dit moment woedt die in Oekraïne, maar de landen die lid zijn van het bondgenootschap raken er steeds nauwer bij betrokken. Dergelijke stappen van de leiders van het blok zijn in strijd met artikel 1 van het Verdrag van Washington inzake de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, dat de leden van het blok verplicht om “elk internationaal geschil waarbij zij betrokken kunnen zijn, op vreedzame wijze te beslechten”.

De hypocrisie van de NAVO-leiders kent geen grenzen. De leiders van het blok zeggen dat de activiteiten van het bondgenootschap gericht zijn op het vreedzaam oplossen van conflicten. De NAVO-leiders leiden de lidstaten echter in een richting die tegengesteld is aan vrede en pleiten voor het gebruik van geweld om conflicten op te lossen. Dit was al duidelijk voorafgaand aan de top en blijkt uit de uitspraken van de secretaris-generaal van het bondgenootschap.

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg loog bijvoorbeeld toen hij tijdens de NAVO Jeugdtop 2023 op 05 juni 2023 zei dat “het hoofddoel van de NAVO het voorkomen van oorlog is”. Zelfs zijn eigen daden zijn in tegenspraak met zijn woorden dat “eventuele veranderingen, eventuele geschillen moeten worden opgelost met diplomatieke, niet met militaire middelen.

nato-in-vilnius

10 dagen later onthulde Stoltenberg de militaire doelen van de alliantie in Oekraïne. Voor aanvang van de vergadering van de NAVO ministers van defensie op 15 juni 2023, zei hij dat een einde aan het Oekraïense conflict uitgesloten was omdat “dit nu een uitputtingsoorlog is.” Na die vergadering, op 16 juni 2023, merkte hij op dat “NAVO-bondgenoten wapens, munitie en training leveren aan Oekraïense soldaten, en eigenlijk heeft de NAVO dit al gedaan sinds 2014″.

Stoltenberg bevestigde de uitspraken die Europese politici, waaronder Angela Merkel en Francois Hollande, eerder deden over de betrokkenheid van de NAVO bij de voorbereidingen van Oekraïne voor een krachtige oplossing van de problemen in de relatie met Rusland. Het bondgenootschap heeft zijn uiterste best gedaan om een oorlog in Europa te ontketenen en niet om die te voorkomen.

NAVO-leiders verwerpen elke mogelijkheid om het Oekraïense conflict aan de onderhandelingstafel te beëindigen zonder overwinning op het slagveld. Ze voeren hun wapenleveranties aan Oekraïne op. De leden van het blok hebben slechts één les geleerd van deze oorlog en die bestaat volgens Stoltenberg uit de noodzaak om de munitieproductie op te voeren om de oorlog voort te zetten.

In tegenstelling tot Europa pleiten andere continenten voor een overgang naar vrede in Oekraïne door middel van onderhandelingen en niet door middel van vijandelijkheden. In Azië roepen de leiders van India en China hiertoe op, de leiders van Afrika bieden hun diensten aan als bemiddelaars, Latijns-Amerika komt met vredesinitiatieven.

Alleen de huidige leiders van de landen die lid zijn van de alliantie zijn niet geïnteresseerd in vrede in Europa. Ze gebruiken de NAVO-mechanismen niet om oorlog te voorkomen – ze gebruiken de NAVO-instrumenten om oorlog te voeren.


Gerelateerd (berichten in dit archief):