Bron: moonofalabama  1 november 2022 ~~~

In april waarschuwde ik voor ongecontroleerde wapenproliferatie door de oorlog in Oekraïne:

De VS en hun handlangers in Europa dumpen een enorme hoeveelheid wapens in Oekraïne. Maar niemand heeft een idee waar die wapens terecht zullen komen. Het is waarschijnlijk dat veel van die wapens zich buiten Oekraïne zullen verspreiden en dat sommige van die wapens onvermijdelijk degenen zullen treffen die ze nu leveren.


De VS hebben een enorme hoeveelheid wapens naar Syrië gestuurd. Die wapens kwamen niet terecht bij de “gematigde rebellen” die de Amerikaanse propaganda had opgevoerd, maar in de handen van de meest ideologisch geëngageerde en brutaalste actoren ter plaatse: …

In een herhaling van die ‘strategie’ dumpen de VS momenteel een enorme hoeveelheid wapens en huurlingen in Oekraïne. Het grotere spul dat zij leveren is niet zo zorgwekkend. Maar de enorme hoeveelheid kleine wapens en kleine munitie, de antitankwapens en de draagbare luchtafweersystemen vormen een ernstig gevaar op lange termijn. Deze passen in een kofferbak en kunnen gemakkelijk over de grens worden gesmokkeld.

Als er een les te leren valt uit Syrië is het dat de meest ideologisch geëngageerde en wreedste mensen ter plaatse niet alleen hun ideologie zullen verspreiden naar andere landen. Het zijn ook de groepen die onvermijdelijk de gevaarlijkste wapens in handen krijgen. Zij zullen er een aantal geven aan groepen in andere landen die dezelfde ideologie hebben.

Zondag zei Finland dat het tekenen ziet dat een dergelijke verspreiding plaatsvindt:

Finland’s National Bureau of Investigation (NBI) zei dat het voorlopige informatie heeft ontvangen dat criminelen in Finland mogelijk militaire wapens, zoals aanvalsgeweren, hebben buitgemaakt die bedoeld zijn voor Oekraïense troepen.

“Wapens die [door verschillende landen] naar Oekraïne zijn verscheept, zijn ook gevonden in Zweden, Denemarken en Nederland,” vertelde NBI Detective Superintendent Christer Ahlgren aan Yle.

Internationale media hebben gemeld dat de Europese wetshandhavingsdienst Europol rekening hield met criminele bendes die wapens opsloegen in grensgebieden. Afgelopen zomer heeft Europol in een verklaring gewaarschuwd dat de verspreiding van vuurwapens en explosieven in Oekraïne zou kunnen leiden tot een toename van de handel in vuurwapens en munitie naar de EU via gevestigde smokkelroutes of online platforms.

“We hebben al tekenen gezien dat deze wapens hun weg vinden naar Finland,” zei Ahlgren.

“Drie van ‘s werelds grootste motorbendes – die deel uitmaken van grotere internationale organisaties – zijn actief in Finland. Een daarvan is Bandidos MC, die in elke grote Oekraïense stad een eenheid heeft,” legde hij uit. “We weten dat er contacten en routes zijn die worden opgewarmd.”

De Bandidos zijn een georganiseerde criminele groepering die in verschillende landen verboden is. De politie kan ze waarschijnlijk wel aan. De Oekraïense Nazi’s en hun internationale verspreiding zijn een veel groter probleem.

In antwoord op de bezorgdheid van Finland kondigde het Amerikaanse leger gisteren aan dat het eindelijk is gaan controleren waar al die wapens terechtkomen:

Een klein aantal Amerikaanse strijdkrachten in Oekraïne is onlangs begonnen met inspecties ter plaatse om ervoor te zorgen dat de Oekraïense troepen een goede boekhouding voeren voor de door het Westen geleverde wapens, vertelde een hoge Amerikaanse defensiefunctionaris maandag aan verslaggevers van het Pentagon.

De functionaris, die op voorwaarde van anonimiteit sprak om een militaire update te geven, wilde niet zeggen waar de inspecties plaatsvinden of hoe dicht de Amerikaanse troepen bij het slagveld komen. De ambtenaar zei dat VS-personeel geen inspecties kan uitvoeren “dicht bij de frontlinies”, maar zei dat ze gaan waar de veiligheidsomstandigheden dat toelaten.

De inspanning is onderdeel van een bredere Amerikaanse campagne, vorige week aangekondigd door het State Department, bedoeld om ervoor te zorgen dat aan Oekraïne geleverde wapens niet in handen komen van Russische troepen, hun gevolmachtigden of andere extremistische groeperingen.

Let op de slijmerige propaganda formulering die AP hier gebruikt: “…Russische troepen…of andere extremistische groeperingen.”

Dat het acht maanden duurde om zelfs maar te beginnen met deze armzalige wapencontrole toont het gebrek aan zorg van onze goed bewaakte heersers voor hun eigen veiligheid.