Bron: Tyler Durden 
ZeroHedge 16 augustus 2023 ~~~~

Op een moment van hoogoplopende spanningen in Afrika’s Sahel regio, gerelateerd aan de recente coup gebeurtenissen in Niger, heeft een grote terreuraanslag langs de grens tussen Niger en Mali ten minste 17 Niger soldaten gedood.

In een verklaring van het Nigerese ministerie van Defensie van dinsdag laat stond dat “een detachement van de Nigeriaanse Strijdkrachten (FAN) dat op weg was tussen Boni en Torodi het slachtoffer was geworden van een terroristische hinderlaag nabij de stad Koutougou [52 km ten zuidwesten van Torodi]”.

Nog eens 20 soldaten raakten gewond en werden later geëvacueerd naar ziekenhuizen in de hoofdstad Niamey. Het leger zei dat meer dan 100 aanvallers “uitgeschakeld” waren.

De Nigerese strijdkrachten zeggen dat hun soldaten in een hinderlaag liepen toen ze op weg waren tussen Boni en Torodi in de buurt van Koutougou door meer dan 100 jihadisten die op zo’n 50 motorfietsen reden.

Hoewel de groep aanvallers in eerste instantie niet werd geïdentificeerd, wordt deze regio van de Sahel al jaren geteisterd door terroristische acties van aan Al-Qaeda en ISIS gelieerde groepen en andere islamistische opstandelingen.

Al Jazeera heeft het volgende opgemerkt: “In de afgelopen tien jaar is het grensgebied waar centraal Mali, noordelijk Burkina Faso en westelijk Niger samenkomen het epicentrum geworden van geweld door gewapende groepen die banden hebben met Al-Qaeda en ISIL (ISIS) in de Sahel-regio.”

De aanhoudende veiligheidsproblemen in de regio door niet-statelijke actoren hebben deels de politieke instabiliteit in de buurlanden Mali, Burkina Faso en Niger aangewakkerd. Alle drie worden momenteel geleid door junta’s.

De militairen van deze landen beschuldigen de vorige burgerleiders er al lang van dat ze niet genoeg hebben gedaan om het terrorisme uit te roeien en de bevolking of de poreuze grenzen goed te beveiligen. Ze hebben de NAVO ook de schuld gegeven van de interventie in Libië in 2011 en de omverwerping van Kadhafi, die leidde tot regionale instabiliteit en de verspreiding van terreurgroepen en buitenlandse wapens.

Op dit moment groeit de angst dat een pro-Westers Afrikaans landenblok (ECOWAS) militair zou kunnen ingrijpen in Niger om de afgezette president Mohamed Bazoum, die nog steeds onder huisarrest staat sinds de militaire staatsgreep van meer dan drie weken geleden, te herstellen.

Het Westen houdt ook de Russische Wagner Group in de gaten, na berichten dat Nigerese functionarissen onofficiële gesprekken hebben gevoerd met deze huurlingengroep.