Bron: german-foreign-policy 11 Maart 2023 ~~~ 

Berlijn maakt zich op om Huawei 5G-componenten te verbieden en zet vaart achter technologische ontkoppeling van China. Tegelijkertijd bewapent het Westen zich massaal tegen de Volksrepubliek. Peking waarschuwt voor gevolgen.

BEIJING/BERLIJN (German-foreign-policy, Redaktie) – De Duitse regering bereidt zich voor op een verbod op het gebruik van Chinese technologie in de Duitse 5G-netwerken en zet daarmee vaart achter de technologische ontkoppeling van China. Het Bondsministerie van Binnenlandse Zaken heeft netwerkexploitanten naar verluigerman-foreign-policgerman-foreign-policdt gevraagd een lijst van kritieke componenten in hun netwerken in te dienen; dit wordt gezien als een eerste stap om componenten van Huawei en ZTE uit te sluiten. Berlijn probeert de vrees weg te nemen dat het plan illegaal zou zijn en buitensporige kosten zou veroorzaken door de wet te wijzigen en lange overgangsperiodes in te voeren. Ondertussen breiden de Verenigde Staten hun embargo op halfgeleiders uit, dwingen zij geallieerde landen – met name Nederland – om zich aan te sluiten en richten zij zich reeds op verdere maatregelen om de Volksrepubliek te ontkoppelen. Tegelijkertijd bewapenen zij en hun bondgenoten in Oost-Azië – Japan, Zuid-Korea en Taiwan – zich hevig, terwijl ook de Bondsrepubliek haar activiteiten in de regio Azië-Stille Oceaan intensiveert en met name haar oorlogsoefeningen aldaar opvoert. China kondigt aan dat als het Westen de situatie blijft escaleren, het terug zal vechten – met alle noodzakelijke middelen.

Uitsluiting van 5G

De Duitse regering bereidt zich voor om het gebruik van Chinese componenten binnen de Duitse 5G-netwerken te verbieden. Naar verluidt heeft het Bondsministerie van Binnenlandse Zaken de netwerkexploitanten gevraagd een lijst op te stellen van alle kritische componenten in de netwerken met vermelding van de respectieve fabrikant en deze begin april naar het ministerie te sturen. Het ministerie zal dan onderzoeken of het gebruik van de afzonderlijke componenten verenigbaar is met de veiligheidsbelangen van de Bondsrepubliek. Is dit volgens de uitspraak van het ministerie van Binnenlandse Zaken het geval, dan mogen ze in de netten blijven; is dit niet het geval, dan mogen ze niet meer worden gebruikt en moeten ze zelfs uit de bestaande netten worden verwijderd. Officieel wordt gezegd dat deze stap niet bedoeld is als gericht tegen bepaalde bedrijven. Tegelijkertijd wordt echter gezegd dat het ministerie bij zijn beslissing uiteraard rekening zal houden met “bevindingen van de veiligheidsautoriteiten” en met “geostrategische belangen”.[1] Dit maakt duidelijk dat de federale regering het gemunt heeft op onderdelen van de Chinese bedrijven Huawei en ZTE. Hun uitsluiting wordt al jaren geëist, niet alleen door de Verenigde Staten, maar ook door steeds meer Duitse politici, vooral van de CDU/CSU, FDP en Bündnis 90/Die Grünen.

Zorgen over de gevolgen

Berlijn maakt zich over twee dingen zorgen.

Tot dusver is er geen bewijs dat China misbruik zou maken van het gebruik van Chinese componenten in westerse netwerken om spionage te plegen.[2] Vage speculaties dat dit in de toekomst mogelijk het geval zou kunnen zijn, zijn echter nog niet voldoende om een verbod te rechtvaardigen. Om het risico te verkleinen dat bedrijven als Huawei en ZTE met succes een rechtszaak aanspannen voor uitsluiting van Duitse netwerken, werkt Berlijn momenteel aan een wijziging van de BSI-wet die het gemakkelijker moet maken om impopulaire – in feite: Chinese – fabrikanten uit te sluiten. Er zijn ook plannen om de procedure uit te breiden naar andere elementen van de kritieke infrastructuur; pijpleidingen of havenkranen worden als voorbeeld genoemd.[3] Daarnaast maakt de Duitse regering zich zorgen over de economische gevolgen. Een uitsluiting op korte termijn van Chinese 5G-componenten zou ertoe leiden dat alleen 4G beschikbaar is, althans voor delen van het netwerk. Omdat 5G-componenten bovendien nog van dezelfde fabrikant moeten komen als de 4G-componenten waarop ze gebaseerd zijn, zouden ook 4G-componenten van ZTE en Huawei vervangen moeten worden. Omdat dit de kosten opdrijft, bereiden de netwerkoperatoren al schadeclaims voor.[4] Berlijn hoopt met lange overgangsperiodes uit de problemen te komen.

Ontkoppeling schiet op

De te verwachten uitsluiting van Huawei en ZTE – na hun feitelijke uitsluiting van het 5G-kernnetwerk – is een verdere stap in de richting van de technologische ontkoppeling van Duitsland en het Westen van China. De Verenigde Staten werken momenteel in hoog tempo aan de ontkoppeling; na een embargo op de levering van krachtige chips aan de Volksrepubliek hebben zij onlangs ook Nederland en Japan overeenkomstige maatregelen opgelegd. Deze laatste moeten derhalve hun leveringen van machines voor de halfgeleiderproduktie aan China sterk verminderen. Vooral het Nederlandse ASML wordt door de maatregel getroffen en moet zijn activiteiten in China, die onlangs nog goed waren voor 15% van zijn omzet, verder afbouwen. Dit betekent ook het verlies van orders voor zijn belangrijkste leveranciers – de Duitse bedrijven Zeiss (Oberkochen) en Trumpf (Ditzingen), die hightech spiegels en lasertechnologie voor ASML produceren. Washington plant al verdere stappen, zoals het verbieden van de populaire Chinese app TikTok, en dringt er bij Berlijn en de EU op aan dit voorbeeld te volgen.[5] De EU-Commissie en het Europees Parlement hebben hun medewerkers al verboden de app te gebruiken.[6] Aanvullende maatregelen zullen waarschijnlijk volgen.

Ongekende herbewapening

De Berlijnse stappen op weg naar technologische ontkoppeling van China komen op een moment dat de Verenigde Staten en hun Aziatische bondgenoten – vooral Japan, Zuid-Korea en Taiwan – hun herbewapening tegen China massaal opvoeren en ook Europese staten, waaronder Duitsland, hun militaire aanwezigheid in de regio Azië-Stille Oceaan uitbreiden. Japan verhoogt zijn militair budget met meer dan 50 procent, wordt het land met het op twee na grootste defensiebudget ter wereld en verwerft een raketarsenaal waarmee het de Volksrepubliek kan aanvallen.[7] Ook Zuid-Korea plant een enorme verhoging van het budget voor zijn strijdkrachten met 6,8 procent per jaar, bespreekt de nucleaire bewapening – en streeft met name naar nauwere samenwerking met Japan om een anti-Chinees blok in Oost-Azië te kunnen vormen. [8] De Verenigde Staten vestigen nieuwe bases op de Filippijnen en optimaliseren hun militaire aanwezigheid op de zuidelijke eilanden van Japan; zij versnellen ook hun bewapening van Taiwan en verhogen het aantal van hun militaire trainers op het zuidelijke Chinese eiland van ongeveer 30 tot 100 à 200.[9] Duitsland neemt op zijn beurt steeds meer deel aan oorlogsoefeningen in de regio Azië-Stille Oceaan.[10]

Catastrofale gevolgen

In deze situatie maakt China duidelijk dat het zal terugvechten als het Westen volhardt in het escaleren van de situatie. Dinsdag verklaarde president Xi Jinping met betrekking tot de snel aanzwellende westerse activiteiten gericht tegen de Volksrepubliek: “De westerse landen, geleid door de Verenigde Staten, hebben China op een allesomvattende manier ingedamd en onderdrukt, wat ongekende problemen heeft opgeleverd voor de ontwikkeling van ons land.”[11] Hij zei dat de Volksrepubliek de gelederen moet sluiten en klaar moet zijn om de strijd met het Westen aan te gaan als het erop aankomt. Minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang zei op zijn beurt dat de Amerikaanse regering weliswaar verklaart zich in te zetten voor “vangrails” in de betrekkingen met China, maar dat “als de zogenaamde vangrails” alleen betekenen “dat China niet mag reageren op laster en aanvallen met woorden en daden, dat onmogelijk is.”[12] Als “Amerika niet op de rem trapt” maar doorgaat met “het versnellen op de verkeerde weg”, staat de wereld voor “catastrofale gevolgen”.


Gerelateerd (berichten in dit archief):