Bron: Sputnik Mundo, 21 december 2022 ~~~~

BEIJING (Sputnik) – De Verenigde Staten moeten ophouden de NAVO te gebruiken als instrument om hun hegemonie te bestendigen, zei Mao Ning, woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Eerder meldde de Financial Times dat de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO Julianne Smith Moskou en Peking ervan beschuldigde te proberen het militaire bondgenootschap te verzwakken door middel van een “strategische uitwisseling”.

“De betrokken partijen moeten ophouden China te beschuldigen en te belasteren, ophouden de confrontatie te prediken, ophouden denkbeeldige vijanden te creëren, ophouden de NAVO te gebruiken als instrument om de hegemonie te handhaven en de vrede te ondermijnen, en ophouden de koude oorlogsmentaliteit los te laten,” zei zij in een commentaar op de verklaring van Smith.

Hij zei dat China zich altijd heeft ingezet voor het behoud van vrede, stabiliteit en welvaart in de wereld.

Begin december zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dat de NAVO probeert de spanning in het Zuid-Chinese Zeegebied op te voeren, wat veiligheidsrisico’s voor Rusland oplevert. In deze context, zei hij, ontwikkelt Moskou militaire samenwerking met Peking.

Topfoto: Vlaggen van China en de VS – Sputnik Mundo, © AP Photo / Thomas Peter