Bron: moonofalabama 10 maart 2023 ~~~~

Dit is enorm!

Regionale rivalen Iran en Saoedi-Arabië komen overeen de banden te herstellen na jaren van spanningen.

De overeenkomst, waarbij de twee landen ambassades in elkaars hoofdsteden zullen heropenen, werd bezegeld tijdens een bijeenkomst in China en deze vrijdag aangekondigd in een gezamenlijk communiqué.

Aartsrivalen Iran en Saudi-Arabië zijn vrijdag overeengekomen de diplomatieke betrekkingen te herstellen, een dramatische doorbraak na jaren van hoog oplopende spanningen tussen de regionale rivalen.

De overeenkomst, waarbij de twee landen ambassades in elkaars hoofdsteden zullen heropenen, werd bezegeld tijdens een bijeenkomst in China – een stimulans voor de inspanningen van Peking om de Verenigde Staten te evenaren als bemiddelaar op het wereldtoneel.

De overeenkomst kan ook een domper zetten op Israëls inspanningen om de betrekkingen met zijn Arabische buren te normaliseren.

De gesprekken werden gehouden vanwege een “gedeelde wens om de meningsverschillen tussen hen op te lossen door middel van dialoog en diplomatie, en in het licht van hun broederlijke banden”, volgens een gezamenlijk communiqué van Teheran, Riyad en Peking dat werd gepubliceerd door het Saudische Persagentschap, het officiële nieuwsagentschap van het land.

Het akkoord volgde op intensieve onderhandelingen tussen Ali Shamkhani, een naaste adviseur van de Iraanse opperste leider Ayatollah Ali Khameni, en de Saudi-Arabische minister van Staat Musaad bin Mohammed Al-Aiban, aldus de verklaring.

De verklaring voegde eraan toe dat de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen “bijeen zullen komen om dit uit te voeren, de terugkeer van hun ambassadeurs te regelen en middelen te bespreken om de bilaterale betrekkingen te verbeteren”.

De gezamenlijke verklaring van Saudi-Arabië, Iran en China staat hier:

In antwoord op het nobele initiatief van Zijne Excellentie President Xi Jinping, President van de Volksrepubliek China, van China’s steun voor de ontwikkeling van goede nabuurschapsbetrekkingen tussen het Koninkrijk Saudi-Arabië en de Islamitische Republiek Iran;

En op basis van de overeenkomst tussen Zijne Excellentie President Xi Jinping en de leiders van het Koninkrijk Saudi-Arabië en de Islamitische Republiek Iran, waarbij de Volksrepubliek China als gastheer en sponsor optreedt voor besprekingen tussen het Koninkrijk Saudi-Arabië en de Islamitische Republiek Iran;

Op grond van hun gemeenschappelijke wens om hun onderlinge geschillen door middel van dialoog en diplomatie en in het licht van hun broederlijke banden op te lossen; …

Felicitaties aan China voor het bevorderen en mogelijk maken van deze overeenkomst.

Er zijn winnaars en verliezers.

De winnaars zijn:

  • Iran, dat nu nog beter door de sanctiemuur zal kunnen breken die de VS om het land heeft opgetrokken.
  • Saoedi-Arabië, dat nu waarschijnlijk zijn rampzalige en dure oorlog tegen Jemen kan beëindigen.
  • China, omdat het het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken uitspeelt door dit te bereiken.
  • Irak, Syrië, Jemen, omdat ze vrede zullen kennen als de twee middenmachten die het beleid op hun terrein beïnvloeden, hun rivaliteit beëindigen.

De verliezers zijn:

  • Israël, omdat de kansen voor zijn pogingen om de VS in een oorlog met Iran te krijgen nu kleiner worden. De gehoopte coalitie met de Saudi’s zal niet tot stand komen.
  • De V.S. omdat ze zijn uitgespeeld op hun traditionele “thuisgronden” in het Midden-Oosten.
  • Anti-Iran haviken overal.
  • De Emiraten omdat ze ten minste een deel van de (tussen)handel met Iran aan Saoedi-Arabië hebben verloren.

Deze vernieuwing van de betrekkingen zal het Midden-Oosten veranderen:

Spanningen tussen de soennitische moslimgrootmacht Saoedi-Arabië en het in meerderheid sjiitische Iran beheersen de regio al tientallen jaren.

De twee landen zijn verwikkeld in een steeds fellere strijd om de macht, waarbij hun rivaliteit nog wordt versterkt door proxy-conflicten, waaronder de oorlog in Jemen.

Saoedi-Arabië, de bakermat van de islam en de plaats van zijn twee heiligste steden, heeft zichzelf altijd gezien als de leider van de moslimwereld. De Iraanse revolutie van 1979 schokte Saudi-Arabië en andere Golfstaten, die het regime in Teheran als een rivaal zagen.

Terwijl de spanningen jarenlang aanhielden, verbrak Saoedi-Arabië in 2016 de banden nadat demonstranten Saoedische diplomatieke posten in Iran hadden bestormd en de Saoedische ambassade in Teheran in brand hadden gestoken.

Enkele dagen daarvoor had Saoedi-Arabië de prominente sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr geëxecuteerd.

“Het ophelderen van de misverstanden en het kijken naar de toekomst in de betrekkingen tussen Teheran en Ryadh zal zeker leiden tot de ontwikkeling van de regionale stabiliteit en veiligheid en de toename van de samenwerking tussen de landen van de Perzische Golf en de islamitische wereld om de bestaande uitdagingen te beheersen”, zei Shamkhani vrijdag na de ondertekening van de overeenkomst, volgens Press TV.

In 2016 beschreef ik de moord op Nimr al-Nimr als een slimme zet in de zin van Saoedische binnenlandse realpolitik. Maar ik zei ook dat het zou leiden tot escalerende kosten in het regionale beleid van Saudi-Arabië, voornamelijk in Jemen. Dat bleek inderdaad het geval.

Het herstel van de betrekkingen tussen Saudi-Arabië en Iran zal veel nieuwe dingen mogelijk maken.

Dat Iran en Saoedi-Arabië de bemiddeling van China hebben geaccepteerd is een erkenning van de nieuwe positie van Peking in het wereldbeleid. Dat alleen al is genoeg reden voor het Witte Huis om de deal te haten.

Topfoto: Chinees President Xi Jinping en Iran’s President Ebrahim Raisi. | screenfoto