Bron: RT.DE, 27 januari 2023 ~~~~

Japan en Nederland zijn van plan zich bij de Verenigde Staten aan te sluiten om de toegang van China tot geavanceerde halfgeleidermachines te beperken. De maatregel is erop gericht de ambities van Peking om zijn eigen chipcapaciteit op te bouwen te ondermijnen, zo melden Japanse media.

Vertegenwoordigers van de VS, Nederland en Japan zijn van plan de besprekingen over nieuwe beperkingen op zendingen naar Chinese bedrijven later op vrijdag af te ronden, meldt de Japan Times, die zich beroept op anonieme overheidsbronnen.

De onderhandelingen waren volgens het rapport donderdag laat nog gaande in Washington. Er is geen publieke aankondiging gepland van de beperkingen, die waarschijnlijk later van kracht zullen worden, zeiden anonieme bronnen tegen Japan Times.

Nederland zal de beperkingen uitbreiden voor ASML Holding, een Nederlands bedrijf en ’s werelds grootste leverancier van lithografiesystemen aan de halfgeleiderindustrie. Dit moet voorkomen dat het bedrijf ten minste enkele van zijn zogenaamde diep-ultraviolet-lithografiemachines verkoopt, die essentieel zijn voor het maken van sommige soorten geavanceerde chips en zonder welke het onmogelijk kan zijn om productielijnen op te zetten.

Japan wil volgens het rapport soortgelijke beperkingen opleggen aan het binnenlandse bedrijf Nikon. Een woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad in Japan weigerde tegenover de krant commentaar te geven op de zaak. De gezamenlijke inspanning is volgens het rapport een uitbreiding van de beperkingen die de regering van de Amerikaanse president Joe Biden in oktober heeft ingevoerd om China te beperken in zijn mogelijkheden om zelf geavanceerde halfgeleiders te produceren of geavanceerde chips uit het buitenland te kopen.

De Amerikaanse regering rechtvaardigt haar optreden onder meer met nationale veiligheidsbelangen en het gevaar dat geavanceerde chips worden gebruikt in Chinese militaire apparatuur of bewakingssystemen. Chinese critici zien echter een bredere Amerikaanse strategie om de technologische vooruitgang van China af te remmen en de eigen halfgeleiderindustrie te bevorderen.

De drie landen zijn de thuisbasis van de belangrijkste bedrijven die apparatuur produceren om chips te maken, waaronder ASML, Tokyo Electron uit Japan en Applied Materials uit de VS.

Amerikaanse fabrikanten van apparatuur hebben geklaagd dat de unilaterale actie van de regering-Biden buitenlandse concurrenten in staat stelt hun activiteiten voort te zetten op een van de grootste markten voor hun producten en het doel om de militaire opmars van China te beperken, ondermijnt.

China vecht terug tegen de Amerikaanse maatregelen. In december diende Beijing een klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om de door de VS opgelegde exportcontroles ongedaan te maken.

Ook de directeur van het in Nederland gevestigde ASML heeft gewaarschuwd dat de Amerikaanse maatregelen onbedoelde gevolgen kunnen hebben. Op woensdag zei CEO Peter Wennink dat de door de VS geleide exportcontroles tegen China er uiteindelijk toe kunnen leiden dat Peking met succes zijn eigen technologie voor geavanceerde chipfabrikanten ontwikkelt.

“Als ze deze machines niet kunnen krijgen, zullen ze ze zelf ontwikkelen,” zei hij in een interview met Bloomberg News. En hij voegde eraan toe: “Het zal tijd kosten, maar uiteindelijk zullen ze er komen.”

Topfoto: Bron: Legion-media.ru