Bron: RT-de, 30 september 2022 ~~~

De Russische president Vladimir Poetin heeft in een belangrijke toespraak over de toetreding van de vier nieuwe gebieden het Westen aan de schandpaal genageld als een wereldwijde dictator. Maar zijn optreden was geen kritiek of louter oorlogsverklaring; het was een volledige afrekening met de westerse hegemonie.

Vladimir Poetin heeft vrijdag de overeenkomst over de toetreding van vier nieuwe gebieden tot Rusland ondertekend. Vóór de plechtige ceremonie rechtvaardigde hij deze stap historisch en ideologisch in een toespraak. Hij verwelkomde de voormalige Oekraïense gebieden van de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk, alsmede Kherson en Zaporozhye in het “historische thuisland” van Rusland. Hij noemde de laatste grote grensverschuiving bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie een “nationale catastrofe” die diepe sporen naliet.

Poetin noemde de referenda over de toetreding tot het Russische grondgebied een uiting van de wil van het volk. “Er is niets sterker dan de wil van miljoenen mensen.” Hij riep Kiev op deze vrije wilsuiting te respecteren en terug te keren naar de onderhandelingen. Hij beloofde de mensen in de nieuwe gebieden van “de Donbass en Nieuw Rusland” dat “alles” opnieuw zou worden opgebouwd, inclusief het pensioenstelsel, de gezondheidszorg en het onderwijs.

Poetin richtte zich ook tot de in Rusland gemobiliseerde soldaten en officieren, de vrijwillige strijders en hun familieleden, en legde uit waarvoor “ons volk vecht, tegenover wat voor vijand het staat en wie de wereld in nieuwe oorlogen en crises stort”.

“Onze landgenoten, onze broeders en zusters in Oekraïne, het verwante deel van ons verenigde volk, hebben met eigen ogen gezien wat de leidende elites van het zogenaamde Westen voor de hele mensheid in petto hebben. In feite lieten ze hun masker vallen en lieten hun ware gezicht zien.”

Op dit punt in zijn toespraak begon Poetin met wat kan worden omschreven als een volledige afrekening met het streven van het westerse kolonialisme naar onbeperkte macht. Hij herinnerde de aanwezigen eraan dat Rusland in de 20e eeuw al eens het voortouw heeft genomen in de antikoloniale beweging. Hij noemde de opiumoorlogen in China, de plundering van India, de Vietnamoorlog, de wrede bombardementen op Korea, Dresden, Keulen en Hamburg, en het gebruik van atoombommen in Hiroshima en Nagasaki als voorbeelden van antimenselijk koloniaal gedrag.

De retoriek van de Russische president klonk onverzoenlijk. Op geen enkel moment in zijn toespraak suggereerde hij dat een overeenkomst tussen Rusland en het Westen momenteel mogelijk is. Voor Poetin is het huidige gedrag van het Westen in de oorlog in Oekraïne en de zogenaamde graancrisis, het sanctiedictaat en het genderbeleid dat de menselijke natuur negeert, het bewijs dat onderhandelingen onder de huidige omstandigheden niet mogelijk zijn. Hij benadrukte:

“De hegemonie [van de westerse elites] is duidelijk totalitair, despotisch en apartheidsachtig van aard. Zij verdelen de wereld schaamteloos in hun vazallen, de zogenaamde beschaafde landen, en alle anderen, die volgens de huidige westerse racisten tot de barbaren en wilden moeten worden gerekend. Valse etiketten – “schurkenstaat”, “autoritair regime” – zijn onmiddellijk beschikbaar. Ze stigmatiseren hele volkeren en naties… Wij hebben een dergelijk politiek nationalisme en racisme nooit geaccepteerd en zullen dat ook nooit doen.”

Poetin heeft herhaaldelijk gezegd dat het doel van de westerse hegemonie de verzwakking en vervolgens de ontmanteling van Rusland, de onderwerping van zijn volk en de uitroeiing van zijn cultuur is. Hij benadrukte dat de dictatuur van het Westen niet alleen gericht is tegen andere landen en samenlevingen, maar ook tegen de eigen volkeren. “Dit is een uitdaging voor iedereen. Het is de volledige ontkenning van menselijkheid, de ondermijning van geloof en traditionele waarden. De onderdrukking van vrijheid heeft kenmerken van een religie aangenomen: regelrecht satanisme.”

Poetin legde uit dat Rusland veel gelijkgestemden in de wereld had, en een nieuw gevormde beweging zag aankomen, die naar haar aard een bevrijdend, antikoloniaal karakter had. “We willen dat despotisme geschiedenis blijft. We willen dat deze beschamende geschiedenis verdwijnt.” In de strijd tegen deze onrechtvaardige wereldorde ziet Poetin de belangrijkste taak van Rusland. Dit Rusland beschouwt hij binnen zijn historische grenzen.

“Dit is een slagveld voor ons volk, voor een groter historisch Rusland, voor toekomstige generaties, voor onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. We moeten hen beschermen tegen slavernij, tegen de monsterlijke experimenten die hun geest en ziel willen verlammen. Vandaag strijden we om ervoor te zorgen dat niemand het idee krijgt dat Rusland, ons volk, onze taal, onze cultuur uit de geschiedenis zouden kunnen verdwijnen.”

De Russische president noemde slechts één keer atoombommen in zijn toespraak. Door ze op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki te laten vallen, hebben de VS een precedent geschapen, zei Poetin.

De volledige toespraak van de Russische president is in het Russisch en het Engels gepubliceerd op de website van het Kremlin. Een video met de Duitse simultaanvertaling werd uitgezonden door RT DE:

LIVE: Putin unterzeichnet Abkommen über Beitritt neuer Gebiete zu Russland (Video met duitse simultaantekst)

Nederlandse vertaling van de complete speech op Cafee Weltschmerz:

https://cafeweltschmerz.nl/westerse-elites-willen-niet-dat-we-vrij-zijn-volledige-toespraak-van-poetin-video-en-nederlandse-vertaling/

Topfoto: Vladimir Poetin houdt op 30 september in Moskou een belangrijke toespraak ter gelegenheid van de opneming van de nieuwe regio’s in het Russische grondgebied. | Bron: globallookpress.com