Bron:  Benjamin Norton 
multipolarista 21 februari 2022

Oekraïnes neonazistische Azov Bataljon organiseerde een foto-op (progaganda-operatie) waarbij Oekraïense bejaarde vrouwen en kinderen werden getraind in het schieten met geweren. Vooraanstaande Amerikaanse en Britse mediakanalen verspreidden de fascistische propaganda gretig om Rusland te demoniseren.

Grote westerse mediakanalen hebben meegewerkt aan het uitvergroten van een door neonazi-extremisten in Oekraïne geënsceneerde foto-op als een vorm van anti-Rusland propaganda.

De door de Oekraïense staat gesteunde neonazistische militie het Azov Bataljon organiseerde op 13 februari een trainingssessie voor burgers in de zuidoostelijke stad Mariupol, vlakbij de grens met Rusland.

De fascistische extremisten maakten video’s en foto’s van Oekraïense bejaarde vrouwen en kinderen die leerden schieten met geweren. En ze vonden gretige bondgenoten in de westerse pers.

Verscheidene Amerikaanse en Britse media maakten reclame voor de trainingssessie en schilderden het af als een nobele vorm van Oekraïense “zelfverdediging” tegen een vermeende dreigende Russische invasie, zonder te vermelden dat het evenement was georganiseerd door neonazi’s.

Dit ondanks het feit dat het nazi-symbool van de Wolfsangel duidelijk te zien was op de patches van de Azov-extremisten die de training organiseerden.

Bloomberg Oekraïne Nazi’s trainen burgers

Een nazi-achtige Wolfsangel patch is te zien op de Azov militant die Oekraïeners traint

Medianetwerken zoals Bloomberg promootten videobeelden van de trainingssessie waarin deze Azov fascisten trots hun nazi-stijl Wolfsangel patches tonen, en verzuimden hun extremistische extreem-rechtse standpunten bekend te maken.

Bloomberg Oekraïne Nazi’s trainen zelfverdediging

Een andere nazi-stijl Wolfsangel patch op een Azov militant tijdens de training in Mariupol, Oekraïne

Het Azov Bataljon speelde een sleutelrol als de gewelddadige kracht achter een door de VS gesteunde staatsgreep in Oekraïne in 2014. Na de staatsgreep werd Azov officieel opgenomen in de nationale garde van het land.

De groep maakt geen geheim van zijn fascistische en white-supremacistische ideologie en gebruikt trots twee nazi-symbolen in zijn officiële logo.

De nazi-symbolen gebruikt door het Oekraïense Azov Bataljon

De hoofdcorrespondent buitenland van NBC News, Richard Engel, illustreerde hoe gerenommeerde westerse verslaggevers deze neonazi-propaganda-operatie hielpen versterken.

Engel tweette een foto van een Oekraïense overgrootmoeder genaamd Valentina Constantinovska die deelnam aan de training.

De veteraan NBC-journalist verzuimde te vermelden dat het evenement was georganiseerd door neonazi’s.

Foto’s van deze bejaarde Oekraïense vrouw die een aanvalsgeweer op de grond houdt, werden door Amerikaanse en Britse mediakanalen zwaar gepromoot.

Kranten als The Times en de Daily Telegraph plaatsten de foto op de voorpagina, maar verzuimden de fascistische Azov-extremisten achter de foto te vermelden.

Een videopakket van de Azov-trainingssessie werd gemaakt door het grote westerse persbureau Associated Press (AP), en vervolgens door tal van topmedia heruitgegeven.

Het oorspronkelijke beeldmateriaal van AP was eenvoudig getiteld “Speciale strijdkrachten uit Oekraïne bieden burgers training aan”. In de lange beschrijving bij de video erkende de AP stilletjes dat het Azov Bataljon “in 2014 werd gevormd door extreem-rechtse activisten,” maar dit feit werd merkwaardig genoeg niet onthuld door andere mediakanalen.

In feite publiceerde het Azov Bataljon video’s van de trainingssessie op zijn eigen officiële YouTube-account, en plaatste een persbericht over het evenement op zijn website.

Westerse mediakanalen fungeerden in wezen als Azov’s informele persteam.

Military.com publiceerde de AP video met de kop “Ukraine Special Forces Offer Training to Civilians.”

Het Britse The Independent publiceerde de beelden ook, onder de titel “Ukraine Special Forces train elderly and child civilians amid rising Russian tensions”.

Noch Military.com noch The Independent onthulden dat de trainingssessie was georganiseerd door Nazi’s, en beschreven hen in plaats daarvan eenvoudig als “de Special Forces Unit Azov.”

Niet alle Westerse media waren echter zo onnozel

Euronews, bijvoorbeeld, publiceerde dezelfde beelden onder de titel “Oekraïense extreem-rechtse groep biedt burgers training aan”.

Euronews erkende dat de training werd georganiseerd door “Leden van de extreem-rechtse beweging Azov in Oekraïne.” Het mediakanaal meldde: “Het extreemrechtse Azov Bataljon van Oekraïne, onderdeel van de Special Forces Unit van de Nationale Garde van Oekraïne, trainde inwoners om een pistool in elkaar te zetten en uit elkaar te halen, munitie te laden en op doelen te richten.”

De Londense BBC daarentegen promootte kritiekloos de video van de neonazi-trainingssessie.

Op 30 januari publiceerde NBC News een ander voorbeeld van subtiele nazi-propaganda. In de video met de titel “Kyiv residents pick up their guns to train for potential Russian attack” kwamen Azov-strijders aan het woord, maar werd geen melding gemaakt van hun extreem-rechtse ideologie.

NBC beschreef de hard-line fascistische militanten simpelweg als “veteranen van het conflict tegen pro-Russische separatistische rebellen in de Oekraïense Donbas regio”.

Azov is een van de vele extreem-rechtse milities in Oekraïne. Het land heeft zelfs zijn eigen versie van het Freikorps gelanceerd, proto-fascistische paramilitairen in Duitsland die de gewelddadige basis vormden van het nazisme.

Een van de weinige uitzonderingen op dit patroon van witgewassen berichtgeving in de westerse media was Al Jazeera English, dat op 13 februari een reportage publiceerde met de titel “Oekraïne: Naar verluidt neonazistische gewapende groepen vechten tegen door Rusland gesteunde separatisten.”

Al Jazeera English verslaggever Charles Stratford interviewde leden van het extreem-rechtse Freikorps van Oekraïne.

In tegenstelling tot de andere journalisten, maakte Stratford duidelijk dat deze extremisten neonazi’s zijn. Hij verborg hun expliciet fascistische ideologie niet.

Al Jazeera Oekraïne Nazi Gleb Freikorps

De reportage van Al Jazeera English toonde zelfs de Freikorps militanten poserend voor een nazi-achtige Wolfsangel vlag, naast een Oekraïense nationale vlag.

Al Jazeera Oekraïne Nazi vlag

AL Jazeera English maakte ook duidelijk dat sommige van deze nazi-extremisten zijn ingelijfd in de Oekraïense staat.

Topfoto: Foto’s van een training gehouden door Oekraïne’s neonazi Azov Bataljon op 13 februari 2022 (Foto credit: Officiële Azov foto’s)


Eerdere berichten in dit archief: