Bron: Willy Van Damme  
Weblog 16 september 2022 ~~~

De Nederlandse onderzoeksjournalist Eric van de Beek heeft eerder dit jaar zijn boek over het boven Oekraïne neergeschoten Maleisisch vliegtuig MH17 gepubliceerd (1). Het werk van jaren nauwgezet verzamelen van alle mogelijke informatie van alle mogelijke bronnen. En dat mag gezien worden. Alles wordt onder de loep genomen en kritisch bekeken. Niemand ontsnapt zijn aandacht, noch de VS, Oekraïne of Rusland. Het onderzoeken en neerpennen van al dat materiaal was een gigantisch werk.

Modder gooien naar critici 

Niet dat hij nu vertelt wie de daders zijn. Neen, hij blijft afstand houden en zet alles netjes op een rij. Maar dat men in de Nederlandse massamedia een hetze tegen de man heeft gestart is langs de ene kan zeer ergerlijk en schandelijk maar bewijst ook dat hij op het goede spoor zit. De waarheid doet pijn. Ook hier.

Zo was er de Groene Amsterdammer, ooit een gerespecteerd maatschappijkritisch weekblad dat nu echter een vod is die er zich mee amuseert om Eric van de Beek een agent van de Russische geheime dienst te noemen.

Bewijzen geeft het blad natuurlijk niet, alleen een verwijzing naar Bellingcat, de door o.m. Nederland gefinancierde website. Die gaf echter ook geen bewijs voor die beweringen maar voor de Nederlandse journalistenbond was dat helemaal geen probleem, de Groene Amsterdammer mocht dat doen. Laster is voor hen OK.

Boek - MH17 onderste steen

Het boek ‘MH17, de onderste steen’ van Eric van de Beek poogt de waarheid te achterhalen van wat er met MH17 gebeurde. De Nederlandse pers weigerde het te bespreken. Als het niet in het kraam past dan bestaat het volgens de Nederlandse massamedia niet in een land waar volgens diezelfde media absolute persvrijheid heerst.

Het typeert de Nederlandse media waar de pers er niet voor terugschrok om parlementslid Pieter Omtzigt (CDA) via leugens uit te schakelen (2). Hij vroeg immers lastige vragen rond onder meer Syrië – zijn echtgenote is een Assyrische christen komende van de grens van Turkije met Syrië – en het neerhalen van vlucht MH17. Dit dossier werd hem dankzij die leugens van NRC afgenomen.

Niet verrassend dus dat de in een Britse gevangenis zittende journalist Julien Assange door die zogenaamde kwaliteitskrant werd omschreven als een stokebrand. Het was ook amper een verrassing toen het dagblad de Telegraaf onthulde dat 7 journalisten op vraag van de Nederlandse veiligheidsdienst AIVD tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Beijing gingen spioneren.

De Nederlandse journalistiek is dan ook afgegleden naar een niveau dat men normaal niet voor mogelijk acht. Het is twijfelachtig of het in het Verenigd Koninkrijk of de VS minder slecht zou zijn. En er zijn tekenen die tonen dat het in België eveneens niet beter is. De berichtgeving over Syrië, Libië en nu Oekraïne lijkt dit te tonen. De grove beledigingen in Het Laatste Nieuws over Assange zijn een teken aan de wand. (3)

Expansie NAVO oostwaarts

Nog voor de ineenstorting van de Sovjetunie was er achter de schermen sprake van een toegenomen spanning tussen ultranationalisten voorstanders van een eigen cultuur tegen Rusland en diegenen die vasthielden aan hun Russische aard.

Uiteindelijk was het centrale deel van Oekraïne en het oosten Russisch. Galicië met Lviv/Lvov/Lemberg was een gans ander verhaal waar de Russische invloed erg beperkt was.

De instorting van de Sovjetunie in 1991 was geostrategisch een enorme klap en de NAVO profiteerde ervan. De belofte in 1991 van de NAVO om oostwaarts niet uit te breiden was een leugen en dat wist men in Washington en Brussel maar al te goed. De eerste stappen waren trouwens toen al gelegd.

De VS controleerde figuren als Boris Jeltsin en dus kan men zeker zijn dat dit ook het geval was voor Oekraïne waar er een grote nationalistische invloed groeide gesteund door de NAVO en de door haar mee heropgerichte knokploegen komende uit de OUM-B en UAP, de met de Duitsers collaberende fascistische groepen uit WO II.

Vele collaborateurs en hun familie leefden in het Westen in ballingschap met als bekendste voorbeeld Cynthia Freeland, huidig Canadees vice-premier die trouwens volgens bronnen deze oorlog mee hielp voorbereiden.

VS neemt macht over

Na de feitelijk mislukte oranjerevolutie van 2004 en 2005 met als first lady de Amerikaanse diplomate Kateryna Joeshenko en president Victor Joeshenko doet men eind 2013 een tweede gooi naar de macht. Fascistische groepen als Svoboda en Pravy Sektor komen in november gewapend in opstand en dit voluit met hulp van de NAVO.

Eric van de Beek is een speurneus die desnoods tot het uiterste gaat bij zijn onderzoeken. Hier in Franrijk aan de rue du commissaire Maigret.

Met veel geweld verjagen die de president en de oproerpolitie en installeren op 24 februari hun schrikbewind. Het gevolg is een burgeroorlog, vooral in het oosten. Met terug vele doden tot gevolg zoals op 1 mei 2014 bij het vakbondsgebouw in Odessa waarbij men een 50 vreedzame betogers in het gebouw opsluit en dat in brand steekt. En wie buiten raakte executeerde men.

In die situatie van hevige en bloedige gevechten vertrok de vlucht van Malaysian Airlines op 17 juli 2014 op Schiphol richting Kuala Lumpur, de Maleisische hoofdstad, met aan boord 15 bemanningsleden en 283 passagiers en die vloog over dat gebied waar toen ook regelmatig gevechtsvliegtuigen werden neergehaald.

Geen probleem voor de nieuwe Oekraïense machtshebbers die hun luchtruim openhielden. Wel met die verwittiging dat men voldoende hoog moest vliegen. Een verbod kwam er echter niet. Vliegtuigmaatschappen moeten betalen om een land over te vliegen en die centen kwamen een zeer armlastig Oekraïne goed van pas.

En dan kwam de schok. Het vliegtuig werd neergehaald en al de inzittenden waren uiteraard dood, 298 in totaal. Het grootst aantal Nederlanders dat na de tweede wereldoorlog omkwam, 193. Met verder 28 Maleisiërs, 27 Australiërs, 12 uit Indonesië en 4 uit België en Duitsland. De zoektocht naar de daders kon beginnen. Of niet?

Helderziend

Al de dag zelf was het bij de kranten feitelijk geweten wie de dader(s) was of waren. En dat was Poetin, Rusland en hun Oekraïense handlangers. Blijkbaar was men bij de westerse media en zeker bij de Nederlandse getroffen door een grote vlaag van helderziendheid. Met cartoons en titels die allen verwezen naar de persoon van Poetin.

Hadden die media dan bewijzen? Uiteraard neen. Maar al ultrasnel kwamen de nieuwe pas aan de macht gekomen Oekraïense putschisten met ‘bewijsmateriaal’. Bandjes van telefoongesprekken tussen die Oekraïense ‘handlangers’ van Poetin die het hadden over een Russische BUK raket en een neergeschoten vliegtuig. Er was dus toch hard bewijs? Of niet?

Arseni Jatsenjoek – hier in het midden – moest van de VS na de staatsgreep van februari 2014 de nieuwe premier van Oekraïne worden. Een afgeluisterd en nooit betwist telefoongesprek van Victoria Nuland met de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne toonde dit aan.

Zij was in 2014 en nu opnieuw de verantwoordelijke bij de Amerikaanse diplomatie voor Oekraïne en is de echtgenote van Robert Kagan, in de VS een der meest oorlogszuchtige figuren betreffende het buitenlands beleid van de VS.

Zijn broer en schoonzus leiden het Institute for the Study of War. En dat is de meest geciteerde bron van onze media wat betreft Oekraïne. Hier schouwt Jatsenjoek in 2014 zijn ‘troepen’. Het was toen al zeer duidelijk duidelijk in welke richting de VS Oekraïne wou duwen: Oorlog tegen Rusland.

Neen, stelt onze pers, het verhaal van fascisme in Oekraïne is een door de Russen gefabriceerd fabeltje. Juist zoals het bestaan van al Qaeda in Syrië een fabeltje was van de Syrische president Bashar al Assad.

Het vliegtuig was pas neergestort of de SBU had al zes uur later ‘bewijsstukken’. Hoe dom moet men zijn om dat zomaar te geloven? Onze media trapten er bijna unaniem in. En zo was de toon gezet: ‘Poetin moordenaar’ klonk het zonder enige twijfel in vette titels vooraan in de kranten.

Journalist Max van der Werff zou, zoals het hoort, die opgenomen gesprekken dan maar zelf laten analyseren. Eerst door een Maleisische specialist die er door het lokale gerecht regelmatig wordt gebruikt. Nadien stapte hij met diezelfde bandopnames naar een Duits specialist. (2)

En kijk, beiden kwamen tot diezelfde conclusie dat die bandopnames vals waren en het resultaat van feitelijk slordig knip en plakwerk. Wetend dat deze bandjes kwamen van de Oekraïense veiligheidsdienst SBU die in oorlog is met die Russische nationalisten uit de regio Donbass en Rusland kon men dat trouwens zo verwachten. Simpel nadenken was voldoende.

Oekraïense veiligheidsdienst SBU

Dit ‘bewijsmateriaal’ verdween daarom geruisloos en is niet terug te vinden bij de door het Nederlandse onderzoeksteam voor die rechtszaak neergelegde stukken. Nochtans is dit wel bewijsmateriaal maar van een crimineel gedrag door een van de betrokken partijen.

Het vervalsen van dat soort documenten om de tegenpartij in een rechtszaak te schaden is crimineel. Over deze vervalsingen in de media geen woord. Het is een klassieke praktijk in de officiële journalistiek.

Eric van de Beek legt het allemaal in het grootst mogelijk detail bloot, plaatst de vele getuigenverklaringen tegen elkaar en ontdekt de zeer veel tegenstrijdigheden. Ook het fotomaterieel en video’s gaan onder de scanner.

Met al gevolg dat van de beschuldigingen tegen die vier verdachten, Igor Girkin, Sergej Doebinski, Oleg Pulatov en Leonid Chartsjenko, dan ook niet veel meer overblijft. Hierbij laat alleen Pulatov zich door Nederlandse advocaten in de rechtbank bijstaan. De andere drie negeren de zaak. Maar via Pulatov zullen zij de zaak indien gewenst wel perfect kunnen volgen.

Zo blijkt gans het gerechtelijk dossier bijna geheel gebaseerd op door de SBU afgeluisterde telefoongesprekken en voor een klein stuk op getuigenissen waarvan het waarheidsgehalte duidelijk twijfelachtig is. Oekraïne koos er zo te zien gewoon lukraak vier mensen uit. Erger is dat de rechtbank weigert een grondig onderzoek te doen van die afgeluisterde gesprekken.

Emmanuel Macron en Olaf Scholz op audiëntie bij Volodimir Zelenski om te zien hoeveel geld en wapens hij nog nodig heeft. Dat massa’s van hun landgenoten ondertussen moeten kiezen tussen eten en verwarming en elektriciteit is zo te zien minder een probleem.

Zolang Rusland maar kapot gaat is de steun aan een dievenrepubliek als Oekraïne geen probleem. Leve de oorlog is de leuze.

Aangezien vast staat dat die eerste opnames door de SBU vervalst waren zou een echte rechtbank de naam waardig die vele opnames zeer grondig laten onderzoeken en liefst zelfs verwerpen. Maar ja, Nederland liet toe dat Oekraïne het onderzoek zou leiden en er zelfs een soort vetorecht over kreeg.

Critici opruimen

Een veroordeling van de vier verdachten lijkt dan ook vast te staan, zeker ook gezien de houding van de rechtbank, de rechter-commissaris (onderzoeksrechter) en de media die als het ware roept op een lynchpartij tegen die vier. Maar misschien lijkt gezien de zwakte van het dossier dat men alleen Pulatov vrij spreekt. Zo wordt vermoedelijk dan een procedure in beroep vermeden.

Opvallend, maar niet verrassend is het feit dat de plek waar het vliegtuig neerkwam nooit werd beveiligd. Nog maanden nadien bleken er in het gebied brokstukken ervan door burgers en journalisten gewoon meegenomen te worden.

Het was misschien gewoon onmogelijk maar dan had men dat materiaal gewoon moeten negeren. Trouwens op zeker ogenblik toonde het Nederlandse onderzoeksteam fier brokstukken van een vermeende Russische Bukraket maar moest die aldra uit het dossier weghalen. Het klopte niet. Het materiaal kwam van een anonieme bron. Anoniem!

En als parlementslid Pieter Omtzigt (CDA) in het parlement vragen stelt over het feit dat de Nederlandse militaire veiligheid verklaart geen Russische BUK in die periode in het gebied te hebben gezien dan wordt dat door de kranten, weekbladen en radio en TV netjes verzwegen. Maar geen zorg, de pers komt wel in actie.

Ze schrijft de NRC dat Omtzigt een wat ze noemt nepgetuige opvoerde. (3) Met als gevolg dat de erg populaire man het dossier wordt afgenomen. Ook tegen Max van der Werff komt men in actie. Hier gebruikt men Bellingcat die schrijft dat Max van der Werff samenwerkt met de Russische buitenlandse veiligheidsdienst GRU. Bewijzen? Geen. (4)

Parlementslid Pieter Omtzigt (CDA, Christen Democratisch Alternatief) lag dwars in een serie dossiers zoals o.m. Syrië en MH17 en werd met hulp van het dagblad NRC netjes uitgeschakeld. Het overkwam eerder in Frankrijk presidentskandidaat François Fillon en in het Verenigd Koninkrijk Jeremy Corbyn toen leider van Labour. Zo hoort dat in een westerse democratie.

En dan is er hier ook Eric van der Beek die onderhanden wordt genomen door De Groene Amsterdammer en eveneens verweten wordt te werken voor de Russische geheime dienst. Het veroorzaakt zelfs herrie in het parlement waar Russofobie heer en meester is..

Politiek proces

Neen, men valt niet aan op wat ze zeggen of schreven maar doet nergens door gestaafde beweringen over samenwerking met Rusland. Voor de media het imperium van het kwaad. Het zijn in wezen lynchpartijen en een schande voor de journalistiek.

In november valt er een uitspraak in deze zaak en het vonnis lijkt al klaar te liggen. Dergelijke politieke processen, zeker in oorlogstijd, hebben in wezen niets te maken met een correct gevoerde rechtszaak. Daarvoor zijn er al veel bewijzen. Zie de processen rond Rwanda en Joegoslavië of Lockerbie. Dit zal niet beter zijn.

Magistraten die gehecht zijn aan de principes van de rechtstaat moeten hier wegblijven zodat we de valse van de echte magistraten kunnen onderscheiden. Dat heeft nut.

Het Nederlandse Joint Investigating Team tijdens een van haar grote persconferenties waar ze fier de resten van de Russische BUK raket toonden die MH17 had neergehaald. Als snel bleek het nep. Het was volgens die JIT hen overhandigd door wat ze noemde ‘een anonieme bron’.

Men heeft het ‘bewijsstuk’ dan maar bij het metaalafval gegooid waar het thuis hoorde. Het toonde perfect niet alleen de vooringenomenheid van de JIT en hun zware onbekwaamheid. Vraag: Hoeveel betaalde de JIT aan die man van de SBU voor dat stuk oud metaal?

Eric van de Beek werkt nu aan tweede boek over deze zaak waarin dan vooral het verloop van de rechtszaak zelf zal ter sprake zal komen. Het belooft, maar of de onderste steen dan boven water zal komen is verre van zeker. Trouwens in de door het Westen gevoerde propagandaoorlog tegen Rusland speelt de zaak MH17 geen grote rol meer. Er zijn nu andere tegen Rusland te gebruiken dossiers.

Willy Van Damme

1) Eric van de Beek “MH17 de onderste steen, een non-fictie detective”. 2022, Eigen uitgave. Te verkrijgen via https://www.ericvandebeek.nl/MH17.html of via De Blauwe Tijger. https://blauwetijger.com. 30 euro

2) Russia Insider, 1 december 2017, Eric van de Beek, ‘Meanwhile in Holland – Russia Witch-Hunting Is Alive and Well’. Meanwhile in Holland – Russia Witch-Hunting Is Alive and Well (russia-insider.com)

3) Het Laatste Nieuws, 12 april 2019, Guy Van Vlierden, ‘Waarom Julian Assange niet de held is die hij pretendeert te zijn’. Waarom Julian Assange niet de held is die hij pretendeert te zijn | Buitenland | hln.be.

Guy Van Vlierden werkt ook voor de Amerikaanse Jamestown Foundation die onder president Ronald Reagan vanuit de CIA werd opgericht. Dit stuk blonk sterk uit in het gebruik van het woord ‘zou’. Hij steunde in Syrië ook wat hij noemde de ‘gematigde rebellen’ en zag hen zelfs de hoofdstad overnemen. Pech.

4) Bonanza Media. Home – bonanzamedia. Voor hun versie van de feiten. Tot in de Belgische media werd Max van der Werff door het slijk gesleurd. Niet dat de man in die media tegenweer kon geven.

Vooral De Groene Amsterdammer en journalist Olaf Koens gaan als het ware wild tekeer. Dit nadat de Russische medewerker van Bellingcat Roman Dobrochotov beweerde dat Max van der Werff een medewerker is van de Russische buitenlandse veiligheidsdienst GROe. Waarna deze in Rusland, waar de aantijging gebeurde, een klacht neerlegde wegens smaad.

Kama & Seele publiceerden al op 29 juli 2014 in Humo wie de dader was van het 15 dagen eerder neergehaalde vliegtuig MH17. Slimme jongens. Normaal noemt men zoiets publiceren laster en eerroof. Zijn beiden dan helderzienden? Dat Humo dit publiceerden zegt ook zowat alles over dat blad.

Waarop Dobrochtov een boete van 500 euro aan zijn broek kreeg. De klacht betrof 50.000 euro. Toen van der Werff tegen die beweringen klacht neerlegde reageerde Koens op Twitter door te stellen: “Omdat de Nederlandse complotdenker en FSB-handlanger Max van der Werff een klacht over hem heeft ingediend bij de Russische autoriteiten. Wat een schoft.”

Olaf Koens heeft het over de FSB en De Groene Amsterdammer, op aansteken van Bellingcat, over de GROe, de buitenlandse inlichtingendienst. Een andere organisatie dus.

Een redenering van Koens die zacht uitgedrukt merkwaardig is. Men mag je van alles beschuldigen maar daartegen klacht neerleggen en zich tot de rechtelijke macht wenden mag volgens Koens niet. De rechtstaat volgens de pen van een Nederlandse journalist. De zaak is nu op vraag van Dobrochotov in beroep wachtend op een zitting in tweede aanleg.

Waarop o.m. de smaad betrekking had is wat De Groene Amsterdammer op basis van de bewering van Bellingcat en Dobrochotov schreef:

Sinds in ieder geval augustus 2019 wordt de Russische GROe-kolonel Sergey Chebanov dagelijks op de hoogte gehouden van de nieuwe plannen van Bonanza Media. Gedurende honderden gesprekken zit de kolonel, zo blijkt uit zendmastgegevens die Bellingcat onderzocht, op het GROe-hoofdkwartier in Moskou. Het tweetal krijgt van Chebanov een tijdelijke telefoon die officieel geregistreerd wordt op naam van een niet-bestaande Georgische vrouw. Omdat de kolonel ondanks alle veiligheidsmaatregelen soms ook met zijn eigen telefoon naar Yerslashova’s nieuwe telefoon belt, komt Bellingcat erachter hoe Bonanza en de GROe contact hebben met elkaar.” (Groene Amsterdammer 20 november 2020)

Maar dan is hier de cruciale vraag: Waar is het bewijs voor die beweringen? Tot zover nergens en blijft men bij beweringen. Of luisteren Dobrochotov en Bellingcat soms de gesprekken bij de GROe af? En als dat zo is: Hoe doen ze dat? Werken ze via de CIA/MI6 of doen ze dat op illegale en hier dus op criminele wijze? Iedereen kan beweren dat hij die of die afluistert.

Dobrochotov staat in Rusland geregistreerd als een agent van het buitenland. Wat wil zeggen dat hij vanuit een ander land financieel wordt gesteund. Van Bellingcat staat het vast dat deze steun krijgt van lidstaten van de NAVO waaronder Nederland.

De ganse discussie is te lezen via: https://www.deanderekrant.nl/nieuws/media-voeren-smeercampagne-tegen-mh17-journalisten-2022-08-11