Bron:  Rosa Miriam Elizalde La Jornada 22 december 2022 (ES) Resumen 22 december 2022 (EN)  ~~~

The Intercept heeft deze dinsdag het bewijs geleverd van de langdurige en incestueuze relatie tussen het sociale netwerk Twitter en het Pentagon. Niet alleen heeft het platform geholpen “bepaalde berichten te versterken” in landen die door de regering van de Verenigde Staten als vijanden worden beschouwd, maar ook hebben leidinggevenden van het blauwe vogel-netwerk het Amerikaanse ministerie van Defensie minstens vijf jaar lang speciale privileges verleend voor geheime internetcampagnes.

Terwijl Twitter beloofde om heimelijke netwerken voor staatspropaganda te sluiten en mediakanalen en journalisten te taggen, opende het achter de schermen een achterdeur naar de psychologische oorlogsvoering van het Amerikaanse leger, creëerde het valse accounts met kunstmatige intelligentiesystemen en deed het zich voor als buitenlandse actoren om tweedracht te zaaien tussen landen.

Volgens het rapport stuurde het US Central Command (Centcom) in 2017 een e-mail naar Twitter met het verzoek om verificatie en “whitelisting” van enkele tientallen namaakaccounts in de Arabische taal. Het platform paste onmiddellijk een “speciaal vrijstellingslabel” waarmee de privileges werden toegekend die geverifieerde accounts hebben, onderscheiden met een zichtbaar blauw vinkje.

Hoewel het Pentagon zou hebben beloofd zijn connecties niet te verbergen, deden de militaire accounts zich voor als gewone gebruikers of zgn. “onbevooroordeelde” bronnen van opinie en informatie die systematisch Syrië, Rusland, Iran en Irak bekritiseerden, terwijl drone-aanvallen in Jemen werden afgeschilderd als “accuraat” en met een bijna rationeel vermogen om terroristen te doden zonder burgers te raken.

Deze onthullingen komen bovenop die welke in augustus 2022 werden gepubliceerd door Stanford University’s Internet Observatory, dat een heimelijk militair propagandanetwerk van Washington op Facebook, Telegram, Twitter en andere apps blootlegde, waarbij gebruik werd gemaakt van nepnieuwsportalen, afbeeldingen en memes tegen buitenlandse tegenstanders van de VS. Onder de leugens die met behulp van deze methodologie op Twitter werden versterkt, was de bewering dat Iran “Irak overspoelt met methamfetamine” en “handelt in de organen van Afghaanse vluchtelingen”.

Het bewijs is schokkend, maar het nieuws dat Twitter werkt voor het Pentagon is niet verrassend, iets wat niet de uitzondering maar de regel is voor Amerikaanse platforms. Ook deze dinsdag legde journalist Michael Shellenberger het complot bloot waarbij de FBI bijna 3,5 miljoen dollar belastinggeld aan Twitter had gegeven om zijn personeel te betalen en verzoeken van het bureau af te handelen om berichten te censureren en accounts af te sluiten.

Twitter CEO Elon Musk heeft toegang gegeven tot al deze vuiligheid waar de vorige eigenaars van het platform mee te maken hadden en heeft in verband met het Pentagon en de e-mail regeling tussen de FBI en het sociale netwerk gezegd: “De regering betaalde Twitter miljoenen dollars om informatie van het publiek te censureren.” Musk, die de favoriete megarich is van de anti-establishment mensen die Donald Trump adoreren, heeft niet uitgelegd waarom hij besloten heeft alle skeletten nu uit de kast te halen, maar vermoedelijk speelt hij, trouw aan zichzelf, tussen de gasfles en de waarheid, met lucifers.

Niets van dit alles is verrassend, nogmaals, maar het is angstaanjagend om je voor te stellen hoeveel meer er nog onder het tapijt is geveegd. Sinds 1982, toen de CIA erin slaagde een Trojaans paard te enten in de Sovjet-gasleiding die ontplofte, is er fragmentarische en verspreide documentatie over de gevechtstactieken van het ministerie van Defensie en de inlichtingendiensten in cyberspace, met blokkades, netwerkinfiltratie, gegevensverzameling, het storen van draadloze signalen, spoofed (dwz van identiteit verwisselde) software en aanvallen via virussen, wormen en logische virus-bommen.

Bovendien zijn de VS volgens het Oxford Internet Institute het land met de grootste organisatiecapaciteit voor geautomatiseerde propagandacampagnes en informatieve hoaxes op internet. Zo onthulde de Spaanse onderzoeker Julián Macías Tovar tijdens de staatsgreep in Bolivia in november 2019 de deelname van een ict-robot, gecoördineerd door een programmeur met een militaire opleiding, verbonden aan het Amerikaanse leger en in staat om meer dan 200 tweets per minuut te versturen met inhoud die gunstig was voor de coupplegers.

Er bestaat geen treuriger röntgenfoto van de afglijding van een imperium dan deze vulgaire episode die Twitter verbindt met het Pentagon en de FBI, terwijl het platform zich voordoet als een heilige maagd van de vrijheid van meningsuiting en goede manieren in de gemeenschap. Onwetendheid, samenzwering, geweld, hypocrisie en morele schande zijn enkele van de elementen van deze sombere symfonie.

Er zit meer kruit in deze onthullingen dan in de lucifer van Musk, maar het beeld van destructieve irrationaliteit uit Washington volgt hetzelfde patroon van alle oorlogen: wie betaalt, bepaalt.