Bron: Al Mayadeen English 15 januari 2025 ~~~

De Russische minister van Buitenlandse Zaken bespreekt de belangrijkste gebeurtenissen die hebben geleid tot de val van het vorige regime in Syrië en schetst het huidige perspectief van Rusland en de vooruitzichten voor de toekomst van het land.

Rusland blijft voortdurend in contact met het nieuwe Syrische regime, vertelde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov dinsdag aan verslaggevers.

Lavrov zei dat Rusland het Midden-Oosten niet zal verlaten, verwijzend naar de Russische bases in Syrië, en voegde eraan toe dat het land wil blijven werken aan het verbeteren van de situatie in Syrië.

De topdiplomaat herhaalde zijn oproep voor “een inclusieve dialoog” tussen alle politieke, etnische en religieuze groeperingen in Syrië, waarbij ook “betrokken externe machten” moeten worden betrokken.

Lavrov zei dat het vorige Syrische regime de vooruitgang in het politieke proces de afgelopen 10 jaar heeft vertraagd en niet bereid was om de macht te delen met de oppositie. Volgens de minister vielen deze tactieken samen met verschillende problemen als gevolg van sancties en de Amerikaanse bezetting van gebieden in Oost-Syrië, die separatisten in het land steunden.

Hij zei ook dat hij geloofde dat een formule voor het delen van de macht in het land kon worden bereikt, maar dat het vorige regime dit verhinderde.

Wat de Koerdische strijdkrachten in Syrië betreft, zei Lavrov dat de groepen niet geïnteresseerd waren in het herstellen van de banden met het vorige Syrische regime toen dat aan de macht was. De Russische minister zei dat deze groepen liever vertrouwden op de Amerikaanse aanwezigheid in de regio en de mogelijkheid om een “quasi-staat” in het land te vestigen. Aan de andere kant had Moskou benadrukt dat Turkije en Irak de vestiging van zo’n staat niet zouden toestaan en een aanpak hebben gekozen die gericht is op de bescherming van de Koerdische rechten in Syrië, Irak, Iran en Turkije.

Lavrov zei echter dat zowel het vorige Syrische regime als de Koerdische strijdkrachten “niet wilden onderhandelen”.

Rusland, Turkije bespreken regeling Syrië

Eerder hadden Lavrov en zijn Turkse ambtgenoot Hakan Fidan telefonisch overleg over het vooruithelpen van de Syrische oplossing, meldde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gesprek was gericht op het bevorderen van een inclusieve nationale dialoog om het aanhoudende conflict in Syrië aan te pakken.

“Sergey Lavrov en Hakan Fidan bespraken ook verdere stappen om de Syrische oplossing te ondersteunen door het organiseren van een inclusieve nationale dialoog met alle politieke en etnisch-confessionele krachten in Syrië en alle ‘externe spelers’ die in staat zijn om het zoeken naar passende overeenkomsten te vergemakkelijken,” aldus de verklaring van het ministerie.

De ministers van Buitenlandse Zaken bespraken ook regionale en mondiale kwesties, waaronder het conflict in Oekraïne, en benadrukten het belang van het waarborgen van de energiezekerheid. “Bijzondere aandacht werd besteed aan de noodzaak om acties te voorkomen die tot doel hebben risico’s te creëren voor de energiezekerheid,” voegde het ministerie eraan toe.

De gesprekken komen op een moment dat de druk op het nieuwe leiderschap van Syrië om zich te distantiëren van Rusland toeneemt, nu westerse landen voorwaarden stellen aan het opheffen van de sancties tegen het land. Naar verluidt hebben Europese ambtenaren er bij de interim-regering in Damascus op aangedrongen om de banden met Moskou te verbreken in ruil voor economische en politieke stimulansen.

Ondertussen heeft Turkije zijn frustratie geuit over de voortdurende steun van Westerse landen aan Koerdische facties, die Ankara als terroristische organisaties beschouwt. De kwestie is al lange tijd een twistpunt, waarbij Turkije het Westen ervan beschuldigt zijn veiligheidsbelangen in de regio te ondermijnen.


berichten in dit archief:

Eerdere artikelen over Syrie: