Sonja van den Ende 
Devend.online 20 okt 2023 ~~~

Het is misschien geen nieuws dat het Westen altijd probeert groepen voor zich te winnen om opnieuw tweedracht te zaaien, nu gaat het om Syrië, de Koerden en de christenen.

Voor degenen die de samenstelling en geschiedenis van Syrië, de etnische groepen en hun ideologie niet kennen, een korte introductie.

Syrië had een bevolking van ongeveer 18 miljoen die bestond uit (2019) voornamelijk Syrische Arabieren (soennieten). In de zevende eeuw spraken de meeste inwoners van de Levant (Syrië en Libanon) Aramees. In de nasleep van de moslimverovering in 634 werd Arabisch de dominante taal. Maar er zijn groepen die zich niet onderwierpen aan de Arabische overheersing in 634, dit zijn voornamelijk christenen, Koerden, Druzen en Yezidi’s. Sommige christenen spreken nog steeds Aramees, zoals in het kleine bergstadje Maaloula. De meerderheid van deze minderheidsgroepen steunde de regering van president Assad in 2011, toen het Westen een proxy-oorlog tegen Syrië (en ook Irak) begon te voeren via Daesh (ISIS), de zogenaamde Arabische Lente.

De Koerden claimen grote delen van Turkije, een deel van Syrië, Irak en Iran en willen daarom een onafhankelijke staat met de naam Koerdistan. Bekend in het Westen is hun stad Rojava, die tijdens de oorlog werd verwoest, en natuurlijk de PKK, een seculier-socialistische groepering die door Europa en Turkije op de terreurlijst is gezet. De Koerden zijn de grootste vijand van Turkije en Turkije bombardeert regelmatig het noordelijke deel van Syrië met drones en zogenaamde militaire operaties. Dit gebeurt al jaren. Voor 2011 was Syrië een vrij vreedzaam land waar alle groepen in redelijke harmonie samenleefden.

Sommige groepen vluchtten naar het buitenland toen Daesh het noorden van Syrië binnenviel, waar de meeste van deze groepen wonen. Zoals de groep genaamd Comité Syrisch Nederland waarvan ik woordvoerder was als voorstander van de Syrische regering, niet te verwarren met de andere groep genaamd: ” Syrische Commitee” die felle tegenstanders zijn van de Syrische regering en de Jihadistische vlag gebruiken en hun onafhankelijkheid opeisen.

Foto: In het noordoosten van Syrië vrezen de laatste Assyriërs voor een Turkse opmars | The Times of Israel

Om het nog moeilijker te maken, is er een derde groep die ook vestigingen heeft in Nederland en in heel Europa, dat zijn de Syrisch-Arameeërs-Assyrisch-Chaldeeërs, die zeggen dat ze afstammen van mensen (christenen) die leefden in Mesopotamië, Libanon, Israël, het bredere Midden-Oosten. Hun doel is ook een eigen staat en in het bijzonder een eigen staat in Israël. Deze groep is de belangrijkste groep in dit verhaal, ze zijn nu op promotietournee in Europa, gesteund door de VS. Op een moment dat er een brute oorlog woedt tussen Israël en de Palestijnen in Gaza.

Een gemeenschap die met succes haar cultuur en taal heeft weten te behouden en kennis van haar wortels heeft overgedragen aan de jongere generatie, is zeker in staat om de loop van de geschiedenis te veranderen als ze de wil daartoe heeft, en zoals Theodor Herzl ooit zei: “Als je het wilt, is het geen droom.” Het staat geschreven in de Syrische pers.

Het doel is om Syrië op te breken

De meeste mensen zijn bekend met wat er gebeurde in ex-Joegoslavië en hoe het vervolgens werd opgedeeld in kleine landen, waar de meeste inwoners van bijna alle republieken tot op de dag van vandaag mee worstelen, en ook de Serviërs zijn niet vergeten hoe de NAVO Servië bombardeerde in 1999, het was de eersthttps://openbaararchief.nl/middenoosten/2023/10/20/hoe-de-koerden-en-sommige-christenen-proberen/e keer dat de NAVO haar eigen grondgebied in Europa aanviel.

Deze opsplitsing werd gesteund door de VS en Europa, die de Serviërs tot vijanden verklaarden en de moslims steunden. We zagen hetzelfde gebeuren in Syrië. De regering van Assad was en is de vijand, de rebellen (Jihadisten) waren de uitverkorenen om in Syrië een nieuw kalifaat te stichten met Nederlands (Europees) belastinggeld natuurlijk!

Maar afgezien van de moeilijke etnische samenstelling in Syrië, zijn de Koerden en sommige christenen de Syrisch-Aramese-Assyrisch-Chaldeïsche mensen die tegen Assad zijn (wat het belangrijkste is voor Europa) nu favoriet voor de Nederlandse politiek in het bijzonder, ze (politici) beloven alles te doen om de Koerden te beschermen, maar ook om deze christenen te steunen in hun zoektocht naar een onafhankelijke staat, zoals werd besproken in de Tweede Kamer met een groep van deze christenen met de politieke partij de “ChristenUnie”.

De bijeenkomst in de Tweede Kamer, woensdagmiddag 18 oktober 2023 (start vanaf 55”)

Dit is precies hoe Europa, of beter gezegd met steun van de VS, te werk gaat, eerst groepen tegen elkaar opzetten en dan hun favoriete groep, in dit geval de Koerden en delen van de christenen, maar ook het Syrische comité steunen, dat vol zit met leden van Jihadistische groepen, die later allemaal zijn opgegaan in Daesh (ISIS).

Dit proberen ze nog steeds in Syrië, waar de VS en hun westerse koloniën er voor het eerst in de moderne geschiedenis (na WOII) niet in geslaagd zijn om de door hen uitgeroepen “dictator” te verwijderen door middel van “regime change” of door moordaanslagen zoals in Irak op Sadam Hoessein of in Libië op Muamar Ghaddafi.

De Syrische bevolking heeft sinds 2011 zwaar geleden onder de barbaarse oorlog van ISIS en ik benadruk nogmaals dat de VS en haar Europese vazallen deze barbaren willens en wetens hebben gesteund. Sommige politici vanwege hun onwetendheid over de situatie in het Midden-Oosten of hun onkunde en domheid, anderen met opzet om een regimewisseling uit te lokken. Het is bekend dat ze training kregen in Camp Bucca in Irak en ISIS vormden.

Er moet worden vermeld dat er sinds juni 2023 niets van de Jihadistische vereniging het Syrische Comité van Nederland gehoord is, waarschijnlijk omdat de Witte Helmen niet meer erg actief zijn, omdat hun leider waarschijnlijk is vermoord door de AIVD of met de hulp van de AIVD in Istanbul, Turkije.

Gezien de geopolitieke situatie, de Speciale Militaire Operatie in de Donbass en de oorlog van Israël tegen de Palestijnen en de onrust in het Midden-Oosten, zal de droom van wereldwijde hegemonie van de VS in het Midden-Oosten in rook opgaan.

Topfoto: Een manifestatie in Den Haag voor de slachtoffers van het zogenaamde Assad-regime, waar een bepaalde groep christenen de vlag van de zogenaamde rebellen (Jihadisten) gebruikt Foto: syriacpress.com, Getty Images, bewerking: Mirjam©Foto.

Sonja Van den Ende is een onafhankelijke journaliste uit Nederland die onder andere heeft geschreven over Syrië, het Midden-Oosten en Rusland. Ze schrijft voor verschillende nieuwszenders en studeerde onder andere Journalistiek en Engels (BA) en Global Media, War and Technology (BA). Ze woont en werkt in Moskou, Rusland. Sonja is redacteur van Devend.online en Freesuriyah.eu.

*PayPal donaties zijn niet langer mogelijk, PayPal heeft de rekening van deze website gesloten. Als je een donatie wilt doen neem dan contact op met: sonjavandenende@gmail.com. Hartelijk dank!


Gerelateerd (berichten in subarchief /middenoosten ):