Bron: Presstv 25 augustus 2018 ~~~ 

Moskou heeft Washington gewaarschuwd geen “roekeloze” stappen in Syrië te ondernemen nadat het Russische ministerie van Defensie zei dat de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk zich voorbereiden op een nieuwe luchtaanval tegen Syrië onder het voorwendsel van het gebruik van chemische wapens door de regering van Damascus.

“We waarschuwen de Amerikanen en hun bondgenoten tegen het nemen van nieuwe roekeloze stappen in Syrië,” zei vice-minister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov op zaterdag.

“We horen ultimatums uit Washington … en het heeft geen invloed op onze vastberadenheid om ons beleid voort te zetten voor de totale eliminatie van terroristische epicentra in Syrië en de terugkeer van dit land naar een normaal leven,” citeerde RIA persbureau Ryabkov.

Eerder op de dag had de woordvoerder van het ministerie generaal-majoor Igor Konashenkov gezegd dat een groep militanten, die waren getraind door een particulier Brits militair bedrijf om met giftige materialen te werken, al in de noordwestelijke provincie Idlib in Syrië was aangekomen.

“Om de zogenaamde ‘chemische aanval’ in de stad Jisr al-Shughur in de provincie Idlib uit te voeren, leverden militanten van de groep Tahrir al-Sham acht tankwagens met chloor … naar een dorp op enkele kilometers van Jisr al-Shughur , “Zei Konashenkov.

De Russische generaal waarschuwde verder dat een mogelijke militante gasaanval op Syrië zou worden gevolgd door een Westerse aanval tegen het Arabische land.

“Deze provocatie met de actieve deelname van de Britse speciale diensten zal als een ander excuus dienen voor de VS, het VK en Frankrijk om een ​​raketaanval uit te voeren op de Syrische regering en economische faciliteiten,” zei hij.

De ambtenaar merkte verder op dat de Amerikaanse torpedojager USS The Sullivans gewapend met 56 kruisraketten ook was aangekomen in de Perzische Golf en een Amerikaanse В-1В bommenwerper met 24 lucht-oppervlak-AGM-158 JASSM kruisraketten was ingezet op de vliegbasis Al Udeid. in Qatar.

“De acties van de westerse landen zijn ondanks hun publieke verklaringen gericht op een nieuwe scherpe verslechtering van de situatie in het Midden-Oosten en de verstoring van het vredesproces op het grondgebied van Syrië.”

De waarschuwing komt omdat het Syrische leger zich nu voorbereidt op een operatie om de provincie Idlib, het laatste grote militante bolwerk, te bevrijden.

De waarschuwing van Bolton

Op zaterdag meldde Bloomberg dat de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton zijn Russische tegenhanger, Nikolai Patrushev, had gewaarschuwd dat Washington bereid was om sterke militaire acties tegen Syrië te ondernemen als het chemische wapens zou gebruiken in Idlib.

Bolton gaf de waarschuwing tijdens de gesprekken van donderdag met Patrushev, het rapport citeerde vier mensen die volgens zeggen bekend waren met de gevoerde discussies.

Op 14 april lanceerden de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk een gecoördineerde raketaanval tegen locaties en onderzoeksfaciliteiten in de buurt van Damascus en Homs met het vermeende doel om het vermogen van de Syrische overheid om chemicaliën te produceren te verlammen.

De aanval kwam een ​​week na een vermeende gasaanval op Douma, de voorstad van de stad in Damascus.

Zowel Damascus als Moskou beschuldigden de vrijwilligers groep White Helmets van het opvoeren van de vermoedelijke aanval met chemische wapens in Douma.

Turkije ageert tegen de aanstaande Idlib-campagne in Syrië.

Terwijl het aftellen begint voor de campagne terreurbestrijding van Idlib, probeert Turkije de plannen af te wenden en beweert dat het zal leiden tot een humanitaire crisis.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov (R) en zijn Turkse tegenhanger, Mevlut Cavusoglu, geven een gezamenlijke persconferentie na hun ontmoeting in Moskou op 24 augustus 2018. (Foto door AFP)

Tijdens een persconferentie met zijn Russische tegenhanger, Sergei Lavrov, op vrijdag in Moskou, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, dat de twee landen kunnen samenwerken om Idlib “terroristen” te scheiden van oppositiegroepen.

“Een militaire oplossing daar (in Idlib) zal catastrofe veroorzaken,” zei hij. “Niet alleen voor de regio Idlib, maar ook voor de toekomst van Syrië, het zal catastrofe veroorzaken en de schermutselingen kunnen lang duren.”

Lavrov, van zijn kant, erkende dat de situatie in Idlib ‘complex’ is en riep op tot de scheiding van militanten van oppositie-outfits.

Hij zei ook dat wanneer Turkije, Iran en Rusland gesprekken voerden over de staakt-het-vurenzones van Syrië, Moskou niet van militanten verwachtte dat ze het “als een menselijk schild zouden gebruiken” van waaruit ze de regering zouden kunnen aanvallen.

Original English publication: 
Russia warns US against 'reckless steps' in Syria amid reports of false flag plan 
25 augustus 2018, Presstv