Bron / vertaling van:   
The two superpower countries are walking on the edge of the abyss in Syria 
Elijah J Magnier  10 april 2018

Voor de eerste keer sinds zijn ambtsaanvaarding heeft de Amerikaanse president Donald Trump een duidelijke dreiging gelanceerd in de richting van zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin, die zei “hij zal een prijs betalen”. Deze dreiging houdt verband met de bewering dat het Syrische leger een chemische aanval had ingezet tegen de stad Duma, in het oosten van Ghouta, het laatste bolwerk van de proxies van Saudi-Arabië dicht bij Damascus.

Trump denkt er misschien over de posities van het Syrische leger te bombarderen die verspreid zijn over de Syrische geografie, of misschien zelfs het paleis van de Al-Muhajereen president in Damascus – natuurlijk, zonder te zeggen wanneer en waar zijn leger zal toeslaan.

Aan de andere kant zegt Rusland dat het niet stil zal staan ​​en zal reageren op elke dreiging tegen zijn soldaten. Inderdaad, Russische officieren worden ingezet in elke Syrische eenheid op de grond en in het commando- en controlehoofdkwartier in de Levant, en coördineren en nemen deel aan aanvallen tegen jihadisten sinds september 2015. Het is daarom vrijwel zeker dat elke directe aanval op het Syrische leger zal plaatsvinden. Russische slachtoffers veroorzaken.

Een dergelijke oorlogsdaad kan een Russische reactie uitlokken van president Poetin die zeker niet zwak wil staan ​​tegenover Russische politici, het Russische leger en tegenover zijn eigen volk. Rusland is net teruggekeerd naar de internationale arena, niet alleen als een land dat over nucleaire wapens beschikt, maar ook als een land dat probeert een wereldbalans te creëren en een einde te maken aan de eenzijdige heerschappij die Washington sinds de Perestroika in 1991 genoot

Maar hoe zou de VS kunnen profiteren van militaire actie in Syrië?

De reguliere media, de denktank genereus gefinancierd en gevoed door Saoedi-Arabië, Qatar en Bahrein, het team van Trump en de inlichtingengemeenschap, vragen de president van de VS om oorlog te voeren in Syrië om het regime van president Bashar al-Assad te veranderen en te vervangen het met “vrijheidsstrijders” dat dezelfde Donald Trump zeer bekend is en specifiek heeft bekritiseerd.

Deze steunen op een video van activisten dicht bij de jihadisten, waarbij wordt beweerd dat burgers werden gedood door een chemische aanval op de stad Duma, die op sociale media viral is gegaan.

De wereld kiest ervoor om te geloven dat reguliere media de inhoud van deze video rapporteren zonder bewijs of verwijzing naar geverifieerde bronnen of neutraal onderzoek door een betrouwbare en internationale onderzoekscommissie. De leugens van de reguliere media tijdens de oorlog in Syrië zijn te talrijk om te tellen, versterkt door een journalistiek gemotiveerd door de agenda van “regimeverandering”, in plaats van nauwkeurig verslag te doen van verifieerbare gebeurtenissen.

Het was perfect mogelijk voor de wereld om een ​​internationaal onderzoeksteam te sturen, omdat de jihadisten van “Jaish al-Islam” al lang praten met de Russen, die de uitgang hiervan naar het noorden van Syrië coördineren. Niettemin lijkt deze optie niet beschikbaar en blijft ongebruikt. De Amerikaanse dorst naar oorlog voeren en het zien van de bloedstroom is misschien niet realiseerbaar als de versie van de jihadisten van het ‘incident’ als onwaar wordt gezien.

Wat meer aannemelijk is, is het feit dat de VS niet achter het hoofd van Assad aan gaan om af te snijden, maar na Poetin’s handen, om hem af te sluiten van zijn nieuwe dominantie over de Levant. Bovendien, wat de VS graag zou willen zien beëindigen, is dat Rusland de mogelijkheid biedt om de suprematie van de VS naar het Midden-Oosten te verwerpen (en anderen in verre continenten om de suprematie van de VS te verwerpen).

Het andere probleem dat de VS moeilijk te verwerken vinden, is het feit dat zowel Assad als Poetin de oorlog hebben gewonnen met de hulp van Iran, en dat de VS het regime niet hebben veranderd en zijn Koerdische bondgenoten niet beschermden in Afrin. Het kon zijn NAVO-partner, Turkije, niet stoppen met het aangaan van allianties met Rusland en Iran.

Bovendien slaagden de Jihadisten (al-Qaida en de ISIS-kaart van de “Islamitische Staat”) er niet in hun doel te bereiken om een ​​seculier Syrisch regime te vervangen door een bloedig, radicaal, islamitisch regime. Deze Takferee waren bereid om de aanwezigheid van alle minderheden (Christian, Shia, Allawite en anderen) te elimineren en het Midden-Oosten te bedekken met zwarte banners. Het transformeren van het Midden-Oosten in een sectaire arena en het creëren van mislukte staten zoals in Libië kon niet worden gereproduceerd in de Levant, dankzij de strategieën die Rusland en Iran nastreven.

Dus als winnaar zou het dwaas zijn voor Assad om chemische aanvallen te gebruiken en de hele wereld tegen hem te keren wanneer hij op het punt staat zijn totale overwinning op Ghouta te vieren. De stad Doema was niet alleen omringd maar duizenden jihadisten waren al vertrokken.

De onderhandelingen waren vorige week alleen mislukt omdat deze Jihadisten in Doema tijd kochten en werd gevraagd om vast te houden totdat de wereld in hun voordeel ingreep. Ze hebben veel excuses aangeboden aan hun Russische gesprekspartner met de vraag:

  • 1000 van deze zouden in de stad blijven en de rol van politie op zich nemen.
  • De $ 900 miljoen die ze in de loop der jaren van belastingen en donaties hebben opgebouwd, moeten buiten Ghouta worden vervoerd door degenen die naar het noorden van Syrië vertrekken.
  • Er mogen geen Syrische inlichtingendiensten in Doema zijn.

Al deze eisen werden afgewezen door de Russische en de Syrische regering, die eindelijk begrepen dat de jihadisten op iets zaten te wachten, een hoop: een chemische aanval! Dit is de reden waarom Rusland en Damascus het leger opdracht hebben gegeven de druk te hervatten. Vandaag de dag verlaten meer dan 165.000 jihadisten en burgers het oosten van Ghouta en de resterende twintig tot dertig duizenden zullen naar verwachting de komende dagen vertrekken.

Dus Damascus zal volledig worden vrijgesproken en geen enkele kracht ter plaatse – zoals de Amerikaanse viersterrengeneraal Joseph Votel zei – kan een wijziging aanbrengen in Syrië of het regime verslaan / veranderen. Daarom zal er niemand zijn die de gevolgen van een mogelijke Amerikaanse aanval op Syrië in de komende dagen zou kunnen benutten.

Bovendien zou een mogelijke Amerikaanse oorlog in het Midden-Oosten honderden miljarden dollars kosten voor Trump, hij die in de zakken van Saoedi-Arabië en de Emiraten graaft om elke cent te nemen, voor welk excuus dan ook.

Het is geen kwestie van kosten of een kwestie van menselijk principe, want Saoedi-Arabië, met steun van de VS, Frankrijk en het VK, heeft tienduizenden Jemenieten gedood gedurende 3 jaar zonder een ooglid te knipperen, onder de blik van de wereld.

Het is absoluut geen kwestie van “chemische aanval”, omdat Rusland de wereld waarschuwde voor dit geënsceneerde excuus dat jihadisten aan het voorbereiden waren, weken voordat het in Doema aan de wereld werd aangekondigd. Als het gaat om menselijke slachtoffers, heeft de VS, verantwoordelijk voor honderdduizenden doden als gevolg van het embargo tegen Irak (en inderdaad in vele andere Amerikaanse ‘avonturen’), duidelijk bijna geen gevoeligheid, gezien deze slachtoffers als nevenschade.

Dus wat kunnen honderden tomahawks doen tegen het lege presidentiële paleis? Gaan deze een verschil op het terrein creëren? Zal het bombarderen van Syrische legerluchthavens en militaire bases Assad verslaan? Nee, het verhoogt alleen het aantal doden. De Syrische oorlogsslachtoffers zijn bijna 400.000 mannen, vrouwen en kinderen. Als het aantal 401 of 405 of 410.000 wordt om te bereiken ……. Er is hier geen antwoord: het gezicht van Poetin neerslaan en hem zwak doen lijken, een staatshoofd niet in staat zijn vrienden en bondgenoten te verdedigen.

Dus het doel is om een ​​balans te creëren in de bestaande vergelijking om Rusland in verlegenheid te brengen. De VS hebben geen vrienden, alleen ‘gemeenschappelijke belangen’, terwijl ‘opkomend Rusland’ opvallende allianties is en toch machteloos voelt om te reageren op een Amerikaans besluit om de bondgenoot van Moskou aan te vallen.

Ja, al deze mogelijkheden bestaan. Maar deze andere mogelijkheden zijn veel gevaarlijker:

Wat als Syrië besluit te reageren door Israël te bombarderen met tientallen raketten? Damascus heeft al een excuus om wraak te nemen tegen de Israëlische schending van zijn luchtruim deze week en het bombarderen van een militaire luchtmachtbasis aan de T4 in het platteland Homs, waarbij 8 Syrische en 7 Iraanse officieren zijn vermoord. Iran, op verzoek van de Syrische regering, steunt het Syrische leger in zijn strijd tegen jihadisten.

Wat als de VS de Syrische luchtmacht vernietigt? Geen enorme verandering omdat Rusland de hemel boven Syrië overweldigt en de show tegen de jihadisten leidt. Het zou een gelegenheid zijn voor de Syrische luchtmacht om modernere jets te krijgen.

Wat als Rusland besluit te reageren en terug te slaan tegen alle bronnen die vuren tegen Syrië? Wat als Rusland zijn dreiging uitvoert en zich tegen de VS verzet? Zijn de Amerikaanse mensen klaar om te sterven voor een land dat maar weinigen zouden kunnen vinden op de wereldkaart? Zijn Amerikanen klaar om hun kinderen in plastic zakken te ontvangen, alleen maar omdat de invloed van Moskou in de Levant toeneemt en Washington daardoor dwars zit?

Dit is een zeer gevaarlijk spel waar Trump zich mee bezig houdt met zijn hoofd verborgen in het zand, zonder alle mogelijke gevolgen te overwegen. De twee supermachtstaten lopen op de rand van de afgrond. Zal zowel de VS als Rusland erin vallen of zal Trump afhaken, uit dit spel trekken met zijn staart tussen zijn benen, zijn nederlaag accepteren en proberen een andere minder gevaarlijke arena te vinden dan de Levant om Rusland te trotseren? Zou het kunnen dat Trump een grotere coalitie aan het verzamelen is, om ervoor te zorgen dat Rusland niet tegen verschillende landen kan reageren, en daarom een ​​bredere oorlog kan vermijden? De komende dagen zullen het antwoord voor de wereld dragen.

Het origineel (engelstalige) artikel is te lezen op de website van de schrijver E.J. Magier