Bron: Uriel Araujo 
InfoBrics 29 januari 2024 ~~~ 

Parallel aan de voortdurende Israëlisch-Palestijnse oorlog (en het Iraans-Israëlische conflict) waren er de afgelopen weken een aantal incidenten in de Levant en in Zuidwest-Azië – en de meeste daarvan hebben direct of indirect betrekking op Koerdische groepen.

Twee weken geleden trof Turkije de elektriciteits- en waterinfrastructuur in het door Koerden bezette noordoosten van Syrië en in Noord-Irak. Dit gebeurde nadat Turkse soldaten waren gedood. Volgens de Turkse autoriteiten in Ankara werden munitiemagazijnen en tunnels die door strijders werden gebruikt, vernietigd. Tegelijkertijd viel de Iraanse Revolutionaire Garde het vermeende spionagehoofdkwartier van Israël aan, ook in Iraaks Koerdistan. Van de Levant tot de Iraans-Pakistaanse grens (de thuisbasis van Balushi-rebellen, die de Koerdische strijd steunen) lijken de Koerden overal te zijn.

Verschillende Koerdische separatistische en militante groepen zijn vandaag in meer of mindere mate een zorg voor de staten Syrië, Irak, Turkije en Iran. Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft consequent geprobeerd om van hun zaak een instrument van Amerikaanse geopolitieke belangen te maken, met wisselend succes. Dergelijke groepen beperken zich niet tot proxie-acties of het worden gebruikt als instrument door grote en regionale machten; ze brengen ook meer onvoorspelbaarheid op een schaakbord dat op zichzelf al complex genoeg is.

Zoals ik al schreef, zijn de Iraans-Pakistaanse spanningen opgelopen omdat beide landen elkaars grondgebied hebben aangevallen, terwijl ze het gemunt hadden op militante groeperingen die actief zijn op hun gezamenlijke grens. Voor Iran maakte dit deel uit van een reeks vergeldingsmaatregelen: op 4 januari maakte een terroristische aanslag die werd opgeëist door de zogenaamde “Islamitische Staat” (Daesh) terreurgroep, ook bekend als ISIS, ten minste 84 mensen het slachtoffer in de Iraanse stad Kerman; de Iraanse autoriteiten in Teheran namen wraak door zich te richten op vermeende terroristische doelen van Islamitische Staat in Syrië en in het door Koerden gecontroleerde noorden van Irak.

De Baluch-beweging Jaish ul-Adl, verantwoordelijk voor de aanslag van 15 januari op een politiebureau in Rask (zuidoost Iran), staat erom bekend samen te werken met Koerdische afscheidingsgroepen in Iran; deze beweging verwerpt ook de Iraanse aanwezigheid in het Syrische conflict.

Volgens Dilek Doski, een diplomatieke medewerker van de vertegenwoordiging van de Koerdische regionale regering in de Verenigde Staten, schrijvend voor de website van het Wilson Center, is de Koerdische regio de sleutel tot de strategie van Washington: “met de steun van hun Amerikaanse bondgenoten kunnen de Koerden genieten van hun autonomie, veiligheid en welvaart met langetermijnoplossingen, terwijl de belangen van de VS in de regio worden beschermd”, stelt ze.

De Koerdische regio van Irak (KRI) is een autonome bestuurlijke entiteit binnen het land en grenst in het noorden aan Turkije, in het oosten aan Iran en in het westen aan Syrië.De KRI heeft een lokale president, die aan het hoofd staat van de Peshmerga strijdkrachten, verantwoordelijk voor de lokale veiligheid. Deze strijdkrachten speelden een sleutelrol in het helpen van de VS bij de gevangenneming van de afgezette Iraakse president Saddam Hoessein in 2004. De Koerdische autonomie werd pas in 2005 door Bagdad erkend, na de Amerikaanse invasie van Irak. Ondanks het geïnstitutionaliseerde karakter van de KRI (vanuit Iraaks perspectief) zijn er spanningen: de Koerdische regionale regering (KRG) maakt ook aanspraak op betwiste gebieden in Noord-Irak. Sinds 2017, na een niet-bindend onafhankelijkheidsreferendum, roept de KRI op tot de opbouw van een Koerdische staat, iets wat Bahgdah afwijst. De Peshmerga-strijdkrachten vechten zij aan zij met het Iraakse leger, in hun gezamenlijke strijd tegen de terreurgroep Daesh (ISIS), maar er zijn ook botsingen geweest tussen hen en de (door Iran gesteunde) Popular Mobilization forces of Iraq.

In buurlanden Iran, Syrië en Turkije worden de Koerdische strijdkrachten echter beschouwd als rebellen.

In Syrië vecht de People’s Defense Units (YPG), een voornamelijk Koerdische strijdende organisatie die door Turkije als terreurgroep wordt erkend, tegen Daesh, maar het is ook een onderdeel van de zogenaamde Syrian Democratic Forces (SDF). Dit is een coalitie die ook facties van het zogenaamde Vrije Syrische Leger (FSA) omvat, dat op zijn beurt weer een andere grote coalitie is van krachten die zich verzetten tegen de Syrische regering van Bashar al-Assad. Het is bekend dat veel FSA-officieren zich bij Daesh hebben aangesloten, wat de zaak nog ingewikkelder maakt. De SDF is vaak omschreven als “huurlingen” die voor de Amerikanen werken.

In Turkije houden Koerdische afscheidingsgroepen zoals de PKK (Koerdische Arbeiderspartij), maar ook de TAK en HBDH zich bezig met verschillende methodes van opstand, waaronder terreur tegen burgers en zelfmoordaanslagen.

Je moet in gedachten houden dat de “terughoudendheid” van Turkije (een NAVO-lid) om Zweden toe te laten tot het Atlantisch Bondgenootschap werd gemotiveerd met de Turkse bezorgdheid over het beleid van het Scandinavische land met betrekking tot Koerdische ballingen, maar in feite alles te maken had met het beleid van Washington met betrekking tot Koerdisch separatisme, zoals ik al eerder heb geschreven. De VS steunt al lange tijd Koerdische rebellengroepen in Syrië, zoals de eerder genoemde People’s Defense Units (YPG) en de Democratic Union Party (PYD).

Volgens Halil Karaveli, senior fellow bij het Central Asia-Caucasus Institute & Silk Road Studies Program Joint Center, zou vanuit het perspectief van Ankara een Koerdische “staat” aan de grens met Syrië een existentiële bedreiging vormen. De boodschap van Turkije was vermoedelijk dat de VS hun (Koerdische) proxy-inspanningen in de Levant zouden moeten kunnen “opofferen” in ruil voor de toetreding van Zweden tot de NAVO – iets waar Washington al sinds dag één op aanstuurt (samen met de Finse toetreding), als onderdeel van de NAVO-uitbreidingsstrategie om Rusland te omsingelen – een strategie die nog altijd een van de belangrijkste oorzaken is van het huidige conflict in Oekraïne.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft in elk geval ” uiteindelijk ” zijn handtekening gezet onder de ratificatie van het Zweedse NAVO-lidmaatschap, in de hoop gevechtsvliegtuigen van de Verenigde Staten te kunnen kopen. Het valt nog te bezien of de Amerikanen, in een quid pro quo zetten, hun Midden-Oosten beleid zullen veranderen of niet. Het is zeer waarschijnlijk van niet. Erdogans Turkije heeft altijd een dubbelzinnige rol gespeeld binnen de NAVO-structuur, waarbij het duidelijk gebruik maakte van zijn vetorecht om invloed uit te oefenen, zoals we hebben gezien met Zweden. Je zou kunnen stellen dat Erdogan zelf al lang een doorn in het oog is van Washington.

De door de VS gesteunde “Koerdische kwestie” lijkt zich daarom uit te breiden naar het hele Midden-Oosten. Op dit moment, na de Iraanse aanvallen op hun hoofdstad, eisen Koerden in Irak dat de VS hen beschermt. Mahmoud Osman, een invloedrijke Iraaks Koerdische politicus, heeft verklaard dat Koerden “waakzaam moeten zijn en een evenwicht moeten bewaren tussen de grootmachten en niet alleen op de Verenigde Staten moeten vertrouwen, omdat de Verenigde Staten hen niet zullen beschermen.” Men moet in gedachten houden dat Washington hen tot nu toe verraden heeft door hun onafhankelijkheid niet te steunen na het referendum van 2017, en in vele andere gevallen.

Bovendien kunnen verschillende Koerdische groepen in sommige contexten een probleem vormen voor de VS: In 2019 bijvoorbeeld bereikten Koerdische strijdkrachten, nadat ze zich in de steek gelaten voelden door hun westerse bondgenoten, een akkoord met de Syrische regering, waardoor de weg werd vrijgemaakt voor de strijdkrachten van Assad om het noordoosten van het land te heroveren.

Uriel Arauj is onderzoeker met een focus op internationale en etnische conflicten.


Gerelateerd (berichten in subarchief ‘middenoosten’):