Bron: Al Mayadeen Engels 10 december 2023 ~~~

Na gesprekken met regionale actoren stemt Caracas in met een ontmoeting met Georgetown om de situatie van de Essequibo in Guyana te bespreken.

In een diplomatieke poging om het voortdurende territoriale geschil met Guyana aan te pakken, heeft de Venezolaanse president Nicolas Maduro telefoongesprekken gevoerd met de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva en de premier van St. Vincent en de Grenadines, Ralph Gonsalves.

De gesprekken leidden ertoe dat Caracas instemde met een ontmoeting met Georgetown over het betwiste grondgebied, volgens een verklaring van het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken van zaterdag.

“In deze gesprekken werd een voorstel bereikt om een bijeenkomst op hoog niveau te houden met de Coöperatieve Republiek Guyana, die in de komende dagen zal worden aangekondigd, teneinde ons streven te handhaven om Latijns-Amerika en het Caribisch gebied als een zone van vrede te handhaven, zonder inmenging van externe actoren, in overeenstemming met de overeenkomsten die beide landen hebben bereikt binnen de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC),” zei de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Yvan Gil in een bericht op X.

De spanningen tussen #Venezuela en #Guyana zijn opgelopen nu het territoriale geschil over #Essequibo weer is opgelaaid.
Hier is de geschiedenis van het geschil tussen #Caracas en #Georgetown. pic.twitter.com/FX45hY35Ov
– Al Mayadeen English (@MayadeenEnglish) 4 oktober 2023

President Maduro voerde ook een telefoongesprek met de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, die zich bereid verklaarde om een directe dialoog tussen de betrokken partijen te faciliteren.

Gesprekken om oplopende spanningen te verminderen

De Venezolaanse omroep VTV bracht onlangs verslag uit van een brief van premier Gonsalves van St. Vincent en de Grenadines, waarin plannen werden onthuld voor een ontmoeting tussen president Maduro en de Guyanese president Irfaan Ali op 14 december. In de brief werd benadrukt dat de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC) en de Caribische Gemeenschap (Caricom) de bijeenkomst goedkeuren en dat het belangrijk is om de regionale stabiliteit te behouden.

Gonsalves onthulde dat beide leiders in onderhandelingen met hem waren overeengekomen om de bijeenkomst onder auspiciën van CELAC en Caricom te organiseren en dat ze de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva hadden uitgenodigd om deel te nemen.

Dit komt na een voorstel van de Venezolaanse regering voor een bijeenkomst op “hoog niveau” met Guyana op zaterdag om de oplopende spanningen te bespreken nu het territoriale geschil over Essequibo weer is opgelaaid.

Volgens het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken deed de Venezolaanse president Nicolas Maduro het aanbod tijdens telefoongesprekken met regionale functionarissen, waaronder de Braziliaanse president Luiz Inacio da Silva.

In het bericht werd niet expliciet vermeld dat Guyana had ingestemd met de besprekingen, maar er werd wel gesuggereerd dat er in de komende dagen een datum voor de ontmoeting zou worden aangekondigd.


Gerelateerd (berichten in dit archief):