Bron: Global Witness, Persbericht 3 februari 2020 ~~~

Lees het volledige rapport en de beantwoording hier.

Washington, D.C., February 3, 2020 – Exxon’s uitbuitende oliedeal met Guyana zal ervoor zorgen dat het land tot 55 miljard dollar verliest, volgens een nieuw Global-Witness onderzoek op basis van een OpenOil analyse.

Het nieuwe rapport, ‘Signed Away’, laat zien hoe de olie magnaat agressieve tactieken en bedreigingen gebruikte om onervaren Guyanese ambtenaren onder druk te zetten om de deal voor de Stabroek-vergunning te ondertekenen – een van ‘s werelds grootste olievondsten in jaren.

“Het is schokkend dat Exxon zo’n uitbuitende deal zou nastreven in een van de armste landen van het westelijk halfrond,” zei Jonathan Gant, Senior Campaigner bij Global Witness.

“De dringende ontwikkelingsbehoeften van Guyana – zoals het bouwen van nieuwe ziekenhuizen en scholen, en het beschermen van zichzelf tegen de stijgende zeespiegel die 90% van de bevolking in gevaar brengt – zullen niet worden gedekt door Exxon die wegloopt met een extra 55 miljard dollar in zijn achterzak.”

Exxon’s oorspronkelijke vergunning voor het Stabroek olieblok – voor de Caraïbische kust van Guyana – dateert uit 1999. Echter, in april 2016, nadat Exxon olie in het blok had gevonden, ging het bedrijf op weg om druk uit te oefenen op Guyanese ambtenaren om een overhaast, nieuw contract te tekenen om de olievergunning te verlengen – wetende dat de bestaande vergunning opraakte.

Bewijs dat door Global Witness wordt gezien toont aan hoe Exxon betaalde voor een onnodige reis voor de Minister van Natuurlijke Rijkdommen Raphael Trotman om zijn hoofdkwartier in Texas te bezoeken tijdens de Stabroek-onderhandelingen. De reis omvatte een eersteklas vlucht, limousine vervoer en een extravagant diner in een exclusief restaurant.

Dit kan in strijd zijn met het interne beleid van Exxon, dat stelt dat het personeel moet overwegen of geschenken aan ambtenaren “ongepaste invloed kunnen hebben in afwachting van zakelijke beslissingen”. Exxon ontkent elke overtreding en zegt dat het “toegewijd is aan de hoogste normen van zakelijk gedrag, en we volgen alle lokale wetten en regels,” terwijl Trotman heeft gezegd dat hij niets verkeerds zag in het reizen naar Texas op Exxon’s kosten.

Het onderzoek onthult ook hoe Trotman wist dat Exxon binnenkort de resultaten van zijn olievondst zou bekendmaken, maar haastte zich om de deal toch te ondertekenen, ondanks het advies van experts.

Trotman kan ook hebben geleden onder een mogelijk belangenconflict omdat hij nauwe politieke bondgenoten is geweest met een van Exxon’s Guyanese advocaten. De advocaat – Nigel Hughes – heeft ontkend dat hij Exxon heeft vertegenwoordigd bij de deal, maar heeft toegegeven dat zijn kantoor Exxon sinds 2009 heeft vertegenwoordigd en dat hij voor het bedrijf heeft gewerkt aan andere zaken.

Global Witness heeft geen bewijs dat Trotman’s Stabroek onderhandelingen – al dan niet bewust – werden beïnvloed door zijn dure Texasreis of zijn banden met Hughes. Maar de relatie tussen Trotman, Hughes en Exxon moet worden onderzocht.

Global Witness roept Guyanese ambtenaren op om de Exxon-overeenkomst en de betrokken ministers te onderzoeken en een nieuwe, eerlijke licentie te eisen. Global Witness roept ook de Amerikaanse autoriteiten, waaronder het ministerie van Buitenlandse Zaken, op om de heronderhandelingen te steunen.

In een fiscaal onderzoek dat door de deskundige analisten van OpenOil is uitgevoerd – in opdracht van Global Witness en dat naast dit onderzoek is gepubliceerd – wordt geschat dat Guyana gemiddeld 1,3 miljard dollar per jaar zal verliezen. Het terugverdienen van dit geld door het heronderhandelen van een eerlijke deal zou het jaarlijkse budget van het land van 1,4 miljard dollar kunnen opkrikken.

In brieven aan Global Witness en OpenOil betwistte Exxon de bevindingen van OpenOil en zei dat deze geen rekening hielden met de ‘grens’-status van Guyana als olieproducent. Het bedrijf gaf echter geen commentaar op de details van OpenOil’s fiscale analyse. Trotman vertelde ook aan Global Witness dat het verkrijgen van maximale inkomsten uit Exxon niet het hoofddoel van de regering was en dat het land Exxon nodig had om zijn grenzen te helpen beschermen tegen Venezuela. Guyana’s minister van Buitenlandse Zaken Carl Greenidge stelde dat elke analyse zich niet alleen moet richten op financiële gegevens van internationale oliedeals, maar ook op de strategische overwegingen van Guyana en het risico voor Exxon van een militair conflict in het gebied.

OpenOil bestudeerde rapporten over de financiële voorwaarden van overheidscontracten voor olie in de wereld, onder meer door het Internationaal Monetair Fonds. Uit deze rapporten blijkt dat Guyana, op basis van internationale gegevens, een lager winstaandeel van Exxon ontvangt dan veel andere internationale oliedeals.

De Stabroek-overeenkomst is niet de enige dubieuze licentie die Exxon in Guyana heeft gekregen. Uit bewijsmateriaal dat door Global Witness is gezien, blijkt ook dat de twee andere Guyanese olielicenties – genaamd Kaieteur en Canje – de rode vlaggen voor corruptie krijgen. Ze werden in eerste instantie toegekend aan bedrijven met beperkte ervaring die aandelen van hun licenties met Exxon wisselden alvorens echt werk te doen.

“Exxon’s Kaieteur en Canje-licenties brengen corruptie in het nieuws en moeten worden onderzocht”, zei Gant. “Gezien deze problemen en de bedreigingen voor Guyana als gevolg van de wereldwijde klimaatcrisis, zou Guyana opnieuw moeten onderhandelen over de Stabroek-vergunning en vervolgens alle nieuwe boringen in het land moeten verbieden.”

De wereldwijde getuige roept de Guyanese ambtenaren op:

opnieuw te onderhandelen over de Stabroek-vergunning van Exxon om de inkomsten te krijgen die Guyana nodig heeft om een sterke economie op te bouwen volgens de Groene Staatsontwikkelingsstrategie van het land.
Verbied alle boringen en winningen in andere gebieden dan die waar al olie is gevonden om de klimaatnoodtoestand te helpen bestrijden.
Onderzoek het proces waarmee de Stabroek-vergunning is onderhandeld.
Onderzoek ambtenaren en bedrijven die betrokken zijn bij de Kaieteur- en Canje-vergunningen om vast te stellen of er onregelmatigheden zijn geweest bij de toekenning van die blokken.

Global Witness roept ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op om Exxon aan te moedigen opnieuw met Guyana te onderhandelen.