Bron: misionverdad 25 mei 2021  (SP)
orinocotribune 25 mei 2021 (EN) ~~~

Cristiana Chamorro, voormalig directeur van Nicaragua’s Violeta Barrios de Chamorro Foundation for Reconciliation and Democracy, is beschuldigd van het witwassen van geld in een onderzoek onder leiding van het ministerie van Binnenlandse Zaken (MIGOB) en het Openbaar Ministerie van de Nicaraguaanse regering.

Haar ngo wordt onderzocht omdat ze sinds 2015 meer dan 6 miljoen dollar heeft ontvangen van de United States Agency for International Development (USAID). Meer dan de helft van dat geld (3,7 miljoen dollar) ging naar het beïnvloeden van de presidentsverkiezingen van dit jaar.

Volgens de onderzoeken werd een deel van de door USAID aan de stichting geleverde middelen overgemaakt aan 25 mediakanalen, waarvan de meerderheid betrokken was bij het creëren van het “chaos-scenario” waarmee ze drie jaar geleden het vertrek van president Daniel Ortega probeerden te forceren.

Sommige van deze mediakanalen zijn in handen van de familie Chamorro. Dit is het geval voor Confidencial en Semana, twee mediabedrijven die ongeveer 2 miljoen dollar ontvingen, en die toebehoren aan de broer van Cristiana, Carlos Fernando Chamorro, tegen wie de Nicaraguaanse autoriteiten eveneens een onderzoek hebben ingesteld.

De Chamorros ontvingen op andere manieren geld uit de Verenigde Staten. Vóór de gewelddadige gebeurtenissen van de staatsgreep van 2018 in het Midden-Amerikaanse land, werden Confidencial en de denktank Cinco gefinancierd door de Amerikaanse National Endowment for Democracy (NED).

De Chamorro Foundation heeft haar activiteiten op 5 februari opgeschort. Cristiana nam dit besluit toen de stichting weigerde te voldoen aan de bepalingen van de wet op de reglementering van buitenlandse agenten, die in de aanloop naar de verkiezingen van dit jaar werd aangenomen om buitenlandse financiering van politici te verbieden en ngo’s te dwingen verantwoording af te leggen voor het geld dat zij van buiten het land ontvangen.

Cristiana Chamorro wil zich kandidaat stellen voor het presidentschap, maar zij is niet geregistreerd als kandidaat voor een politieke partij omdat zij verwacht dat bij de presidentsverkiezingen van 7 november een alliantie zal worden gevormd binnen het blok dat tegen de huidige president Daniel Ortega gekant is.

Topfoto: Cristiana Chamarro van de oppositie moet aan de Nicaraguaanse regering verantwoording afleggen over de miljoenen dollars die haar stichting van de Verenigde Staten heeft ontvangen. Archief photo.