Bron: Christian Betov 
amerika21 24 juli 2021 ~~~

Nieuwe verdachten van moord, financiers zouden in VS wonen. Oppositiepartijen en maatschappelijke groeperingen distantiëren zich van nieuwe premier en zijn kabinet

Port-au-Prince. De Haïtiaanse president Jovenel Moïse, die op 7 juli werd vermoord, is gisteren onder zware beveiliging begraven in zijn geboorteplaats Cap-Haitien. Ook aanwezig waren zijn vrouw Martine Ethienne, die gewond raakte bij de moordaanslag, en de drie kinderen van het echtpaar.

Voormalig interim-premier en huidig minister van Buitenlandse Zaken Claude Joseph zei diezelfde dag dat het onderzoek naar de moord zou worden voortgezet. Tot dusver hebben de autoriteiten 26 mensen gearresteerd, waaronder 18 Colombianen.

De dag voor de begrafenis demonstreerden enkele honderden aanhangers van Moïse in de stad Cap-Haitien om gerechtigheid te eisen voor de moord en om te protesteren tegen de tweedeling van de samenleving. De moord op Moïse heeft historische en gewelddadige conflicten nieuw leven ingeblazen tussen de zogenaamde mestiezen of mulatten in het zuiden en westen, en de zwarte bewoners in het noorden van de Caribische natie. Dit is de streek waar Moïse vandaan komt. Naast de vreedzame betogingen dreigden aanhangers van de ex-president met geweld als “leden van de elites uit de hoofdstad” naar de begrafenis zouden komen.

Vanwege de aanhoudende conflictsituatie heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag een speciale gezant, ambassadeur Daniel Foote, naar Haïti gestuurd om “te pleiten voor stabiliteit in Haïti” door te helpen bij de coördinatie van humanitaire hulp en “te helpen bij de ondersteuning van lokale veiligheidstroepen”. Hij zou zich ook aansluiten bij de internationale partners van Haïti en de VS om het houden van “vrije en eerlijke presidents- en parlementsverkiezingen” te ondersteunen. Foote had eerdere ervaring in Haïti als plaatsvervangend hoofd van de Amerikaanse ambassade.

Afgelopen maandag heeft Ariel Henry, die twee dagen voor Moïse’s dood door hem was benoemd, de functie van premier overgenomen. Voordien was er een machtsconflict geweest tussen Hendry en de zelfbenoemde interim-premier Claude Joseph, die aanvankelijk weigerde de post op te geven. Om het conflict te beëindigen keerde Joseph terug naar de post van minister van Buitenlandse Zaken. Het nieuwe kabinet bestaat uit 18 personen, waaronder drie ministers uit de vorige regering.

In een telefoongesprek met Henry op donderdag benadrukte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, de noodzaak van spoedige verkiezingen en een “brede politieke consensus en consensus in de burgermaatschappij over de prioriteiten van de regering”.

Tijdens zijn inaugurele rede op dinsdag beloofde Henry een “oprechte dialoog” met de oppositie en andere sectoren van de civiele samenleving te bevorderen. Hij benadrukte ook dat de geplande verkiezingen “niet-onderhandelbaar” waren en dat hij zich concentreerde op het scheppen van de voorwaarden daarvoor.

De oppositiepartijen en de “Coalitie van actoren van de civiele samenleving” (Casc) distantieerden zich van de nieuwe regering. Een van de redenen die zij daarvoor aangaven, was de opname van ambtenaren uit de vorige regering. De nieuwe “de facto regering werd met geweld geïnstalleerd door de internationale gemeenschap om te vernietigen wat er nog over was van het land en om het systeem van straffeloosheid en corruptie voort te zetten”, bekritiseerde de Casc in een verklaring die aan Alterpresse werd toegezonden.

Woensdag onthulde de politiecommandant, Léon Charles, dat twee Haïtiaanse politieagenten betrokken waren bij de moord op Moïse en de planning ervan. Volgens verscheidene van de gearresteerde Colombiaanse ex-militairen hebben invloedrijke politieagenten het gewapende commando toegestaan de residentie van de president binnen te gaan. Charles had de FBI gevraagd om de vermoedelijke financiers van de moord te identificeren, die vermoedelijk in de VS wonen. Naast de twee politieagenten werd een twintigtal leden van de presidentiële wacht, waaronder het hoofd van de beveiliging van het Nationaal Paleis, Dimitri Hérard, en andere hoofden van tactische eenheden, een verbod opgelegd om het land te verlaten. Een voormalig medewerker van het Haïtiaanse ministerie van Justitie wordt beschouwd als de hoofdverdachte organisator van het moordcomplot.

De regering van de VS heeft eerder toegegeven dat zij verschillende van de Colombiaanse ex-militairen jaren geleden heeft opgeleid toen zij deel uitmaakten van het leger, en de Drug Enforcement Administration (DEA) heeft toegegeven dat ten minste één van de gearresteerden een informant was voor de Amerikaanse federale dienst.

Topfoto: Aanhangers van de vermoorde president tijdens een mis in zijn geboorteplaats Cap-Haitien. Bron: madelein teleSUR