Bron: Misión Verdad - 10 juni 2021 (ES)
internationalist 360  10 juli 2021 (EN)

Terwijl ik dit schrijf, voeren de Venezolaanse staatsveiligheidstroepen een politieoperatie uit met als doel het neutraliseren van de oorlogszuchtige activiteiten die worden uitgevoerd door gewapende groepen in drie dichtbevolkte sectoren van Caracas, in de as El Valle-El Cementerio, Cota 905 en La Vega.

Dit is een strategische corridor die het zuidwesten van Caracas verbindt met de uitgang naar de deelstaat Miranda, via de Carretera Negra de Los Mangos, die aansluit op de Pan-Amerikaanse snelweg, en die zich uitstrekt tot bijna het gehele westen van de hoofdstad.

De gewapende groepen in kwestie, die door de Venezolaanse autoriteiten Grupo Estructurado de Delincuencia Organizada (groepen in een struktuur van criminele organisaties – GEDO) worden genoemd, maken vermoedelijk deel uit van de cellen die zijn opgericht en worden geleid door Carlos Calderón (El Vampi), Carlos Revette (El Koki) en Garbys Ochoa (El Garbys), volgens een verslag van journalist Eligio Rojas van Últimas Noticias.

Op woensdag 7 juli vielen gewapende groepen het hoofdkwartier van Sebin-Helicoide aan, dat zich vlakbij de ingang van Cota 905 bevindt, waarbij zij kogelvrije vesten droegen en gebruik maakten van traceurkogels, naar verluidt als vergelding voor de moord op Leonardo Polanco (Loco Leo), bendeleider in de wijk El 70 in El Valle, aldus de berichten. Dit was een ongekende daad van gewapende criminele groepen tegen Venezolaanse veiligheidsinstellingen, gezien het operationele en logistieke belang van deze faciliteit.

Ook de GEDO heeft zonder onderscheid op burgers geschoten, waarbij in de ochtend van donderdag 8 drie doden en vijf gewonden zijn gevallen. Tegen de middag van dezelfde dag zouden nog eens drie burgers gedood zijn. De aanvallen vonden plaats langs lanen met druk voetgangers- en autoverkeer, zoals de Avenida Páez (El Paraíso) en de Avenida Nueva Granada (met afslag naar El Cementerio), maar ook in dichtbevolkte gebieden zoals Quinta Crespo (San Teresa buurt) en de Noord-Zuid-snelweg ter hoogte van de El Paraíso-tunnel.

Laten we de meest opmerkelijke kenmerken van de zogenaamde “Bende van El Koki”, haar profiel, daden en mogelijke motieven, alsmede haar projectie in de media en de politiek onder de loep nemen. Zodra dit is vastgesteld, zullen we in staat zijn het complexere scenario te begrijpen in plaats van het scenario dat wordt voorgedragen door de anti-Chávez mediacatechismus van “mislukte staat” binnen een zeer belangrijke politieke context.

WAAR HET VANDAAN KOMT EN WAAR HET HEEN GAAT
De achtergrond van degenen die de gewapende groepen in Cota 905 leiden is diffuus, omdat het lijkt te gaan om personen met een ruime criminele ervaring op het grondgebied waar zij wonen, maar zonder details over hun persoonlijke leven. Alias El Koki is in feite een van de meest gezochte criminelen op nationaal niveau, tegen wie sinds 2013 een aanklacht loopt.

Zeker is dat El Koki aan het hoofd staat van de GEDO die de drugshandel controleert in Cota 905, een laan (Guzmán Blanco genoemd) die de dichtbevolkte buurten La Vega, El Paraiso en Santa Rosalía doorkruist, waar duizenden inwoners van Caracas wonen en in hun levensonderhoud voorzien.

Tijdens de periodes van het ontwapeningsplan van de Bolivariaanse regering en de ##dracht van de zogenaamde “vredeszones” (2015-2017), had de bende Cota 905 akkoorden gesloten met de autoriteiten voor de sociale integratie van haar leden; de strijdlustige houding van de criminelen maakte echter een einde aan de onderhandelingen en zij begonnen bekendheid te verwerven buiten Cota 905, althans tijdens de laatste twee jaar.

Het niveau van de inzet is aanzienlijk in dit gebied, waar Rojas beweerde dat hij een narco-distributie heeft van 32 wachtposten met elk een cel van vijf tot zes gewapende operatoren. Naast de drugshandel houden zij zich bezig met afpersing, ontvoering en selectieve moorden (sicariato).

Een onmiddellijk precedent kan worden geïdentificeerd in de El Picure bende geleid door José Tovar Colina (El Picure), geneutraliseerd in 2016, die uitgestrekte gebieden domineerde tussen de staten Aragua (vooral in het zuiden) en Guarico, die was gewijd aan dezelfde misdaden als toegeschreven aan El Koki, met de corporate media die het als een confrontatie met de officiële autoriteiten van Venezuela (Runrunes noemde hen “een soort Robin Hood“) met een politieke branding duidelijk in het voordeel van de antichavista agenda. Het model van de paramilitaire groep van El Picure is in zijn belangrijkste aspecten gelijk aan het gedrag van de GEDO, maar in het geval van El Koki in de context van een dichter bevolkt gebied en met een grotere economische circulatie (legaal en illegaal).

El Picure werd vermoord in El Sombrero (deelstaat Guarico), en hij opereerde niet in stedelijke gebieden maar op het platteland en zelfs in semi-stedelijke gebieden. Zijn tweede man, Adrián de Jesús Linares (El Koala), eveneens vermoord in 2016, was echter crimineel actief in Cota 905 en El Cementerio.

Volgens politieonderzoek heeft de uitbreiding van de invloed van El Koki in 2015 geleid tot een “alliantie” met andere bendes in El Valle en El Cementerio, om een belegering op te zetten die de inval van veiligheidstroepen zou verhinderen, die zich zou uitstrekken tot La Vega en Caricuao, en met plannen om de controle te krijgen over El Guarataro en El Observatorio, die behoren tot de parochies San Juan en 23 de Enero, twee van de belangrijkste gebieden in de hierboven beschreven corridor, op enkele kilometers van het paleis van Miraflores, de zetel van de Venezolaanse regering.

De “bondgenootschappen” van El Koki reiken echter verder dan het hoofdstedelijk district. Begin juli vond een confrontatie plaats tussen de bende van alias El Conejo en de staatsveiligheidstroepen in Las Tejerías, op enkele tientallen kilometers van de grens tussen de staten Aragua en Miranda via de Autopista Regional del Centro. El Conejo hield het hoofdkwartier van de CICPC urenlang onder vuur. Gewapende groepen van Cota 905 vielen het hoofdbureau van politie van PoliCaracas aan als vermeende vergelding voor regeringsacties in Las Tejerías en ter verdediging van El Conejo. Het meest voor de hand liggende verband bestaat in de aanleg van de aan het begin van dit verslag genoemde corridor van het centrum-westen van het land naar of vanuit de hoofdstad.

In zijn public relations-campagne heeft El Koki beweerd dat zijn laatste aanvallen op de staats- en burgerautoriteiten een vergelding zouden zijn voor politie-acties tegen de GEDO’s. Totdat minister van Binnenlandse Zaken Carmen Meléndez op donderdag 8 juli het begin van de veiligheidsmissie in Cota 905 en omgeving aankondigde, was dit het gedrag van de gewapende groep.

Naast de verschillende misdaden die zij begaan om hun handel in stand te houden, geven zij blijk van praktijken en middelen die typisch zijn voor terrorisme: open offensieven tegen politieke en economische infrastructuur, gebruik van de bevolking als “legitimatiebasis” en als menselijk schild, willekeurige moordaanslagen op burgers, gebruik van handgranaten op niet-politieke/militaire doelen, expansieve territoriale controle.

Zijn er politieke motieven aan de kant van de GEDO’s? In de meest praktische zin van territoriale controle, ja, voor zover het de geopolitiek van het zuidwesten van Caracas, in het hart van de hoofdstad, aan de regeringsautoriteiten betwist. Houdt het verband met de belangen van het extremistische anti-Chavismo, samengebracht in de operatoren van Voluntad Popular en Primero Justicia? Onlangs werd een foto gepubliceerd waarop Carlos Revette (EL Koki) te zien is met een T-shirt aan van laatstgenoemde politieke partij van Venezolaans rechts, hetgeen een bevestigend antwoord op de vraag zou doen vermoeden.

Carlos Revette, alias El Koki, gefotografeerd met een Primero Justicia T-shirt (File photo).

Op 8 juni meldde president Nicolás Maduro in een openbare toespraak dat “(de oppositie) veel dollars en biljetten investeert om criminele bendes te kopen om geweld te genereren in de buurten.” Afgezien van de presidentiële verklaring, is er een synchroniciteit van agenda’s om het staatsgezag te ##betwisten aan overheidsinstellingen, de facto in het geval van de criminele organisaties in kwestie.

De “paramilitaire” controle over de bergen die een deel van de vallei van Caracas en het centrale gebergte van het land omringen zou een zichtbare wens zijn van elke gewapende criminele groepering als we in aanmerking nemen dat, volgens berichten van anti-Chavista media-exploitanten, de plaats van toevlucht en terugtrekking van de GEDO van de Cota 905 zich bevindt in Valles del Tuy, op slechts enkele kilometers van de corridors ten zuidwesten van Caracas.

BEWAPENING, LOGISTIEK, PROCEDURES
Uit de door de bendes gebruikte bewapening blijkt dat zij ook een goede positie innemen op de illegale wapenmarkt in Venezuela, waarbij zij materieel verkrijgen buiten het door de staat gebruikte circuit. Hieruit blijkt dat zij zichzelf voorzien van wapens die oorspronkelijk niet tot de officiële veiligheids- en defensiemacht behoorden.

Wapens in beslag genomen tijdens de politie-operatie in Cota 905 deze vrijdag, 9 juli 2021 (File photo).

Bijvoorbeeld, onder het arsenaal van de Fuerza Armada Nacional Bolivariana (FANB) [Bolivariaanse Nationale Strijdkracht], is er geen AR-15 van Amerikaanse makelij, een aanvalsgeweer dat ongeveer 500 dollar kost in de Verenigde Staten, het wapen van keuze van degenen die de laatste decennia massale schietpartijen hebben gepleegd in de VS. Volgens berichten zijn er tientallen AR-15’s in handen van GEDO-cellen. In 2015 had Chavista-leider Freddy Bernal ervoor gewaarschuwd dat criminele bendes zich al bewapenden met geweren die rechtstreeks uit de Verenigde Staten kwamen.

Bij de politieoperatie in Cota 905, die momenteel aan de gang is, is naast andere wapens ook het Barrett M82 halfautomatische sluipschuttersgeweer van Amerikaanse makelij in beslag genomen. Het is een wapen dat deel uitmaakt van het arsenaal van de Special Forces van het Amerikaanse leger en andere speciale eenheden van legers in NAVO-landen.


Detail: Een van de wapens in beslag genomen van de zogenaamde Coqui Bende pic.twitter.com/5OuEqrzLur

Eligio Rojas (@ELESPINITO) 9 juli 2021

Er zijn dit jaar ook pogingen gemeld van paramilitaire groepen van de Cota 905 om wapens te stelen van de Venezolaanse militaire sector. In maart vielen zij een commando van de Bolivariaanse Nationale Garde (GNB) aan, waarvan de wapenvoorraad een luchtafweerbatterij bevatte die de bendes niet met succes wisten te stelen, aldus verslaggever Román Camacho.

De bende El Koki beschikt over zware wapens zoals granaten, M2 machinegeweer, bazooka’s van verschillende herkomst, voornamelijk uit de Verenigde Staten, en munitie voor AK-103 en AK-47 aanvalsgeweren, zoals blijkt uit het arsenaal dat op vrijdag 9 juli door de autoriteiten in beslag is genomen.

Het Korps voor wetenschappelijk, strafrechtelijk en criminalistisch onderzoek (CICPC) heeft een vrouw (Ubilmar Yarilet Delgado Palencia) gevangen genomen die munitie leverde aan de gewapende groepen van Cota 905 uit de deelstaat Lara, meldde Últimas Noticias op 9 juni. In het rapport staat:

De CICPC beweert dat Ubilmar banden heeft met Luis Beltrán Rivero García, bijgenaamd in Caracas “El Guaro” en in Lara “La Fresa,” ook een lid van de Coqui-bende. Volgens het CICPC is deze persoon “degene die munitie en vuurwapens van verschillende kalibers vervoert en onderhandelt over de aankoop daarvan, alsmede over halucinerende en verdovende middelen vanuit Caracas naar de deelstaat Lara en andere gebieden van het land”.

De logistiek is hoofdzakelijk gebaseerd op de corridors die deze paramilitaire bendes beheersen, en die zij niet alleen tot de fundamentele as van hun handel hebben gemaakt, maar ook van hun vuurkracht. In deze geografische zones betwisten zij het gezag van de Staat met wapens, zodat hun handel, zoals gebruikelijk is in illegale economieën, logistiek omvat die typisch is voor criminele groepen die zijn ingebed in een narco-dynamiek die taken en verantwoordelijkheden van de Staat met geweld trachten te verdringen.

Het gebruik van drones maakt ook deel uit van de logistieke uitrusting van deze gewapende groepen en was nu toe alleen gericht op bewaking en inlichtingen, hegeen geen onbelangrijk detail is: de technologische actualisering van hun territoriale logistiek (de 32 wachtposten en hun extra-parochiale uitbreiding) is gekoppeld aan het gebruik van luchtvaarttechnologie voor tactische en strategische doeleinden. In het tijdperk van de drones is het gebruik ervan bijna verplicht in asymmetrische conflicten.

Caracas Criminele bende van Cota 905 gebruikt drones om hun gebied in de gaten te houden. De video toont ook een FAL aanvalsgeweer. pic.twitter.com/3vAgf5xCif

Roman Camacho (@RCamachoVzla) 9 april 2021

Het geweld dat door een cel van deze categorie wordt ontketend, heeft niet te maken met het onteigenen van land van de burgerbevolking, maar is eerder gericht op het ##onttrekken van de beheersmacht aan de publieke instellingen van de geopolitiek waartoe het behoort, in een grimmige poging om het grondgebied te privatiseren.

Het geval van de gebeurtenissen die sinds 7 juli in Caracas hebben plaatsgevonden, komt overeen met de procedures van een geënsceneerde demonstratie van kracht en capaciteiten aan de officiële autoriteiten en de bevolking in het algemeen, in een politieke context die gedomineerd wordt door de komst van de verkenningsmissie van de Europese Unie met het oog op haar deelname aan de komende mega-verkiezingen, een manoeuvre die we eerder in deze outlet hebben toegelicht. De terroristische methoden die buiten elke gevechtscontext tegen ongewapende burgers worden gebruikt, bevestigen de werkwijze buiten de onderwereld in situaties waarin het provoceren van stedelijke chaos het hoofddoel is van de operatie die in Cota 905 is begonnen.

Maar ook, en tegelijkertijd, kan worden bevestigd dat de gewapende groepen de propagandamontage gebruiken om het idee in stand te houden dat zij tegen de Venezolaanse autoriteiten strijden. Het is merkwaardig hoe zij zichzelf opnemen en nooit laten zien op welk doel zij schieten, noch enige hint van doeltreffendheid in het ogenschijnlijk onnodige verbruik van munitie. Dit is schadebeperking in het licht van de terugtrekking die door het tegenoffensief van de regering wordt uitgelokt.

Criminelen van de Cota 905 worden al schietend op de video gezet.

Foto’s/Video’s: RRSS pic.twitter.com/LWrqpmZVMr

Delmiro De Barrio (@DelmiroDeBarrio) 8 juli 2021

Dezelfde soort video’s werden in 2011 op grote schaal gepubliceerd in Libië, omdat er geen andere manier was om het idee te fabriceren dat de zogenaamde “Libische rebellen” militair oprukten tegen het leger van Kadhafi, rookgordijnen die de indruk wekten dat er hevig werd gevochten en zo de kijker in de waan hielden dat de anti-regeringsgroepen oprukten tegen de officiële strijdkrachten.

De combinatie van al deze elementen kan tot de conclusie leiden dat de leden van de zogenaamde bende van El Koki de communicatiepraktijken reproduceren die eerder in andere conflictscenario’s in de wereld zijn gezien, naast het feit dat zij zich voorzien van uitrusting en bewapening die vreemd zijn aan de bestaande markten in Venezuela.

OVERWEGINGEN IN HET KADER VAN DE HUIDIGE HYBRIDE OORLOGSVOERING
De gebeurtenissen die het gevolg zijn van de misdadige acties van de paramilitaire gewapende groeperingen geven gestalte aan het profiel dat zij deel uitmaken van de hybride oorlog die tegen Venezuela wordt gevoerd, onder auspiciën van de Verenigde Staten en hun afgevaardigden in de regio.

Velen zijn van mening dat de aanwezigheid en de toenemende zichtbaarheid van gewapende groepen in het land – in het kader van een hybride oorlog – een negatieve invloed hebben op de stabiliteit die door de staatsinstellingen op het gehele nationale grondgebied wordt bevorderd. Het uitdagen van de staat met geweld is een element dat de laatste jaren aan belang heeft gewonnen, sinds de Bolivariaanse regering in 2004 de operatie Daktari heeft ontmanteld, een paramilitaire inval die het leven van president Hugo Chávez op het spel zette. Hoewel de oppositie beweert dat deze situatie te wijten is aan het feit dat Venezuela een “mislukte staat” is, een argument dat al jaren door de gebruikelijke verdachten wordt aangevoerd, kunnen we stellen dat de proliferatie van deze niet-statelijke actoren verband houdt met een crimineel economisch ecosysteem en operatoren die de gewapende route gebruiken als de belangrijkste as van hun anti-regeringsacties, altijd in voortdurende confrontatie met de Venezolaanse instellingen.

De ervaringen rond de uitgestorven bende El Picure, Óscar Pérez, Operatie Gideon, de FARC-dissidenten (indirect geïnstrumentaliseerd door de Colombiaanse staat) in de deelstaat Apure, en nu El Koki hebben een rode draad: het openlijk, niet verhuld, uitdagen van de regering van Nicolás Maduro. Kortom: regimeverandering. Hun belangen mogen verschillend zijn, maar de doelstellingen zijn dezelfde.

Het feit dat de Verenigde Staten verschillende strategieën voor “regime change” in Venezuela hebben gevolgd, waaronder de gewapende route en proxy warfare, is een element dat niet kan worden genegeerd bij het analyseren van de hybride oorlog in het land. Proxy-oorlogen, indirect en met subsidiaire actoren, zijn een klassiek middel geweest van de vorige Democratische regeringen in het Witte Huis. De huidige nationale veiligheidsadviseur van Joe Biden, Jake Sullivan, drong aan op het bewapenen van “Syrische rebellen” (een nominale afkorting voor Al Qaida et al terroristen in het Westen) toen hij voor Hillary Clinton werkte op het ministerie van Buitenlandse Zaken en op hetzelfde met het Oekraïense leger in het conflict in de Donbass toen hij adviseur was van Biden toen hij vice-president was in de regering Obama.

Het feit dat de meeste subversieve acties van de anti-Chavista gewapende groepen kenmerken vertonen van terrorisme en paramilitarisme, altijd ingevoegd in de wandelgangen van de illegale economie (drugs- en wapenhandel, afpersing, ontvoering, huurmoorden), toont ook de gemeenschappelijke elementen aan die hen verenigen, niet alleen in doelstellingen, maar ook in procedures.

De informatieoorlog, de psychologische operaties en de bescherming die deze niet-gouvernementele actoren gewoonlijk genieten van NGO’s en mediamanipulatoren, werpen ook licht op de belangen van de politieke en mediamanipulatoren in situaties van onrust die wordt veroorzaakt door gewapende groepen. De propaganda van de “mislukte staat” wordt naar voren gebracht als een middel dat hand in hand gaat met elke oorlogszuchtige actie tegen de Venezolaanse staat en de politieke leiders van Chavismo.

Het begrip “diffuse oorlog”, dat door minister Vladimir Padrino López is bedacht om het soort ongeregelde conflicten aan te duiden waarmee het land in deze specifieke gevallen te maken heeft gehad, kan goed dienen om het kader aan te geven waarin de gewapende groepen van Cota 905 opereren. Dit houdt in dat de plaatsen waar de ongeregelde oorlogsvoering plaatsvindt, worden verplaatst naar de wijken van Caracas en omgeving, waar zich “diffuse ruimten” ontwikkelen waarin de elementaire betrekkingen van het institutionele functioneren geheel of gedeeltelijk buiten werking zijn gesteld en waar de niet-overheidsactoren die het grondgebied betwisten, hun eigen regels proberen op te leggen.

Dit is een exercitie die invloed heeft in verschillende dimensies, die politieke, economische, militaire, sociale en culturele gebieden doorkruist, aangezien, volgens de kenmerken ervan, het hoofddoel ervan is, en hier citeren we de woorden van minister Padrino López, “de controle over de bevolking, de totale verandering van de machtsstructuren en de verpulvering van de natiestaat, waarbij deze samen met zijn samenleving wordt uiteengerukt om te worden overgeleverd aan de Amerikaanse regeringsleiding en haar belangen, met name gericht op de controle van de natuurlijke hulpbronnen die de strategische rijkdom van de natie vormen”.

Bij het afsluiten van dit verslag zijn de ingezette Venezolaanse veiligheidstroepen erin geslaagd de ongeregelde gewapende groepen te dwingen zich uit Cota 905 terug te trekken, en zijn wapens en logistieke middelen in beslag genomen en enkele leden van de bende-strijders gedood. De neutralisering van dergelijke bendes en hun criminele economieën wordt urgent op een beslissend moment voor het voortbestaan van de Bolivariaanse Republiek, op een moment dat terroristisch geweld een dominant element is geworden van de regime veranderingsstrategie tegen Venezuela.

Topfoto:: Agenten van de Speciale Actie Strijdkrachten (FAES) van de Bolivariaanse Nationale Politie (PNB) in een patrouille bij de ingang van de wijk Cota 905, Caracas. Foto: Rayner Peña / EFE