Bron: Nan McCurdy, Nica Notes 
op the Grayzone 30 juli 2019 ~~~ 

De bestuursleden van ANPDH beschuldigen hun directeur van het stelen van enorme bedragen van Amerikaanse softpower-organisaties en het opblazen van het dodental tijdens de coup-poging van vorig jaar in Nicaragua. De OAS, die sterk afhankelijk was van de gebrekkige gegevens van ANPDH, is tot nu toe stil gebleven.

Van Nan McCurdy

Een jaar nadat een door de VS gesteunde staatsgreep Nicaragua op zijn kop zette, ontvouwt zich een groot schandaal over de vermeende diefstal van een half miljoen dollar aan belastinggeld door een organisatie in het centrum van de destabilisatie-pogingen.

Drie bestuursleden van de Nicaraguaanse Vereniging voor Mensenrechten (ANPDH) hebben hun voormalige directeur, Álvaro Leiva, veroordeeld en hem beschuldigd van het stelen van bijna een half miljoen dollar aan financiering door de National Endowment for Democracy (NED) van de Amerikaanse regering en andere soft power instellingen van de VS.

De bestuursleden hebben Leiva ook beschuldigd van “veranderen van het aantal doden en gewonden in de ANPDH-rapporten om meer middelen te vragen aan Noord-Amerikaanse donoren, wat de geloofwaardigheid van die rapporten volledig ongeldig maakt”, aldus Nicaraguaanse journalist Adolfo Pastran.

Tijdens de poging tot regime-change, die duurde van 18 april tot juli vorig jaar, beweerde ANPDH dat er meer dan 400 doden vielen, een dodental dat met minstens 150 opgeblazen was, en gaf de regering ten onrechte de schuld voor elke dode. ANDPH overdreef ook het aantal gedetineerden, gewonden en verdwenen – waarvan er in feite maar één was: Bismarck Martinez, een lid van Sandinista, die op 29 juni 2018 werd gekidnapt en in mei van dit jaar werd vermoord. Video’s van de gruwelijke marteling van Martinez werden na hun arrestatie gevonden op de mobiele telefoons van zijn folteraars.

Zoals The Grayzone meldde, vertrouwde de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR) van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) voornamelijk op de gebrekkige gegevens van ANDPH in haar eigen verdraaide rapport over de crisis van 2018 in Nicaragua.

De ANDPH werd in 1986 in Miami onder president Ronald Reagan opgericht, om de vuile oorlog die zijn CIA tegen Nicaragua voerde wit te wassen. De groep kreeg in 1987 een initiële 3 miljoen dollar van het Congres en werd belast met het verbeteren van het mensenrechtenimago van de door de VS gesteunde contra’s, en focuste op vermeende schendingen door het Sandinista-front. De ANPDH heeft sindsdien Amerikaanse financiering ontvangen met een sterke opleving in 2018, toen de operatie om president Daniel Ortega omver te werpen in een versnelling kwam.

Op 23 juli heeft de raad van bestuur van ANPDH een klacht ingediend tegen Leiva voor het stelen van bijna een half miljoen dollar, het vervalsen van handtekeningen en het wijzigen van financiële rapporten.

Gustavo Bermúdez, lid van het bestuur van ANDPH, zei dat van de $443.876 die Leiva ontving, $45.000 in 2017 en $60.000 in april 2018 van de National Endowment for Democracy (NED) van de Amerikaanse overheid kwam. Hij plukte in 2017 $ 28.876 extra van het National Democratic Institute (NDI) van de Amerikaanse regering en $ 310.000 van de Open Society Foundations van anti-communistische miljardair George Soros tussen 2017 en 2019.

Een grafiek weergegeven tijdens de persconferentie van Bermudez over Amerikaanse financiering voor ANPDH die naar verluidt door Leiva is gestolen


Bermúdez is een journalist en algemeen erkend tegenstander van Ortega en het front van Sandinista, waardoor zijn beschuldigingen moeilijker te negeren zijn.

Leiva van zijn kant zegt dat hij het ‘slachtoffer is van een samenzwering’ onder toezicht van de ‘dictatuur’ van Ortega die hem wil straffen voor zijn mensenrechtenwerk. Hij heeft zijn voormalige collega, Bermúdez, aangevallen als onderdeel van een “vijfde kolom van belangrijke mensen die zich in schaapskleren kleden en in de praktijk wolven zijn.”

In een interview met Adolfo Pastran, zei de president van de criminele tak van het Hooggerechtshof, Francisco Rosales, dat Leiva’s vermeende acties het strafrecht, de grondwet en de wet tegen terrorisme en het witwassen van geld schenden en ambtshalve strafbare feiten zijn. “Wat gemeld is, is zeer serieus, ze hebben die rapporten zelf in diskrediet gebracht en het bevestigt dat ze levende mensen op hun dodenlijst zetten,” verklaarde Rosales.

Pastran zei dat Leiva kon worden beschuldigd van het witwassen van geld via twee bankrekeningen bij twee Nicaraguaanse banken: “Ondanks de ernst van de klachten tegen Leiva, heeft geen van de nationale kranten, radio- en tv-stations die de ANPDH-rapporten over aantallen doden bejubelden en ze internationaal verspreidden, een woord gezegd of afgedrukt. ‘

“De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR) van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft geen commentaar gegeven ondanks het feit dat hun rapporten werden gevoed met informatie, nu bewezen frauduleus, van de ANPDH, evenals de rapporten van America Watch, Amnesty International en de Hoge Commissie voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, wat erop zou wijzen dat al die rapporten gebrekkig zijn. Zelfs sommige katholieke bisschoppen die verklaringen hebben afgelegd met behulp van ANPDH-gegevens zijn muisstil, ‘merkte Pastran op.

“Leiva verliet Nicaragua in 2018 samen met penningmeesters José Luis Rodríguez Reyes en Zaira Gabriela Hernández Espinoza met wie hij een nieuwe niet-gouvernementele organisatie (NGO) in Costa Rica vormde en met wie hij van plan is middelen te blijven verzamelen,” concludeerde Bermúdez.

Nan McCurdy
Nan McCurdy publiceert Nica Notes, een regelmatige nieuwsbrief over politieke aangelegenheden in Nicaragua