Bron: Telesurenglish 13 april 2021 ~~~

Zijn voorstel omvat de verkoop van overheidsbezittingen, de afschaffing van de minister van Wetenschap en Technologie, en de afschaffing van de grondwettelijke regel die bankiers verbiedt massamedia te bezitten.

De verkozen president van Ecuador, Guillermo Lasso, heeft dinsdag een persconferentie in Quito belegd om enkele van de acties voor te stellen die hij bij zijn inauguratie op 24 mei zal ondernemen.

Naast de belofte dat het inenten van de bevolking zijn topprioriteit zal zijn, beweert Lasso dat zijn doel zal zijn om negen miljoen Ecuadorianen in te enten gedurende de eerste 100 dagen van zijn regering. Om dit te bereiken zal de gekozen vice-president Alfredo Borrero stappen ondernemen om meer te weten te komen over in andere landen gebruikte vaccinatiestrategieën, en COVID-19 vaccins aanschaffen.

“Vaccinatie is niet alleen een gezondheidsprioriteit maar ook een economische,” zei Lasso, die eraan toevoegde dat “de mensen hun angst moeten verliezen en de straat op moeten gaan om de economie weer op gang te brengen.”

De bankier zal bij het Congres een wetsvoorstel indienen om het Secretariaat voor Hoger Onderwijs, Wetenschap, Technologie en Innovatie (Senescyt) op te heffen, een instelling die tijdens de regering Rafael Correa (2007-2017) probeerde de wildgroei van privé-universiteiten van slechte kwaliteit in te dammen.

Lasso zal ook oproepen tot een volksraadpleging voor de afschaffing van de Raad voor burgerparticipatie en sociale controle (CPCCS).

Wat de economische toekomst van het land betreft, bevestigde hij dat de aflossing van de buitenlandse schuld van Ecuador geen probleem zal vormen voor zijn regering, aangezien er in de komende vier jaar geen grote aflossingen hoeven te worden gedaan.

De “kansen scheppende” politicus waarschuwde ook dat hij de openbare media zal verkopen en zal aandringen op een grondwetsherziening om de bepaling die bankiers verbiedt massamedia te bezitten, af te schaffen.

Zijn regering zal ook nieuwe oliecontracten bevorderen op basis van een “gedeeld risicomodel” tussen de Ecuadoriaanse staat en particuliere investeerders.

Topfoto: Guillermo Lasso, Quito, Ecuador, 13 april 2021. | Foto: EFE