Bron: Franco Vielma,  
Misio verdad en corinocotribiune– 2 april 2020 ~~~ 

Het virus heeft een eigenaardigheid. Het is geen crisis die verzonnen en verborgen kan worden. Regeringen die dat niet hebben begrepen, zullen later, pijnlijk voor hun bevolking, zien dat ze ondanks verzonnen cijfers, in een paar dagen tijd verantwoordelijk worden gesteld voor een onloochenbare golf van zieke en dode mensen.

De meest voor de hand liggende voorbeelden in het continent zijn de gevallen van Ecuador, (waar er lijken op straat liggen, en mensen die moeten verbranden), en de VS, (waar in New York een enorme logistiek wordt ingezet om de doden in koelwagens en mortuaria en crematoria op te stapelen).

Deze situaties zijn niet te zien in Venezuela, althans niet tot op vandaag, 1 april. In feite zou onze situatie op dit moment identiek moeten zijn aan die van die landen, aangezien de pandemie hier bijna op hetzelfde moment is aangekomen als in de andere landen van de regio, als er een verhulling zou plaatsvinden. Of men het nu leuk vindt of niet, de regering heeft zich in deze zaak zeer goed geadviseerd en heeft de situatie naar behoren beheerd, zelfs boven hetgeen door velen wordt verwacht.

Er is hier geen ruimte voor goedkope politiek en dat moeten we allemaal toegeven.

Meer info:

Feiten die een verschil hebben gemaakt in Venezuela:

  • Het land heeft opsporingsapparatuur die China heeft gedoneerd. Zoveel zelfs dat Maduro aan Colombia heeft gedoneerd, en ze hebben twee machines geaccepteerd om massaal testkits te produceren.
  • Venezuela past massale screening toe. We hebben het hoogste aantal screenings in Zuid-Amerika per inwoner. De strategie is dezelfde als die welke Zuid-Korea en Duitsland gebruiken.
  • Het Patria-systeem (wie had dat gedacht) bleek zeer nuttig te zijn voor het zeven van mogelijke gevallen. 16 miljoen mensen hebben de Coronavirus online enquête ingevuld en het is een digitale tool met real-time informatie die de overheid gebruikt om zaken te vinden. Het moet gezegd worden, dat geen enkele andere Zuid-Amerikaanse overheid een tool heeft zoals de Patria-site.
  • We weten allemaal dat de massale en totale quarantaine zeer goed is geobserveerd. De mobiliteit is doordeweeks met 85% van de bevolking verminderd en er is slechts een gematigde stroom van mensen voor voedsel, vooral op zaterdag. We hebben de verlaten straten en iedereen in hun huizen gezien. Dit is in verschillende landen niet het geval geweest.
  • Quarantaine werd hier toegepast volgens de Chinese ervaring. Het was plotseling, totaal, niet half en beetje bij beetje, zoals in Italië, Spanje en sommige staten van de VS.
  • Venezuela was het eerste Latijns-Amerikaanse land dat vliegbeperkingen en landgrens blokkades oplegde.
  • Wij waren het eerste Latijns-Amerikaanse land dat de totale nationale quarantaine afkondigde.
  • Met medewerking van de strijdkrachten en de politie wordt de beweging van mensen geregeld, tijdens de quarantaine.
  • Voor deze gezondheidscrisis werd het land getroffen door verminderde connectiviteit, toeristenstromen en vluchten. Ook om die reden is er geen besmetting geweest zoals in andere landen in de regio. De economische blokkade is daar de oorzaak van.
  • Covid-19 laat zien dat de landen die het kunnen verslaan niet bepaald de rijkste landen zijn, laten we eens kijken naar de VS en Europa. Het virus is het best te bestrijden in landen waar de bevolking meer georganiseerd is, waar men zich meer bewust is van het probleem en waar men zich meer aan de overheidsmaatregelen houdt. China overwon de pandemie om die reden. Wij doen het ook.

Het hoeft dan ook niemand te verbazen dat het aantal ontdekte infecties laag is in vergelijking met andere landen. Niemand zal verbaasd hoeven zijn.

Resumerend: Ik heb hier duidelijke elementen blootgelegd – dingen die voor ons allemaal duidelijk zijn – die verklaren waarom de situatie onder controle is, wat we moeten waarderen, (en wat nog belangrijker is), dat er geen duidelijke aanwijzingen zijn dat de situatie uit de hand loopt.
Ze bestaan niet.

Er zijn natuurlijk wel wat valse inhoud en roddels op sociale netwerken, die erin geslaagd zijn angst te verspreiden in een deel van de bevolking, met beelden van Ecuador of zelfs beelden van Venezuela uit eerdere momenten, in ziekenhuizen en aanverwanten. Maar we zouden al gewend moeten zijn aan die trollen, die om politieke redenen proberen de bevolking te verontrusten. We weten al waarom ze dat doen.

Als je valse inhoud ziet, breek dan de keten, verspreid het niet, ontken het, rapporteer het als vals nieuws op de netwerken, rapporteer de persoon die het naar je toe heeft gestuurd. Laten we de rust bewaren die we deze dagen hebben gehad en alleen correcte en officiële informatie verspreiden.

Als u denkt dat dit bericht iemand kan informeren en helpen, deel het dan op de sociale netwerken.

Topfoto: Venezolaanse en Cubaanse artsen gaan huis aan huis om de praktijken te testen die door de gemeenten of het Patria-systeem zijn geïdentificeerd.