Bron: Telesur 10 April 2020 (spaans),  Telesurenglish 10 April 2020 (engels) ~~~ 

Deze zending is gemaakt in het kader van de coöperatieve betrekkingen die de Zuid-Amerikaanse natie met de landen van het Caribisch gebied onderhoudt.

De vicepresident van Venezuela, Delcy Rodriguez, deelde deze vrijdag mee dat de Bolivariaanse regering snelle tests en Polymerase Chain Reaction (PCR) tests heeft gedoneerd aan verschillende Caribische landen om hen te helpen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus (Covid-19).

De ambtenaar zei dat op bevel van president Nicolas Maduro tests per vliegtuig werden gestuurd naar Sint Vincent en de Grenadines, Antigua en Barbuda, Dominica en Grenada.

“Onze broeders in het Caribisch gebied, broedervolken, met wie we de Caribische Zee delen, hebben dit gebaar van solidariteit kunnen geven”, zei ze.

Deze zending is tot stand gekomen in het kader van de samenwerkingsbetrekkingen die de Zuid-Amerikaanse natie met de genoemde landen onderhoudt en draagt bij aan de versterking van het gebruik van deze instrumenten in hun respectieve gezondheidsstelsels om mogelijke gevallen van besmetting op te sporen.

Vier nieuwe infectiehaarden in Venezuela

De vicevoorzitter meldde ook dat in de afgelopen uren 175 gevallen positief zijn getest op het nieuwe coronavirus, nadat vier nieuwe infecties in het land waren gemeld.

Volgens Rodríguez werden de nieuwe bevestigde infecties ontdekt in de staten Aragua, Táchira en het Hoofdstedelijk District, waaronder drie vrouwen en een man, tussen 27 en 37 jaar oud.

Hij legde ook uit dat het aantal sterfgevallen door het virus op negen blijft staan, terwijl 84 mensen van het totale aantal besmette personen zijn hersteld, wat neerkomt op 48 procent van de gevallen.

Aan de andere kant blijven 27 patiënten in ziekenhuizen, nog eens 27 in Integrated Diagnostic Centres (IDC’s), 12 in privéklinieken en 6 in hotels. Bovendien zitten ten minste 10 mensen in een isoleercel.

Met betrekking tot het onderzoek dat door het Patriaplatform is uitgevoerd om de bevolking te laten weten of zij een van de kenmerkende symptomen van het virus vertonen, zei de vice-voorzitter dat meer dan 18 miljoen mensen de vragen hebben beantwoord.

Rodríguez zei dat ze, dankzij de steun van studenten in het laatste jaar van de verpleging die meededen aan de huis-aan-huisbezoeken, in staat waren om naar de huizen van de 130.991 mensen te gaan die zeiden dat ze enkele van de symptomen hadden die kenmerkend zijn voor Covid19.

Met betrekking tot de tests die op de verdachte gevallen zijn uitgevoerd, zei hij dat zij tot nu toe 159.597 tests hebben uitgevoerd, “wat neerkomt op 5.300 tests per miljoen inwoners” en plaatst het land aan het hoofd van de tests die in de regio worden uitgevoerd.

De Venezolaanse vice-president kondigde aan dat ze tegen zaterdag wachten op de komst van nog een vliegtuig met speciale humanitaire hulp uit China, om de strijd tegen de verspreiding van het virus voort te zetten.

Topfoto: De Venezolaanse vice-president zei dat van de 175 mensen die met het nieuwe coronavirus zijn besmet, er 84 in het land zijn hersteld. | Foto: AVN