De Nederlandse staat heeft deze week haar grootste oorlogsschip, de HNLMS Karel Doorman, naar de Zuid-Caribische zee gestuurd.

De Karel Doorman is een amfibie-aanval& support-schip, dat op velerlei wijzen een militaire invasie vanuit territoriale wateren kan ondersteunen. Ook Engeland en Frankrijk stuurden hun aanval&support-schepen erheen, respectievelijk op 2 en 3 april. De Karel Doorman is qua grootte en functie het meest vergelijkbaar met het Franse oorlogsschip.

De drie oorlogsschepen zijn vertrokken, volgens officiële vermelding, om het corona-virus in de respectievelijke koloniale rijksgebieden te helpen bestrijden. Blijkbaar zijn ze alleen gemotiveerd om dat te doen in de maritieme regio die aan Venezuela grenst.

Het casualty-respons&supportschip Argus is op 2 april naar de zuid Caribische zee afgereisd
Het amfibie-aanval&supportschip Dixmund (FR) is op 3 april naar de zuid caribische zee afgereisd

De VS hebben deze maand gedreigd met een militaire invasie van Venezuela. De spontane tweet van Minister Blok, onze minister van Buitenlandse zaken, die sinds zijn aantreden in 2018 lobbyt voor allerhande sabotage tegen Venezuela en sinds de diplomatieke staatsgreep daar op 10 januari 2019 de VS-marionet Juan Guaido als interim president van Venezuela erkent, maakt meer duidelijk dan de officiële brief [PDF] aan de 2eKamer.

Dat de volksvertegenwoordigers in het parlement het bedrieglijke van de officiële vermelding niet door hebben, lijkt onwaarschijnlijk. Vooralsnog, totdat een evt parlementaire enquête het tegendeel bewijzen kan, zijn ze door hun stilzwijgend instemmen medeverantwoordelijk voor illegale agressie en mogelijk ook oorlog tegen de soevereine staat, de Bolivariaanse Republiek van Venezuela, ten midden van een Pandemie.

Curaçao ligt op 80km afstand van Caracas, de Hoofdstad van Venezuela. Vanuit dat eiland opereert sinds 2016 een ander Nederlandse oorlogsschip de HNLMS Groningen, zogenaamd tegen cocaïne-transporten, maar daarvan is echter nog geen enkele vangst gemeld.

HNLMS Groningen, sinds 2016 in de Caribische zee, zogenaamd om er drugstransporten te vangen.

Nederland heeft de nieuwe regering van het eiland Curaçao vorig jaar overgehaald om een militaire SoFA overeenkomst met de VS te tekenen, zogenaamd voor humanitaire hulp bij orkanen (welke echter niet voorkomen in de Zuid-Caribische zee).

Ook het militaire trainingskamp op Curaçao is enorm uitgebreid en gerenoveerd. Alle handel met Venezuela is geblokkeerd en Venezolanen kunnen zonder goedgekeurde visum-aanvraag (max 8000 per jaar) het eiland niet meer bezoeken. Daar gaat nu dus het grootste oorlogsschip van Nederland heen.

Het amfibie-attack&support-schip HNLMS Karel Doorman; bron: realitymod.com
De kanonnen en raketten die de LNHMS Karel Doorman aan boord heeft.

Het 200m lange, 30 meter brede amfibie-aanval&support-schip HNLMS Karel Doorman heeft een surveillance toren, 6 automatische remote bediende snelvuur-kanonnen, twee luchtafweersystemen, kan in korte tijd ruim 200 militaire voertuigen aan wal zetten, grote helikopters in de lucht brengen, en ondersteunende militaire diensten leveren, zoals schepen en helikopters bevoorraden met brandstof (9 miljoen liter) en munitie (400 ton). Wat heeft dat met virus-bestrijding te maken? De kleine ziekenboeg met twee operatiekamers is gespecialiseerd in het opkalefateren van gewonde militairen tijdens remote oorlogsoperaties.