Bron: Mission Verdad 15 januari 2021 (SP),
orinocotribune 16 januari 2021 (EN) ~~~ 

De gouverneur van de staat Amazonas, Brazilië, heeft de Venezolaanse autoriteiten bedankt voor hun bereidheid om de Braziliaanse stad Manaus te helpen met zuurstof om patiënten met COVID-19 te behandelen en het risico op overlijden te verminderen.

Donderdagmiddag heeft de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreazá via zijn Twitteraccount verslag gedaan van het besluit van de Venezolaanse regering.

“In opdracht van president Nicolás Maduro spraken we met de gouverneur van de staat Amazonas, Brazilië, om hem onmiddellijk de nodige zuurstof ter beschikking te stellen om de gezondheidsproblematiek in Manaus bij te wonen. Latijns-Amerikaanse solidariteit boven alles”, schreef de Venezolaanse topdiplomaat.

De Braziliaanse autoriteiten gingen de noodtoestand in toen de ziekenhuizen in Manaus op donderdagochtend geconfronteerd werden met een tekort aan zuurstof als gevolg van een plotselinge toename van het aantal patiënten met COVID-19 die mechanische beademing nodig hadden. Ziekenhuizen bereikten hun maximale capaciteit met meer dan 2.000 patiënten die waren opgenomen met COVID-symptomen. Om aan de vraag te voldoen, heeft de Braziliaanse luchtmacht sindsdien patiënten die nog steeds zuurstof nodig hebben, uit de stad geëvacueerd.

De pandemische situatie in Brazilië is vooral verslechterd in het Amazonegebied, waar Manaus in de buurt van de Venezolaanse grens ligt. Manaus was een van de meest getroffen Latijns-Amerikaanse steden tijdens de eerste golf van de pandemie, toen gemiddeld 142 personen per dag werden begraven.

Financial Times citeerde Robson Amorim, een dokter uit Manaus, die zei dat de stad, omgeven door een tropisch woud, “als een eiland is dat alleen per boot of vliegtuig kan worden bereikt”, wat het werk van het gezondheidspersoneel tijdens de noodtoestand zeer moeilijk heeft gemaakt.

Het gebrek aan belangstelling – en in vele gevallen verzet- van de regering van Jair Bolsonaro om preventieve maatregelen te nemen om de pandemie te bestrijden, is ook een belangrijke oorzaak voor de verslechtering van de gezondheidssituatie van de Brazilianen. Met 200 duizend doden en 8,3 miljoen infecties behoort Brazilië nog steeds tot de drie landen die het zwaarst door de pandemie zijn getroffen.

“Bolsonaro wil heel Brazilië veranderen in een gigantische Manaus,” tweette de linkse politicus Marcelo Freixo. “Onze keuze is nu een impeachment (van de president) of meer doden.”

Topfoto: Familieleden van gehospitaliseerde patiënten kopen zuurstof en vullen flessen bij een particulier bedrijf in Manaus. (Foto: Bruno Kelly / Reuters.)