Bron: albaciudad 19 januari 2021 (SP), 
orinocotribune 19 januari 2021 (EN) ~~~

Nadat ze gisteren van de grens tussen de twee naties hadden, werd de aankomst van een konvooi Venezolaanse vrachtwagens geladen met zuurstof voor het ziekenhuis in Manaus, Brazilië zojuist bevestigd door de autoriteiten.

De gouverneur van de Venezolaanse staat Bolívar, Justo Noguera Pietri, leverde de zuurstof in het grensgebied aan de senator van de Braziliaanse staat Roraima, Telmario Motta. Telmario Motta benadrukte het belang van dit gebaar van solidariteit.

Pietri bevestigde dat de Venezolaanse regering bereid is om Brazilië te blijven helpen zolang het land dat nodig heeft. De gedoneerde hulpgoederen zullen worden gebruikt in de strijd tegen COVID-19 in het Amazonegebied.

Het konvooi van zes tankwagens met een capaciteit van 136.000 liter, wat overeenkomt met 14.000 individuele cilinders, moet zijn weg vervolgen naar de stad Manaus, in het Amazonegebied, die door de coronaviruscrisis ineenstorting van de gezondheidszorg doormaakt.

Het ziekenhuis van stad Manaus kan de toename van het aantal gevallen van het coronavirus niet aan. Manaus registreerde een record van zuurstofverbruik voor patiënten met ademhalingsstoornissen, dat ging van ongeveer 5 duizend kubieke meter per dag naar 76 duizend.

De Braziliaanse gezondheidsautoriteiten zijn door de crisis gedwongen om patiënten door te verwijzen naar andere staten. Afgelopen zondag had de president van Venezuela, Nicolás Maduro, aangekondigd dat de lading het land had verlaten en op weg was naar Manaus.

“We sturen de nodige humanitaire steun naar Manaus. We hebben onze hand uitgestoken in solidariteit met de bevolking van Brazilië. Zij moeten weten dat wij naar beste vermogen bereid zijn hen te steunen”, zei de Venezolaanse president.

Topfoto: van de agentschappen.


Gerelateerde informatie in dit archief: