Bron: Nieuwsdesk 
thecradle.co 17 september 2024 ~~~

Speciale eenheden van de Khimik-groep van het Oekraïense hoofddirectoraat Inlichtingen (HUR) hebben een Russische militaire basis in Syrië aangevallen, meldde de Kyiv Post op 16 september.

De Oekraïense krant vernam van de aanval via informatie en videobeelden die door de HUR waren verstrekt.

Volgens een bron van de militaire inlichtingendienst vond de operatie plaats op 15 september in de zuidoostelijke buitenwijken van de noordelijke stad Aleppo.

Russische strijdkrachten gebruikten de basis die het doelwit was van de speciale strijdkrachten van de HUR om UAVs te maken en te testen en om “gecamoufleerde geïmproviseerde explosieven” te produceren, waarvan de kernkoppen op de locatie waren opgeslagen, beweerde de HUR.

Op een video die door een inlichtingenofficier zou zijn gefilmd en aan de Kyiv Post is verstrekt, is een vlag van de HUR te zien in de buurt van de Russische basis. Korte tijd later barst er een explosie uit op de basis, gevolgd door de ontploffing van munitie.

Volgens bronnen van de Kyiv Post richtte de Khimik-groep zich in juli ook op Russisch militair materieel op het vliegveld Kuweires, ten oosten van Aleppo.

Begin juni vielen Oekraïense speciale eenheden Russische controleposten, bolwerken, grondpatrouilles en colonnes militair materieel aan in de Golanhoogten in Syrië, meldde de Kyiv Post.

De aanval van zondag op de Russische basis komt naar aanleiding van berichten dat een grote groep Oekraïense militaire experts is aangekomen in het noordelijke gouvernement Idlib in Syrië om extremistische militanten te trainen in het gebruik en de productie van drones.

Een bron vertelde Sputnik op 17 september: “Er is bevestigde informatie dat het aantal Oekraïense militaire experts dat is aangekomen in Idlib ongeveer 250 heeft bereikt, ze zijn verdeeld over industriële werkplaatsen en verschillende locaties in de stad Idlib en het platteland van Jisr al-Shughur, om drones te produceren.”

Rusland is militair aanwezig in Syrië sinds het land in 2015 tussenbeide kwam. Vanaf september van dat jaar speelde de Russische luchtmacht een sleutelrol in het helpen van het Syrische Arabische Leger (SAA) bij het verslaan van door de VS, Israël en de Golf gesteunde extremistische groepen die Damascus dreigden te veroveren, waaronder ISIS en Jabhat al-Nusra.

In februari 2022 lanceerde Rusland een invasie in Oekraïne.

In mei 2023 beloofde HUR-chef luitenant-generaal Kyrylo Budanov “Russische oorlogsmisdadigers waar ook ter wereld te vernietigen”.

Toenmalig Russisch minister van Defensie Sergei Shoigu bezoekt in juni 2016 een Russische luchtmachtbasis in Syrië (Photo credit: vadim savitsky/Agence France-Presse/Getty Images)


Gerelateerd (berichten in dit archief):