Bron: Al Mayadeen English 22 november 2023 ~~~

De secretaris-generaal van Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, ontvangt het plaatsvervangend hoofd van de Hamasbeweging in de Gazastrook, Khalil Al-Hayya, en bespreken samen de ontwikkelingen sinds de start van Operatie Al Aqsa Vloed.

De secretaris-generaal van Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, heeft het plaatsvervangend hoofd van Hamas in de Gazastrook en het hoofd voor Arabische en Islamitische betrekkingen, Khalil Al-Hayya, ontvangen.

De bijeenkomst, waarbij de twee partijen de recente gebeurtenissen sinds 7 oktober doornamen, werd ook bijgewoond door Hamasfunctionaris Osama Hamdan.

De standpunten, ontwikkelingen en mogelijkheden op alle verzetsfronten werden ook geëvalueerd, vooral met betrekking tot de situatie in de Gazastrook.

Het belangrijkste was echter de discussie waarin de voortdurende samenwerking werd bevestigd en de nadruk werd gelegd op de permanente coördinatie tussen de verschillende verzetsgroepen om de overwinning te behalen.

Hamas kondigt 4-daagse wapenstilstandsovereenkomst aan, uitwisseling van gevangenen

Deze bijeenkomst vond plaats in het licht van de verwachte humanitaire pauze in de Strook. Een vierdaagse humanitaire wapenstilstand is bereikt tussen Hamas en de Israëlische bezetting, met Qatarese en Egyptische bemiddeling, kondigde de Palestijnse verzetsbeweging aan in een verklaring woensdagochtend vroeg.

Hamas zei dat het akkoord bereikt was na moeilijke en complexe indirecte onderhandelingen.

De overeenkomst omvatte een gevangenenruil en een aantal clausules die ervoor zouden zorgen dat humanitaire hulp “zonder uitzondering” de hele Gazastrook zou binnenkomen.

In detail

Op militair vlak

  • Het staken van alle vijandelijkheden van beide kanten.
  • Stopzetting van alle Israëlische militaire acties in alle gebieden van de Gazastrook.
  • De stopzetting van het verkeer van Israëlische militaire voertuigen in de Gazastrook.
  • Israëlische militaire overvluchten in de zuidelijke Gazastrook worden vier opeenvolgende dagen stopgezet.
  • Israëlische militaire overvluchten in de noordelijke Gazastrook worden beperkt tot zes uur per dag.

Op humanitair vlak

  • Honderden vrachtwagens met humanitaire, hulp- en medische hulp zullen zonder uitzondering alle gebieden van de Gazastrook bereiken.
  • Brandstofleveranties zullen worden toegestaan in de Gazastrook.

Over de deal voor de uitwisseling van gevangenen

  • 50 gevangenen zullen worden vrijgelaten uit de Gazastrook.
  • In ruil daarvoor zullen 150 Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten uit Israëlische gevangenissen.

Belangrijk is dat onder de vrijgelaten gevangenen van beide partijen alleen vrouwen en personen onder de 19 jaar zullen zijn.

Bovendien onthulde Hamas dat de bezetting ermee instemde om geen mensen aan te vallen of te arresteren tijdens de duur van de wapenstilstand. De verzetsbeweging zei ook dat de bewegingsvrijheid voor alle Palestijnen langs de Salah al-Din Straat, die de districten van de Gazastrook met elkaar verbindt, gewaarborgd zou worden.

De beweging benadrukte opnieuw dat de voorwaarden van de overeenkomst zijn geformuleerd en bereikt in overeenstemming met de visie en doelstellingen van het Verzet, dat ernaar streeft zijn volk te dienen en te helpen hun veerkracht te tonen tegenover de Israëlische bezetting.

Topfoto: Hassan Nasrallah ontvangt Hamas-functionaris Osama Hamdan en het plaatsvervangend hoofd van de Hamasbeweging in de Gazastrook, Khalil Al-Hayya. | Hezbollah mediakantoor