Bron: Dan Cohen, 
Mintpressnews 8 november 2023 ~~~

De documentaire, gefilmd tijdens de aanval en in de dagen na het staakt-het-vuren, vertelt het verhaal van hoe de gewapende verzetsgroepen van Gaza het enorm superieure Israëlische leger te slim af waren en hun vermogen om in te grijpen tegen de Israëlische etnische zuivering van wijken als Sheikh Jarrah en provocaties bij de al-Aqsa compound in bezet Oost-Jeruzalem vestigden.

Bekijk de MintPress Nieuws Documentaire Film: Gaza vecht terug

“De Palestijnse militaire capaciteiten zijn niet zeer geavanceerd en destructief, maar ze worden zo effectief doordat ze gebruikt worden door Palestijnse slimme jongeren die geloven in hun rechten en vrijheid,” zegt een gemaskerde al-Qassam commandant.

De documentaire bevat intieme interviews met overlevenden, van wie velen familieleden verloren in het Israëlische bombardement.

Onder hen is Omar Abu al-Ouf, die 22 familieleden verloor bij het bombardement op het huis van zijn familie in al-Remal, de belangrijkste verkeersader van Gaza.

“De eerste raket kwam op ons neer in de straat zonder voorafgaande waarschuwing of oproep,” vertelt hij.

Onder de doden was Omar’s vader, Dr. Ayman Abu al-Ouf, een van de meest vooraanstaande artsen in heel Gaza.

Anderen, zoals de 11-jarige Amal Ramzi Muhammed Nasir, vluchtten tijdens het bombardement om te schuilen in scholen die door de Verenigde Naties werden gerund.

“We probeerden te slapen. Om precies 1 uur ’s nachts klonken er explosies en luchtaanvallen in de buurt. Het huis trilde door de hevigheid van de explosies.”

Nasir en haar familie waren naar een school gevlucht, maar keerden na het staakt-het-vuren terug en troffen hun huizen in puin aan.

We kwamen aan en zagen dat onze buurt waar we ons hele leven woonden, onze schuilplaats, volledig met de grond gelijk gemaakt was,” herinnert ze zich. “Elk huis was beschadigd en gebombardeerd.

Mannen dragen een kind dat gedood werd toen Israëlische luchtaanvallen een appartementencomplex in Gaza onder vuur namen op 16 mei 2021. Foto | AP

Jawad Mahdi, eigenaar van de al-Jalaa toren, beschreef hoe Israël de plek verwoestte waar hij en zijn familie 25 jaar woonden:

Het gebouw stortte in en het nam 25 jaar aan herinneringen weg, een plek waar we 25 jaar hebben gewoond, met mijn kinderen, kleinkinderen, buren en vrienden. Stel je voor dat je een huis bouwt, steen voor steen, stukje bij beetje, dat je in je huis woont met je kennis en dromen. Plotseling sta je buiten dit huis. Een onbeschrijfelijke tragedie – in een oogwenk uit je eigen huis worden gezet, een kwestie van seconden, zelfs een minuut, om niet-bestaande, onlogische en onethische redenen.”

Wat betreft toekomstige confrontaties met het Israëlische leger, ziet de al-Qassam commandant deze als onvermijdelijk zolang de bezetting blijft: “De Israëlische bezetting heeft onze militaire capaciteiten ervaren tijdens de laatste agressie op de Gazastrook en de hele wereld heeft het gezien. En we hebben nog meer belangrijke capaciteiten in reserve.”

Hij gelooft dat gewapend verzet een levensvatbare weg naar bevrijding is:

De lessen van de laatste agressie tegen de Gazastrook zijn dat Israël een bezettingsstaat is die verslagen kan worden. Het is geen stabiele staat zoals die door de Israëlische zionistische propagandamachine is afgeschilderd. Palestijnen kunnen hun bevrijding krijgen en hun rechten en vrijheid terugkrijgen.”

Topfoto: Een Palestijns kind zit bovenop het puin van huizen die zijn verwoest door Israëlische luchtaanvallen in de stad Beit Hanoun in het noorden van de Gazastrook, 21 mei 2021. Khalil Hamra | AP

Dan Cohen is de Washington DC correspondent voor Behind The Headlines. Hij heeft wijdverspreide videoreportages en gedrukte verslagen gemaakt vanuit heel Israël-Palestina. Hij tweet op @DanCohen3000