Bron: Al Mayadeen 16 mei 2023 ~~~~

De Verenigde Staten zeggen dat het Iron Dome-raketsysteem klaar is om te worden ingezet in Oekraïne, waarmee het zelfverklaarde top anti-raketsysteem zijn grootste test tot nu toe ondergaat.

Een van de twee Amerikaanse Iron Dome batterijen is klaar om te worden ingezet in Oekraïne, vertelde US Army Space and Missile Defense Commanding General Daniel Karbler aan de Amerikaanse Senaat, meldden Israëlische media dinsdag.

Naar verluidt werd de verklaring vorige week afgelegd tijdens een zitting van de Senaatssubcommissie voor strategische strijdkrachten. Senator Angus King vroeg waarom Oekraïne de Iron Dome niet krijgt.

“We hebben ongeveer 3 miljard dollar naar Israël gestuurd om het te ontwikkelen… Zou dit niet een zeer belangrijke bron zijn voor de Oekraïners, aangezien hun voornaamste probleem nu raketverdediging is?”

De VS hebben momenteel twee Iron Dome-eenheden, zei Karbler.

“Eén ervan heeft de training en uitrusting van nieuwe apparatuur voltooid. Die is klaar voor inzet. De andere voltooit op dit moment zijn training in nieuwe apparatuur. Dus het leger heeft er één (Iron Dome-batterij) beschikbaar voor inzet als we een verzoek krijgen van Oekraïne”, aldus de Amerikaanse legergeneraal.

Ondertussen zei John Plumb, Assistant Secretary of Defense for Space Policy, dat de VS “niet op de hoogte zijn van een Iron Dome-systeem dat aan Oekraïne wordt aangeboden”.

De Israëlische bezetting-premier Benjamin Netanyahu gaf in februari aan dat “Israël” de mogelijkheid zou overwegen om wapens aan Oekraïne te leveren en na te denken over de kwestie om Kiev te voorzien van het Iron Dome luchtafweersysteem.

“De kwestie van wapenleveranties werd overwogen en verworpen door de vorige Israëlische regering. Ik zal deze kwestie bestuderen en op de meest adequate manier beantwoorden,” zei Netanyahu in een interview voor Frankrijks LCI TV tijdens zijn bezoek aan Frankrijk.

Gevraagd of “Israël” overweegt Kiev te voorzien van zijn Iron Dome anti-luchtsysteem, zei Netanyahu: “Ja, ik denk erover na. Dat is alles wat ik kan zeggen.”

“Ik kan geen beloftes doen. We moeten zien welke opties beschikbaar zijn en ook rekening houden met” “Israëls” belangen in de regio”

‘Israël’ helpt Oekraïne achter de schermen: Israëlische gezant in Berlijn

Eind januari zei de Israëlische bezettingsambassadeur in Berlijn, Ron Prosor, dat “Israël” Oekraïne helpt, maar achter de schermen, meldden Duitse media.

“Wij helpen – zij het achter de schermen – en veel meer dan bekend is,” zei Prosor in een interview voor de Duitse krant Morgenpost.

Lees volgende: ‘Israël’ schenkt wapens aan Oekraïne via derde landen: Exclusief

Een Russische inlichtingenbron vertelde Al Mayadeen in december echter dat de Israëlische bezetting geld doneert om wapens voor Oekraïne te kopen via derde landen.

De Russische bron zei dat “Tel Aviv” derde landen gebruikt om zijn vooringenomenheid ten opzichte van Oekraïne te verbergen, en benadrukte dat verschillende Israëlische gepantserde voertuigen in Oekraïne zijn opgespoord.

Haaretz meldde ook dat “Israël” miljoenen dollars uitgaf om zijn westerse partners te sussen door geheime strategische materialen voor Oekraïne aan te schaffen nadat “Tel Aviv” onder druk stond om via een derde land wapens naar Kiev te sturen.

Opmerkelijk is dat het Russische lid van de Veiligheidsraad, Dmitry Medvedev, in oktober “Israël waarschuwde “ tegen het leveren van wapens aan Oekraïne en dreigde dat elke stap om het arsenaal van Kiev op te voeren de bilaterale betrekkingen ernstig zou schaden.

Bovendien komt de mogelijke levering van de Iron Dome aan Oekraïne nadat de Israëlische bezetting had gekozen voor de meer geavanceerde David’s Sling nadat het Iron Dome-systeem ontoereikend bleek tijdens de laatste ronde van Israëlische agressie tegen Gaza.

Raketten van het Palestijnse verzet raakten het Israëlische militaire terrein “Nahal Oz” nadat de raketten de Iron Dome omzeilden, meldde Al Mayadeen-correspondent in Gaza vrijdag.

Ondertussen vertelden bronnen in het Palestijnse verzet aan Al Mayadeen dat er een merkbare achteruitgang was in de prestaties van de Iron Dome tijdens de confrontatie.


Archief Rusland & NAVO – op Almayadeen

Terwijl de draconische sancties onder westerse leiding tegen Rusland de economische crisis wereldwijd verergeren, en de Russische troepen ondanks de toestroom van militaire hulp in Oekraïne meer terrein winnen, waarbij de directe betrokkenheid van de VS bij biolaboratoria in Oost-Europa en de opkomst van neonazistische groeperingen aan het licht komt… Hoe zal het verder gaan?