Bron: moonofalabama 15 mei 2023 ~~~

In de vroege ochtend van afgelopen zaterdag hebben twee enorme explosies (video) een groot munitiedepot bij de stad Khmelnytsky in het westen van Oekraïne verwoest.

Deze foto toont het depot voor de aanval:

De explosie vernietigde het hele depot:

Het depot lag aan een spoorlijn zo’n 5.000 meter ten westen van het stadscentrum. Het is waarschijnlijk dat de explosie niet alleen een grote hoeveelheid munitie, maar ook een groot aantal ramen in de stad verwoestte en enkele slachtoffers maakte.

De stad Khmelnytsky, die 270.000 inwoners telt, is genoemd naar een beroemde Kozakken hetman (gekozen militair leider) die in 1648 in opstand kwam tegen het Pools-Litouwse Gemenebest dat het westen van Oekraïne beheerste.

Terwijl de militaire operaties zonder resultaat bleven, en omdat de steun van de Tataren op cruciale momenten onbetrouwbaar bleek, ging Khmelnytsky op zoek naar andere bondgenoten.

Hij vond die bondgenoten in Moskou:

Khmelnytsky verzekerde zich van de militaire bescherming van het Tsardom van Rusland in ruil voor trouw aan de tsaar. Een eed van trouw aan de Russische vorst werd afgelegd door de leiding van het Kozakken Hetmanaat, kort daarna gevolgd door andere ambtenaren, de geestelijkheid en de inwoners van het Hetmanaat die trouw zwoeren. De precieze aard van de relatie die in de overeenkomst tussen het Hetmanaat en Rusland werd vastgelegd, is een kwestie van wetenschappelijke controverse. De raad van Pereiaslav werd gevolgd door een uitwisseling van officiële documenten: de Artikelen van maart (van het Kozakken Hetmanaat) en de Verklaring van de Tsaar (van Moskou).

De raad werd bijgewoond door een delegatie uit Moskou onder leiding van Vasiliy Buturlin. De gebeurtenis werd kort daarna gevolgd door de goedkeuring in Moskou van de zogenaamde Maartse Artikelen die een autonome status van het Hetmanaat binnen de Russische staat vastlegden. De overeenkomst leidde tot de Russisch-Poolse oorlog (1654-67). De definitieve juridische regeling kwam tot stand door het Eeuwige Vredesverdrag van 1686 tussen Rusland en Polen, waarin de soevereiniteit van Rusland over de gebieden van de Zaporozjaanse sich en de linkeroever van Oekraïne, alsmede de stad Kiev, opnieuw werd bevestigd.

De stad ligt ongeveer 200 kilometer van de Poolse grens. Het depot bevatte waarschijnlijk munitie die vanuit het westen naar de frontlinie in Oost-Oekraïne ging. Er gaan geruchten dat het depot Britse munitie bevatte voor Challenger main battle tanks. De munitie is gevuld met verarmd uranium. Er zijn kaarten in omloop die beweren een gamma stralingspiek in het gebied aan te tonen.

De betreffende kaart verschijnt echter niet bij mij en ik kan het niet verifiëren. De kaart lijkt een toename van de gammastraling te laten zien, maar die toename vond plaats in de periode 11/12 mei, niet in de vroege ochtend van 13 mei toen de explosie plaatsvond. De toename is ook erg klein en het totaal is normaal en niet gevaarlijk. Vliegen in een commercieel vliegtuig stelt je doorgaans bloot aan zo’n 2.000 nano-Sievert per uur [nSi/h]. Kleine variaties in achtergrondstraling komen voortdurend voor, dus de grafiek zegt ons eigenlijk niets.

In ander nieuws lijkt het Oekraïense leger de restanten van de stad Bakhmut in de steek te laten.

In het verslag van vandaag meldt het Russische ministerie van Defensie dat een Britse Storm Shadow kruisraket door de luchtverdediging is onderschept. Dit bevestigt dat dit geen nieuwe wonderwapens zijn. (De recente twee Storm Shadow inslagen in Luhansk stad waren tegen onverdedigde doelen en gingen ook vergezeld van een door de VS geleverde electronic warfare raket die waarschijnlijk de luchtverdedigingsradar kan verwarren).

Ook werden gisteren zeven Amerikaanse HARM-radarraketten en tien HIMARS-raketten neergehaald.

Het gebruik van zoveel HARM-raketten is ongebruikelijk en wijst op een nieuwe campagne ter voorbereiding van het veel gehypete tegenoffensief.