Bron: Ilya Tsukanov
Sputniknews 23 mei 2023 ~~~ 

Washington zette de levering van F-16’s aan Kiev vorige week op scherp en kondigde aan Oekraïense piloten te zullen opleiden om met de jets te vliegen. Het Witte Huis heeft geen informatie verstrekt over wanneer de straaljagers kunnen aankomen, of welke landen ze zouden kunnen leveren. Belangrijke bondgenoten van de VS, waaronder Italië en Polen, hebben al laten weten dat ze die niet zullen sturen.

Er is “geen alternatief” voor het sturen van F-16 multirole gevechtsvliegtuigen als Kiev enige hoop wil hebben om niet te verliezen, aangezien hun voorraden van door het Westen geleverde jets van Sovjetmakelij zoals de MiG-29 opraken, en het land een vliegtuig nodig heeft dat volop beschikbaar is om zijn lange-afstands Storm Shadow raketten te lanceren, concludeerde een analyse van Stern, een groot Duits mediakanaal.

Volgens de publicatie moet de F-16 Oekraïne ook helpen zijn “gehele luchtverdediging en luchtmacht geleidelijk aan te passen” aan westerse en NAVO-normen.

De F-16 is inherent in staat om te werken binnen de NAVO-standaard luchtverdediging. Gezien de situatie in Oekraïne is dit noodzakelijk – de Patriot-raketten worden immers niet geacht hun eigen vliegtuigen neer te schieten,” benadrukte de krant. (Hoewel het, gezien de succesvolle Russische aanvallen van vorige week op de door de VS geleverde Patriots in Oekraïne, nog maar de vraag is of er nog over zijn tegen de tijd dat Oekraïne F-16’s krijgt).

De Duitse publicatie verwacht dat F-16’s “en de bijbehorende langeafstandswapens” Kiev in staat zullen stellen om aanvallen diep in Rusland op te voeren en belangrijke infrastructuur zoals de Krimbrug aan te vallen.

De publicatie geeft toe dat het sturen van de vliegtuigen naar Oekraïne niet zonder risico is, omdat de Russen waarschijnlijk zullen “proberen de offensieven van de straaljagers tegen te houden met grond-luchtraketten of lucht-luchtraketten op lange afstand”.

Terwijl de exportversie van de Storm Shadow-raket een operationeel bereik heeft tot 290 km, kan het Russische S-400-raketsysteem worden uitgerust met de ultralangeafstandsraket 40N6E, die vijandelijke doelen kan neerschieten op afstanden tot 380 km.

In combinatie met Ruslands langeafstandsluchtraketten zoals de R-33 en R-37 (waarvan het bereik ook groter is dan dat van de Storm Shadow) maakt dit het onwaarschijnlijk dat F-16’s die naar het front worden gestuurd, lang zullen overleven. Daar komt nog bij dat het vermogen van Rusland om het hele Oekraïense luchtruim in de gaten te houden en met langeafstandsraketten vliegvelden te bereiken, de kans dat F-16’s op de grond worden vernietigd dramatisch vergroot.

Hoewel de F-16 een betrouwbaar werkpaard is gebleken tegen statelijke en niet-statelijke tegenstanders met beperkte of onbestaande lucht- en luchtverdedigingscapaciteiten, zou het vliegtuig waarschijnlijk een schietschijf worden als het het zou moeten opnemen tegen jets als de Sukhoi Su-35, vanwege zijn gebrek aan stealth en beperkte vermogen om deze vliegtuigen in luchtgevechten aan te vallen.

Volgens de Duitse media betekent het besluit om nu al Oekraïense gevechtspiloten op te leiden – een proces dat naar verwachting minstens vier maanden zal duren – dat Kiev op zijn vroegst in september gevechtsvliegtuigen krijgt.

En dit betekent weer dat het lang beloofde “lente-offensief” van Oekraïne zal worden uitgesteld, omdat “grote doorbraken en grootschalige troepenbewegingen … ondenkbaar zijn zonder luchtoverwicht, vooral omdat de Russische luchtmacht actief is en kan ingrijpen in grondgevechten met een nieuw type goedkope glijbom zonder zelfs maar het gebied van de Oekraïense luchtverdediging te betreden.”

Topfoto: F-16’s van de Amerikaanse luchtmacht nemen deel aan een militaire operatie. Bestandsfoto. © Foto : Senior Airman Greg L. Davis, Amerikaanse luchtmacht