Bron: Al Mayadeen 16 mei 2023 ~~~

De Verenigde Staten onthullen dat hun Patriot-raketsysteem inderdaad is beschadigd in Oekraïne, hoewel het onduidelijk is hoe groot de schade aan de eenheid is.

De Russische strijdkrachten hebben een Amerikaans Patriot luchtverdedigingssysteem in Oekraïne beschadigd door raketbeschietingen in en rond Kiev begin dinsdag, vertelde een Amerikaanse functionaris aan CNN.

De VS beweerde dat het nog aan het beoordelen was in welke mate het systeem beschadigd was door de Russische raketten, en dat zal bepalen of het systeem teruggetrokken moet worden of gewoon gerepareerd op het slagveld.

“Een hoge-precisie aanval van het Kinzhal hypersonische raketsysteem in de stad Kiev raakte een in de VS gemaakt Patriot luchtafweerraketsysteem,” zei het Russische ministerie van Defensie dinsdag in een bericht op Telegram.

Volgens het ministerie hebben Russische luchtverdedigingssystemen de afgelopen dag zeven Storm Shadow kruisraketten voor de lange afstand onderschept.

Daarnaast benadrukte het dat Oekraïne de afgelopen 24 uur tot 215 soldaten heeft verloren in de omgeving van Donetsk, eraan toevoegend dat de gevechten in het westelijke deel van Bakhmut doorgaan.

Oekraïne heeft slechts twee Patriot-luchtverdedigingssystemen op zijn grondgebied, één geleverd door de VS en één gezamenlijk gegeven door Duitsland en Nederland. Als slechts één van deze twee uitvalt, zou dat het vermogen van Kiev om zich te verdedigen ernstig belemmeren als Rusland in de oorlog kiest voor raketaanvallen.

De Nederlandse premier Mark Rutte zei in januari dat Nederland van plan was om samen met de Verenigde Staten en Duitsland een batterij Patriot-luchtverdedigingssystemen te sturen.

“We hebben de intentie om ons aan te sluiten bij wat jullie met Duitsland doen aan het Patriot-project”, zei Rutte in de aanloop naar gesprekken met president Joe Biden in het Witte Huis.

Het Patriot-systeem is een complex systeem dat werkt met verschillende componenten, waarvan de belangrijkste radars, een controlestation, generatoren en antennes zijn, alsmede een lanceerstation en onderscheppingsraketten die gericht zijn op zelfverdediging. Ze werken allemaal samen en maken het tot de kolos die het is, hoewel dinsdag is gebleken dat het niet opgewassen is tegen de Russische spervuurraketten.

Als een of meer van de onderdelen zwaar beschadigd raken, kan Oekraïne gedwongen worden het systeem offline te halen en eventueel zelfs het land uit te zetten voor reparatie door de VS.

Amerikaanse functionarissen geloven dat het Russische leger in staat is geweest signalen op te vangen die door de Patriot worden uitgezonden, waardoor zij het systeem kunnen bestoken met de hypersonische Kinzhal-raket.

Politico meldde begin mei dat de in de VS vervaardigde Patriot-luchtverdedigingssystemen en de Oekraïense strijdkrachten die de Verenigde Staten op het systeem hebben getraind, een week eerder in Oekraïne zijn aangekomen nadat ze de training in de staat Oklahoma hadden voltooid.

De Patriot-systemen en de Oekraïense strijdkrachten voltooiden de opleiding in Fort Sill, Oklahoma, en werden vervolgens naar Oekraïne vervoerd, aldus het rapport, waarin een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie wordt geciteerd.

Ongeveer 65 Oekraïense soldaten werden opgeleid om het Patriot-systeem te bedienen. Verwacht wordt dat zij de voorbereidingen voor de bediening van het systeem in Europa zullen voortzetten zodra zij de opleiding in de Verenigde Staten hebben voltooid.

De soldaten, zo meldde de voorzitter van de stafchefs generaal Mark Milley, hebben onlangs hun opleiding over het Patriot luchtverdedigingssysteem afgerond.

“Daarnaast zijn er ongeveer 2.500 Oekraïense soldaten die nu in Duitsland trainen. Nog eens 8.800, bijna 9.000, hebben de training afgerond en zijn teruggekeerd naar Oekraïne,” zei Milley.


Archief Rusland & NAVO – op Almayadeen

Terwijl de draconische sancties onder westerse leiding tegen Rusland de economische crisis wereldwijd verergeren, en de Russische troepen ondanks de toestroom van militaire hulp in Oekraïne meer terrein winnen, waarbij de directe betrokkenheid van de VS bij biolaboratoria in Oost-Europa en de opkomst van neonazistische groeperingen aan het licht komt… Hoe zal het verder gaan?