Bron: Southfront 8 mei 2023 ~~~

In de vroege ochtend van 7 mei lanceerden de Oekraïense strijdkrachten opnieuw een grote aanval op de Krim. Ten minste 22 UAV’s richtten zich op het schiereiland.

Het Russische ministerie van Defensie meldde dat de Russische luchtmacht alle drones die vanuit Oekraïne boven de Zwarte Zee werden gelanceerd, heeft gedetecteerd en vernietigd.

“Gedurende de nacht werden 22 Oekraïense onbemande luchtvaartuigen gedetecteerd. Alle Oekraïense UAV’s werden vernietigd door vuur van luchtdoelraketsystemen of onderdrukt door elektronische oorlogsvoeringssystemen”, aldus het rapport.

Alle Oekraïense pogingen om door de luchtverdediging van de Krim te breken werden verijdeld. Er zijn geen slachtoffers en vernielingen geregistreerd.

De officiële bronnen op de Krim deelden foto’s van een van de UAVs die door Russische elektronische oorlogsvoering zijn onderschept.

Dit was een Mugen-5 Pro van Chinese makelij, die een lading tot 25 kilogram kan vervoeren. De maximale vliegtijd bedraagt 7 uur.

Volgens plaatselijke berichten heeft het Oekraïense leger in totaal 23 vliegtuigen gelanceerd, waaronder 22 UAV’s van het type Mugin-5 en één Tu-141 “Strizh” verkenningsdrone.

Ze werden gelanceerd vanaf de vliegvelden Shkolny en Hydraport aan de rand van Odessa. De UAV’s waren gericht op de stad Sevastopol en de stad Gvardeyskoe ten noorden van Simferopol. Ze werden onderschept door de 31 luchtverdedigingsdivisies, de Zwarte Zeevloot en EW-eenheden.

Het regime in Kiev blijft dagelijks proberen het schiereiland de Krim te treffen. Op 6 mei hebben Oekraïense troepen het dorp Privetnoe aangevallen met de OTRK “Hrim-2” vanuit hun posities in de omgeving van Zaporozhye. Twee raketten werden onderschept door de Russische luchtmacht. De wrakstukken vielen in een veld nabij de nederzetting. Naar verluidt was er geen schade.

De toename van het aantal Oekraïense UAV die zich richten op het schiereiland de Krim is een ander duidelijk teken van het komende Oekraïense offensief in de zuidelijke regio’s Kherson en Zaporozhye. Het Oekraïense leger beoordeelt nog steeds de capaciteiten van de Russische luchtverdedigingstroepen. Zij proberen ook strategisch belangrijke militaire faciliteiten aan te vallen om de Russische reserves uit te putten en te voorkomen dat Russische troepen militaire operaties lanceren. Op 29 april trof een van de Oekraïense drones een olietank in Sevastopol. Het is echter onwaarschijnlijk dat deze Oekraïense overwinning de acties van Rusland aan het front zal beïnvloeden. Tot nu toe zijn de kosten die het Oekraïense leger heeft betaald onvergelijkbaar hoger dan de resultaten van de aanvallen.