Bron: Voltaire Netwerk , 28 april 2023 ~~~

Promotieweek: De Nieuwsbrief van het Internationale Voltaire Netwerk is deze week vrij beschikbaar – ook zonder abonnement.

Ook in de talen: Arabisch, Deutsch English 
Español français italiano

De oude wereld is al dood, terwijl een nieuwe wereld wordt georganiseerd. Om te begrijpen wat er internationaal gebeurt, heb je verschillende bronnen nodig. Je kunt je niet tevreden stellen met de drie grote conformistische nieuwsagentschappen AFP, AP en Reuters. Je moet verschillende geluiden horen. Tegenstrijdige argumenten confronteren.

Om u te helpen, publiceren wij een wekelijkse nieuwsbrief, Voltaire, actualité internationale, waarin de feiten en argumenten van beide zijden worden samengevat.

Klik hier voor de 38e Editie [PDF]

Voltaire Internationaal Nieuws is alleen beschikbaar via een abonnement:
jaarabonnement: 150 euro
maandabonnement: 15 euro

[Openbaararchief-redaktie]; U steunt daarmee tevens dit nobele en noodzakelijke initiatief dat het op moet nemen tegen de persbureaus van multimiljardairs. Ter introductie zullen we we hier elke week een deel van de tekst publiceren; deze week is tevens het PDF-document, dat abonnees iedere week toegestuurd krijgen, vrij beschikbaar,

De 38e Editie [PDF] van deze week, met 12 pagina’s Internationaal nieuws in een waardevolle context.



Hieronder de 6e pagina ervan, over Midden Europa:

Josep Borrell tegen China

De hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, de Spanjaard Josep Borrell, heeft een opiniestuk gepubliceerd in het Franse Journal du Dimanche (Zondagkrant). Het is een reactie op de uitspraken van de Franse president Emmanuel Macron tijdens zijn reis naar Peking. Josep Borrell werpt een ” kille blik op China “. Hij stelt het voor als partner, concurrent en rivaal. Hij schrijft: “In onze ogen bestaat er maar één China. Maar niet onder welke voorwaarden dan ook. En zeker niet door het gebruik van geweld. Europa moet juist zeer aanwezig zijn in deze kwestie, die ons economisch, commercieel en technologisch aangaat. Daarom roep ik de Europese marines op om in de Straat van Taiwan te patrouilleren om te laten zien dat Europa zich inzet voor de vrijheid van scheepvaart in dit absoluut cruciale gebied.
Bovendien zei Josep Borrell in het Europees Parlement: “Taiwan maakt duidelijk deel uit van onze geostrategische zone om de vrede te waarborgen (…) Het is niet alleen om morele redenen dat elke actie [van China] tegen Taiwan noodzakelijkerwijs moet worden afgewezen. Het is ook omdat het in economisch opzicht voor ons uiterst ernstig zou zijn, aangezien Taiwan een strategische rol speelt bij de produktie van de meest geavanceerde halfgeleiders”.
De Europese Unie probeert haar beleid aan de Lid-Staten op te leggen. Frankrijk pleit voor neutraliteit tegenover de Chinees-Amerikaanse rivaliteit, terwijl Brussel zichzelf niet anders ziet dan op één lijn met Washington.

Wereldwijde stijging van de wapenbudgetten

Volgens het Stockholm International Peace Institute (Sipri) zijn de wereldwijde uitgaven voor wapens in 2023 met 3,7% gestegen tot 2.240 miljard dollar.
Deze stijging is het gevolg van het gewapende conflict in Oekraïne. Het gaat vooral om Europese staten: Finland met 36%, Litouwen met 27%, Zweden met 12% en Polen met 11%, waarmee deze landen de uitgaven uit de Koude Oorlog weer benaderen. Dit is de grootste stijging sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.
https://www.sipri.org/media/2023/world-military-expenditure-reaches-new-record-high-european-spending-surges-0

Jens Stoltenberg in Kiev

De secretaris-generaal van het Atlantisch Bondgenootschap, de Noor Jens Stoltenberg, is in Kiev ontvangen door de Oekraïense president, Volodymyr Zelensky. Tijdens de daaropvolgende persconferentie zei hij: “Laten we duidelijk zijn: Oekraïne heeft zijn rechtmatige plaats in de Euro-Atlantische familie (…) De NAVO staat vandaag, morgen en zo lang als nodig is aan uw zijde (…) Terwijl de Russische agressie wereldwijd negatieve en zeer pijnlijke gevolgen had, moet de overwinning van Oekraïne de wereld nieuwe veiligheidsnormen brengen, een nieuwe ervaring met gezamenlijk optreden en economisch potentieel, nieuwe mogelijkheden om samen te bouwen en te verdedigen.”

Gesprek Xi-Zelensky

De Chinese president Xi Jinping sprak ruim een uur aan de telefoon met zijn Oekraïense ambtgenoot, Volodymyr Zelensky. Hij bevestigde de voorwaarden van het 12-punten-vredesplan van Beijing en nodigde hem uit om te onderhandelen.
Hij kondigde aan dat hij een speciale afgezant zou sturen om met alle partijen te praten. Het is niet zijn missie om de oorlog te gebruiken voor zaken, maar om te werken aan vrede.
De heer Zelensky was hoffelijk en verzekerde hem dat Oekraïne het standpunt van Peking deelt dat er slechts één China is, waarvan Taiwan een provincie is. Hij is echter tegen een staakt-het-vuren met Rusland. Kiev is van mening dat niet alleen Novorossia, maar ook Donbass en de Krim Oekraïens grondgebied zijn. Een staakt-het-vuren zou een gedeeltelijke erkenning zijn van een Russische overwinning.
De heer Zelensky benoemde de minister van Strategische Industrieën, Pavlo Ryabikin, tot ambassadeur in Peking.
De VS toonden zich sceptisch en zeiden dat China niet in een positie verkeerde om vredestichter te spelen omdat het de “invasie” van Oekraïne niet had veroordeeld. Frankrijk en Duitsland toonden daarentegen aandacht en waren geïnteresseerd in de Chinese aanpak.
Voorafgaand aan het telefoongesprek had de heer Xi vele leiders van de betrokken partijen ontmoet, waaronder Rusland, Duitsland, Frankrijk en de EU, alsmede neutrale derden zoals Brazilië.

Misdaden van Franse huurlingen in Oekraïne

De Russische Commissie voor het Onderzoek naar Misdaden begaan in Oekraïne heeft gezegd dat zij Franse huurlingen heeft geïdentificeerd onder degenen die verantwoordelijk zijn voor het doden van 25 Russische krijgsgevangenen. Zij zouden deel hebben uitgemaakt van het Azov Bataljon en de 92e Brigade van de Oekraïense strijdkrachten.
De onderzoekscommissie zal alle omstandigheden van de incidenten vaststellen om degenen die betrokken zijn bij het plegen van de misdaden voor de rechter te brengen.
Naar verluidt zijn er 8.000 buitenlandse huurlingen aan het Oekraïense front, voornamelijk Polen, Amerikanen, Canadezen, Roemenen en Britten.
Volgens de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN, de Australische Volker Turk, vervolgt Oekraïne geen van zijn soldaten voor gedocumenteerde oorlogsmisdaden.
Het Franse wetboek van strafrecht bestraft activiteiten van huurlingen met 5 jaar gevangenisstraf en het verbod op burger- en familierechten (art. 436). Huurlingen moeten zich net als gewone soldaten ook verantwoorden voor martelingen en het doden van gevangenen. Zij kunnen dan levenslang krijgen.


Eerder Edities in 2023 (inhoudsopgaven)
en de gratis 22e editie van 6 jan ’23