Bron: Southfront 15 mei 2023 ~~~

Russische troepen hebben een reeks massale aanvallen van het Kievse regime op de flanken van de stad Bakhmut afgeslagen. Ondanks een aanzienlijke mobilisatie van zowel mankracht als materieel voor deze operatie, bereikte Kiev geen echte doorbraken aan het front.

Er vonden hevige gevechten plaats ten zuiden van het dorp Krasnoe, waar de Russen een gevechtsgroep ter grootte van een bataljon van de Oekraïense strijdkrachten tegenhielden. Volgens het Russische ministerie van Defensie verloor Krasnoe 3 gevechtstanks, 4 infanteriegevechtsvoertuigen en 2 pantservoertuigen. Dit met ongeveer 200 doden en gewonden.

De commandant van de 4e gemotoriseerde geweerbrigade van de Russische strijdkrachten, kolonel Vyacheslav Makarov, stond in de voorhoede rond Krasnoe en leidde persoonlijk de strijd. Hij raakte ernstig gewond en stierf tijdens zijn evacuatie van het slagveld.

Op een andere flank van Bakhmut leidde kolonel Jevgeni Brovko, plaatsvervangend commandant van een legerkorps, de acties van de troepen die de Oekraïense aanval afsloegen. Ook hij kwam heldhaftig om het leven nadat hij meerdere granaatscherfwonden had opgelopen.

Ten oosten van Bogdanovka heeft het 3e bataljon van de 200e gemotoriseerde geweerbrigade zes aanvallen van het regime in Kiev afgeslagen. Bij die aanvallen waren aanvalsgroepen betrokken met meer dan 100 man personeel, zeven tanks, 14 infanteriegevechtsvoertuigen en ander militair materieel. Zeven tanks, 11 infanteriegevechtsvoertuigen en meer dan 50 Oekraïense militairen verloren hun leven op het slagveld tijdens dit gevecht.

Meer dan 30 Oekraïense militairen, twee tanks en drie infanteriegevechtsvoertuigen werden vernietigd in het verantwoordelijkheidsgebied van de 6e divisie.

Zoals het er nu naar uitziet zijn de tegenoffensieve acties van het Kiyv-regime rond Bakhmut op 13 en 14 mei volledig mislukt. Ondertussen zetten eenheden van de PMC Wagner hun opmars in de stad voort. De belangrijkste gevechten vinden plaats rond de gebieden die bekend staan als “Konstructor” en “Gnezdo”. Uit recente ontwikkelingen blijkt dat een van de huidige taken van de opmars is om de weg naar Khromovo volledig af te snijden.

Tegelijkertijd ontstaat er paniek op de Oekraïense sociale media over berichten dat bij de ontploffing van een munitiedepot in Khmelnytsky ook een grote partij Britse tankmunitie met verarmd uranium, die onlangs samen met Storm Shadow-raketten naar Oekraïne is gebracht, is vernietigd. Als gevolg van de enorme explosie zijn mogelijk deeltjes verarmd uranium verspreid over het grondgebied van de hele regio Khmelnytsky. Volgens berichten is de achtergrondstraling in het gebied toegenomen. Rond 12 mei werd een piek in de gammastraling vastgesteld, die de volgende dag bleef stijgen en daarna op het verhoogde niveau bleef. Rekening houdend met de geringe hoeveelheid gammastraling die afkomstig is van verarmd uranium, wijst deze piek erop dat de voorraad munitie met verarmd uranium daar is vernietigd. Uit de trieste ervaringen van zowel Joegoslavië als Irak kan men concluderen dat een uitbraak van kanker moet worden verwacht in de regio