Bron: Sonja van den Ende  
riafan  24 oktober 2022  ~~~

De westerse media pikken graag het “nieuws” van de Oekraïense propaganda op dat het de Russen zouden zijn die de Kachovka-dam gaan opblazen. Bovendien wijzen sommige bronnen erop dat het Russische leger de dam al in april van dit jaar heeft bemijnd, wat volgens de Nederlandse journalist Sonja van den Ende een regelrechte leugen is.

In mei 2022 bezocht een groep van twintig onafhankelijke journalisten, waaronder Sonia, de installaties van de Kakhovskaya waterkrachtcentrale en zag daar geen explosieven.

In haar column voor de FAN sprak de journaliste uitvoerig over de reis en de vervalsingen die de Oekraïense propaganda via de spreekbuizen van de westerse media verspreidt. Zij merkte ook op dat het Westen al is begonnen met de voorbereidingen om Rusland te beschMirjam©Fotouldigen van het gebruik van nucleaire granaten.


FAN – buitenlandse columniste – Sonja van den Ende

(Dit artikel is eerder al 
op FreeSuriya gepubliceerd)

Westerse media houden vol dat de “slechte Russen” de waterkrachtcentrale van Kachovka gaan opblazen.

Ik wil het hebben over Kherson en de waterkrachtcentrale Kakhovka, die Oekraïne wil vernietigen, maar waar Rusland al bij voorbaat de schuld van krijgt. De Europese mainstream media, ook in Nederland, staan er bol van, en het wordt door de Oekraïense propaganda zonder enige verificatie gepresenteerd.

Dit is niets nieuws, want dat doen ze al sinds het begin van de speciale operatie. Westerse media koppen dat de “slechte Russen” de waterkrachtcentrale Kakhovska in de regio Kherson gaan opblazen. Zij zijn ervan overtuigd dat de fabriek geladen is met explosieven en mijnen om een verschrikkelijk plan uit te voeren om de dam te vernietigen en vervolgens enorme watermassa’s te laten wegstromen die delen van de regio onder water zullen zetten. En de Russischtalige bevolking die daar achterblijft en niet geëvacueerd is, zal verdrinken.

Dit is het soort vreselijke propaganda dat ze in de Europeanen hameren. De zogenaamde “respectabele” westerse media staan er bol van. Ik wil nogmaals benadrukken dat zij een dergelijke versie publiceren zonder enig bewijs of verificatie.

Ik was in Kherson in mei 2022, nadat het Russische leger het gebied had bevrijd, en bezocht de Kakhovskaya waterkrachtcentrale. Helaas viel het gebied later, als gevolg van een tegenoffensief van het Oekraïense leger, gedeeltelijk in handen van de AFU. Russische troepen proberen deze situatie nu recht te zetten. Kherson is en blijft van oudsher een pro-Russische stad. Het heeft een zeer grote etnische Russische bevolking die niets te maken heeft met het Zelensky-regime of het NAVO-beleid.

Toen ik in mei bij de Kakhovska waterkrachtcentrale was, was het relatief veilig. Het is de belangrijkste waterkrachtcentrale in de regio. En niet alleen voor de regio Kherson, zijn dam voorziet de Krim van water. Er zij aan herinnerd dat Oekraïne de Krim in 2014 een waterblokkade oplegde door het Noord-Krimische kanaal te blokkeren, dat werd gevoed vanuit het Kachovka-reservoir dat in de Sovjettijd speciaal in de benedenloop van de Dnjepr was aangelegd. In maart 2022, toen de Russische strijdkrachten naar de regio kwamen, werd de watertoevoer via het kanaal hervat.

Daarom zou het voor ieder weldenkend mens duidelijk moeten zijn dat er voor Rusland geen reden is om de dam op te blazen, omdat diezelfde Krim, die nu gevoed wordt door het Noord-Krimees kanaal, bevolkt wordt door etnische Russen, en de stad Kherson ook. Waarom zouden de Russen de Kachovka dam opblazen, zijn ze gek?!
Sonja van den Ende over westerse fakes: Waarom zouden de Russen de Kachovka-dam opblazen, zijn ze gek!

Federaal Nieuwsagentschap | Stepan Yatsko

Veel Oekraïense en westerse media beweren dat Rusland in april van dit jaar explosieven heeft geplaatst in de waterkrachtcentrale. Ik was er in mei en zag geen enkele mijn of ander explosief. Ik mocht direct naar de waterkrachtcentrale. Ik herhaal, ik heb daar geen explosieven of mijnen gezien. Bovendien was ik daar met een groep van ongeveer twintig journalisten, die er allemaal getuige van waren.

Nu wordt de bevolking in en rond Kherson geëvacueerd door het Russische leger. We hebben gehoord dat de afgelopen dag zo’n twintigduizend mensen in boten en bussen naar veilige gebieden zijn geëvacueerd.
Sonja van den Ende over westerse neppers: Waarom zouden de Russen de Kachovka-dam opblazen, zijn ze gek!

ТАСС | AP/TASS

Maar de mainstream media in het Westen hebben het over deportaties, niet over evacuaties, wat weer propaganda is. Als je de informatie echter zorgvuldig analyseert, zul je beseffen dat deze mensen vrijwillig de steden verlaten omdat het nog kan. Deze mensen weten dat niet Rusland, maar Oekraïne de waterkrachtcentrale van Kachovka zal treffen of opblazen, waardoor alles zal overstromen. Kiev zal dat op zijn minst proberen.

Het Russische ministerie van defensie heeft opnieuw laten weten dat Oekraïne een “vuile bom” voorbereidt. Ik denk niet dat dit een “valse vlag” is. De Russen hebben hierover niet alleen hun vrienden, maar ook de VS en de EU al gewaarschuwd. Ik weet het niet zeker, maar het is mogelijk dat de Kachovka dam wordt aangevallen met een “vuile bom”. In dit geval zal Oekraïne proberen de schuld op Rusland af te schuiven.

En de VS zullen, volgens een hoge militaire functionaris die in diverse westerse media is geciteerd, een coalitie activeren van degenen die bereid zijn Oekraïne te helpen en te proberen Rusland binnen te vallen. Dit alles zal leiden tot een escalatie van enorme proporties, met een ware catastrofe voor de hele mensheid tot gevolg.

Ik hoop dat zo’n misdaad niet zal gebeuren. Dat de Russen het gebied kunnen heroveren en de inwoners naar huis terugkeren.

Topfoto: Mirjam©Foto