Bron: RT 23 oktober 2022 ~~~

Rusland heeft zondag officieel gewaarschuwd voor een op handen zijnde nucleaire provocatie in Oekraïne. Volgens de beschikbare informatie, die als betrouwbaar wordt beschouwd, is Kiev van plan een nucleair apparaat met een laag vermogen op zijn grondgebied tot ontploffing te brengen om Rusland de schuld te geven.

Rusland beschikt over informatie over een op handen zijnde ontploffing van een zogenaamde “vuile bom” – een nucleair apparaat met een geringe kracht – door Oekraïne, en acht dit bewijs betrouwbaar. Minister van Defensie Sergei Shoigu heeft zijn ambtgenoten uit Frankrijk, Turkije en Groot-Brittannië hierover zondag in verschillende telefoongesprekken geïnformeerd.

Zondagochtend al had het persbureau RIA Novosti gemeld dat volgens “geloofwaardige bronnen in verschillende landen, waaronder Oekraïne”, de Oekraïense regering een provocatie op haar grondgebied voorbereidt waarbij een zogenaamde “vuile bom”, een kernwapen met een laag explosief vermogen, tot ontploffing zal worden gebracht. Het doel van de provocatie is volgens RIA Novosti om Rusland te beschuldigen van het gebruik van massavernietigingswapens in het Oekraïense oorlogstoneel en zo een sterke anti-Russische campagne in de wereld te lanceren.

Het persbureau meldt dat onafhankelijke bronnen zeggen dat Kiev al begonnen is dit plan in praktijk te brengen onder leiding van westerse adviseurs. Het management van de Eastern Mining and Processing Combine in de stad Scholtye Vody in de regio Dnepropetrovsk en het Kiev Instituut voor Nucleair Onderzoek hebben de opdracht gekregen om de “vuile bom” te produceren. Het werk eraan zou in de laatste fase zijn of al voltooid.

Tegelijkertijd hadden medewerkers van het Oekraïnse presidentiële bureau, in opdracht van de Oekraïnse president Vladimir Zelensky, vertrouwelijke contacten gelegd met vertegenwoordigers van Groot-Brittannië om de mogelijke overdracht van kernwapenonderdelen aan de autoriteiten van Kiev te bewerkstelligen.
De berekening van de organisatoren van de provocatie is, volgens de Russische aankondiging, dat als zij slagen, de meeste landen extreem hard zullen reageren op het “nucleaire incident” in Oekraïne. Als gevolg daarvan zou Moskou de steun van veel belangrijke partners verliezen, terwijl het Westen opnieuw zou proberen Rusland zijn status als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad te ontnemen en de anti-Russische retoriek zou opvoeren.

Vladimir Selensky had medio februari tijdens de Veiligheidsconferentie van München onder applaus van het publiek al aangekondigd dat Oekraïne weer de status van kernmacht wilde verwerven, waarmee hij een van de redenen voor de speciale militaire operatie van Rusland aanvoerde.

In de loop van vandaag, zondag, sprak Shoigu volgens het Russische ministerie van Defensie telefonisch met onder anderen zijn Turkse, Franse en Britse collega’s Hulusi Akar, Sebastien Lecornu en Ben Wallace, waarbij hij de Russische bezorgdheid uitsprak over de verwachte nucleaire provocatie van Kiev.

Topfoto: Sergei Schoigu (21.10.22) | Sputnik © Wadim Sawitskij / ministerie van defensie